Matt Hrkac nuotr. / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Moterys Amerikoje, daugelyje valstijų, prarado legalią teisę į abortą. Net ir tokiais atvejais, kai moteriškos lyties atstovės išgyvena seksualinę prievartą ir to pasekoje pastoja, pasirinkimas nutraukti nenorimą nėštumą iš jų yra atimamas. Gydytojams, kurie atliks abortus tose valstijose, kur tai yra nelegalu, gresia laisvės atėmimas. Visa tai, tapo skaudžia realybe moterims Jungtinėse Amerikos Valstijose, nes Aukščiausiasis Teismas panaikino Roe v. Wade nuosprendį.

Tai buvo svarbus JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas, kuris garantavo, kad nutraukti nėštumą yra konstitucinė teisė. Jis buvo priimtas prieš penkis dešimtmečius, 1973 metais Sausio 22 dieną. Nors teisė į abortą nebėra apsaugota Jungtinių Amerikos Valstijų Konstitucijos, teigti, kad nėštumo nutraukimai yra absoliučiai uždrausti, būtų klaidinga. Šio nuosprendžio panaikinimas reiškia, kad teisė spręsti abortų legalumą tenka individualioms valstijoms. Nuo to, kiek žmonių konkrečiose valstijose palaiko abortus, priklauso ir jų tikimybė būti legalizuotais. Jeigu dauguma žmonių konkrečioje valstijoje palaiko abortus, balsuodami jie gali išrinkti tokius atstovus valdžioje, kurie gali legalizuoti nėštumo nutraukimus. Tačiau, kadangi teisė į abortą nėra apsaugota konstitucijos, šie legalizavimai nebūtinai užsibus – kitai kadencijai išrinkus naujus valdžios atstovus, visas padarytas progresas gali būti sunaikintas.

Šiuo metu didžioji dalis Jungtinių Amerikos Valstijų piliečių, kaip pranešama žiniasklaidoje, palaiko moters teisę turėti laisvus pasirinkimus ir pačioms priimti sprendimus apie tai, kas vyksta su jų kūnais. Protestai, kovojant už moters teises, vyksta taip pat, kaip vyko ir prieš 50 metų. Moterys socialinėse medijose dalinasi, kaip skaudu ir graudu yra matyti savo mamas, kurios prieš penkis dešimtmečius rengė protestus bei kovojo už geresnę ateitį savo dukroms, o dabar turi matyti, kaip jų atžalos išgyvena tokį patį likimą.

Žmonės, kovojantys prieš šį moters teisių pažeidinėjimą ir nepaisymą, į gatves išėjo su įvairiais ženklais, plakatais, marškinėliais ir kitokia atributika. Plakatuose buvo galima matyti frazes: „Šis kūnas nėra politinis karo laukas“, „Dabar turėsite 9 mėnesius vaikų namų statymui“, „Ne bažnyčia. Ne valstija. Žmonės privalo nuspręsti savo likimą“, „Abortai yra sveikatos apsauga“,, „Mes negrįšime atgal!” ir begale kitų šūkių. Protestus prižiūrėjo policijos pajėgos, o piliečiai tuo tarpu garsiai skandavo šūkius ir reikalavo sugrąžinti moterų teises.

Šie protestai iššaukė ir žmones norinčius pasisakyti prieš abortus. Buvo matomi plakatai, kuriuose yra minimas Jėzus arba Biblija, daug kalbama apie tai, kad abortai yra žmogžudystė, kuri nuteisia žmogų keliauti į pragarą. Protestuotojai prieš abortus buvo matomi dedant gėles ant netikro memorialo prie Planned Parenthood biurų Hiustone.

Janni Rye / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Roe v. Wade nuosprendį panaikino penki konservatyvių pažiūrų Aukščiausiojo Teismo teisėjai, kurie balsų dauguma nusvėrė keturis teisėjus liberalus. Šiuo metu demokratai skatina praplėsti Aukščiausiojo Teismo narių gretas – norima sumažinti persvarą, kurią dabar turi konservatoriai. Taip yra siekiama išlyginti jėgas ir padidinti tikimybę abortus vėl apsaugoti su konstitucija. Trys teisėjai atstovaujantys konservatyvias pažiūras buvo išrinkti buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldo Trumpo. Šių teisėjų darbas yra neriboto laiko – teisėjai šį darbą dažniausiai pradirba visą likusį gyvenimą. Dėl šių priežasčių svarbu plėsti teisėjų gretas, nes sulaukti, kol pasikeis Aukščiausiojo Teismo sudėtis, gali būti ilgas procesas.

Amerikos piliečiai kreipiasi į Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentą Joe Bideną prašydami pagalbos moterims, kurioms yra reikalinga nėštumo nutraukimo procedūra. Prezidentas jau pasirūpino, kad aborto piliulių pasiekiamumas būtu palengvintas, tačiau demokratai sako, kad šių pastangų nepakanka. Yra siūlymų leisti abortus federalinėje žemėje, net jeigu toje valstijoje yra uždrausti abortai – „Galima sulaukti net tokios keistos situacijos, kaip aborto klinikos pašto pastatuose“ – sako Channel 4 News žurnalistė. Demokratai taip pat siekia, kad prezidentas padėtų moterims, kurioms reikia keliauti į kitą valstiją tam, kad galėtų nutraukti nėštumą. Net jeigu ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Džo Baidenas padėtų išpildytų visus šiuos prašymus, jie nebūtų galutiniai, nes legali teisė į abortą nebėra saugoma konstitucijos. Baidenui baigus savo kadenciją ir išrinkus kitą prezidentą, kuris atstovauja dešiniuosius, visas progresas gali būti lengvai panaikintas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: