Aleksandras Nevzorovas © Lydia Nevzorova nuotr.

Jei gyvenimas būtų baigęsis 1991 m. Aleksandras Nevzorovas būtų įėjęs į istoriją kaip propagandistas, kuris liejo purvą ant drąsių Lietuvos gynėjų propagandiniu filmu “Naši”, kuriuo, ačiū dievui, nelabai kas patikėjo, ir į Maskvos gatves palaikyti Baltijos šalis tuomet išėjo šimtai tūkstančių rusų. Bet gyvenimas tęsiasi. Po to Nevzorovas asmeniškai sudalyvavo keliuose kruvinuose karuose ir tai ką jis pamatė, ko gero, pagimdė šiame makabriškame personaže tam tikrus pokyčius.

Prieš gerus 5 metus, Nevzorovas ėmė vesti laidas sąlyginai laisvoje ir objektyvioje, dabar jau uždraustoje,  radio stotyje “Exo Moskvy” ir jau pirmose laidose, pareiškė, kad gailisi savo vaidmens tragiškuose sausio įvykiuose, skėlė komplimentus Daliai Grybauskaitei bei ėmė nuosekliai kritikuoti Rusiją, rusų stačiatikių bažnyčią ir putinizmą, militarizmą, imperines šalies ambicijas. Ir darė tai taip aštriai, nuosekliai, užsispyrusiai bei taikliai, kad sunku atrasti analogų rusų tarpe. Visas savo laidas paskutiniu metu baigdavo fraze “Slava Ukraini!”, “Živie Belarus! “.

„Man tiesiog nustojo patikti fašizmas” – pareiškė jis viename pokalbyje – „Ir tai nutiko tuomet, kai fašizmas ėmė apsimokėti”.

Rusijos teismo sprendimu šis žurnalistas, gyvenantis tremtyje, nuteistas „už akių” už tai, kad esą skleidė „melagingas naujienas“ apie mirtinus Rusijos kariuomenės išpuolius prieš civilius Ukrainoje.

2022 m. kovo mėn. populiarus politikos reporteris ir apžvalgininkas 64 metų Aleksandras Nevzorovas tapo vienu pirmųjų asmenų, kuriam buvo pateikti kaltinimai pagal naują įstatymą. Šis įstatymas draudžia melagingą informaciją apie karą Ukrainoje.

Tyrėjai teigė, kad Nevzorovas skleidė „sąmoningai melagingą“ informaciją apie tai, kad Rusija apšaudė gimdymo namus Mariupolyje ir apie akivaizdžias civilių gyventojų žudynes Bučoje.

Rusijos pareigūnai neigia, kad per Mariupolio gimdymo namų apšaudymą buvo taikytasi į civilius gyventojus, ir be jokių įrodymų tvirtina, kad Bučos žudynės buvo inscenizuotos po to, kai Rusijos kariai pasitraukė iš šios teritorijos.

Pasak A. Nevzorovo advokato Aleksejaus Prijanišnikovo, teismas  Maskvoje, Basmanio rajone, jo klientą pripažino kaltu ir nuteisė kalėti aštuoneriems metams, nors Nevzorovas teisme fiziškai nedalyvavo.

Patyrusiam žurnalistui ir buvusiam parlamento nariui Nevzorovui, kuris 2022 m. pavasarį taip pat buvo įvardytas kaip „užsienio agentas“, grėsė devynerių metų laisvės atėmimo bausmė, kaip reikalavo prokurorai.

Teismo nuosprendžiu Nevzorovui taip pat uždrausta ateinančius ketverius metus administruoti interneto svetaines. Bausmės pradžia bus skaičiuojama nuo tada, kai Nevzorovas bus išsiųstas atgal į Rusiją.

Praėjusios vasaros pradžioje Rusijos bulvariniai laikraščiai rašė, kad Nevzorovas ir jo žmona persikėlė į Italiją. Jie tai argumentavo nutekintu Ukrainos konsulato Italijoje prašymu suteikti Ukrainos pilietybę.

A. Nevzorovas teigia, kad buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn siekiant įspėti Rusijos žurnalistus.

Vadovaujantis Rusijos karo cenzūros nuostatomis yra draudžiama teikti Kremliaus požiūrio neatitinkančią informaciją, apie kariuomenės veiksmus užsienyje. Nevzorovas yra vienas iš daugelio rusų, kurie pabėgo iš šalies ir dėl to buvo apkaltinti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: