© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Muzikos pasirinkimas ir prieinamumas šiuo metu yra bene didžiausias žmonijos istorijoje. Milijonai žmonių kasdien klauso muzikos per įvairias muzikos platformas, tokias kaip „Youtube”,  „Pandora”, „Google Play Music All Access” ir kt. Tačiau visuomenėje stipriai įsišaknijęs požiūris, jog  mėgstamų atlikėjų galime klausytis internetu nesumokėję nei cento.

Į kovą su piratavimu stoja sparčiai Lietuvoje ir visame pasaulyje populiarėjantis “Spotify”, įprasminantis modernųjį požiūrį į interneto visuomenę.

“Spotify”- kas tai?

Atsakymas paprastas: tai muzikos klausymosi internetu platforma. Ja naudojasi daugiau nei 40 mln. naudotojų visuose žemynuose. „Spotify“ leidžia klausytis mėgstamų atlikėjų, albumų, dainų visuose savo įrenginiuose ir, svarbiausia, visa tai legalu.

„Spotify“ Stokholme (Švedija) 2006 įkūrė Martinas Lorentzonas ir Danielis Ekas. Dažnai sėkmingos verslo idėjos būna paprastos, kokia buvo ir sumaniųjų švedų: pasiūlyti legalią ir nemokamą paslaugą milijonams muzikos gerbėjų.

Ši virtuali muzikos bibliotka veiklą Europoje pradėjo jau 2008 m., 2011 m. įžengta į JAV rinką, o Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse programa veikia nuo 2013 m. pavasario.

„Spotify” turi sutartis su „Sony”, „EMI”, „Warner Music Group”, „Universal” ir kitomis didelėmis muzikos kompanijomis. Be to, nemažai sutarčių pasirašyta su nepriklausomais atlikėjais. Jau kurį laiką „Spotify” galime rasti ir Lietuvos atlikėjų, tokių kaip Vaidas Baumila, Virgis Stakėnas, Jurga Šeduikytė, Andrius Mamontovas, grupę „Skamp“ ir daugelį kitų. Šių metų pavasarį sėkmingiausias pastarųjų mėnesių į „Spotify“ įkeltas albumas priklausė repo grupei „Tie geresni“, kurių kūryba iki to laiko buvo perklausyta beveik 65 tūkst. kartų.

Šiuo metu „Spotify“ yra antras pagal dydį pajamų iš skaitmeninės muzikos šaltinis Europos muzikos įrašų kompanijoms bei didžiausia ir sėkmingiausia internetinės muzikos transliavimo paslauga pasaulyje.

Trys būdai naudoti Spotify”

Nemokamas „Spotify” iškart suteikia prieigą prie muzikos kūrinių. Klausytis jų galima visiškai nemokamai, kartas nuo karto išklausant reklamą, kuri trunka nuo 15 iki 30 sekundžių.

„Unlimited“ vartotojo tipas leidžia mėgautis muzikos įrašais neribotai, o reklaminiai pranešimai nerodomi. Ši paslauga kainuoja 3, 49 EUR. per mėnesį.

„Spotify Premium“ leidžia atsisiųsti pageidaujamus įrašus ir jų klausytis visuose savo įrenginiuose, neprisijungus prie interneto. Ši paslauga kainuoja 6,99 EUR per mėnesį. „Premium“ vartotojai gali klausytis taip pat kaip ir „Unlimited“, tačiau jie dar gali klausytis geresne garso kokybe, išsisaugoti muzikinius kūrinius, kad būtų galima klausytis neprisijungus prie tinklo bei be jokių apribojimų su visais palaikomais mobiliaisiais įrenginiais (Android, iPhone, iPad, Windows Phone, BlackBerry).

Privalumai ir trūkumai

Viena svarbiausių idėjų yra ta, jog „Spotify“ suteikia galimybę klausytis muzikos ir nesijausti vagimi. Turėtumėme džiaugtis, jog jau prieš pora metų Lietuva žengė dar vieną žingsnį iš provincijos- mus pasiekė viena tų paslaugų, kurių nebuvimu galėjome teisinti savo pomėgį apvogti mėgstamus atlikėjus.

Ši platforma siūlo kasdien atnaujinamus grojaraščius, pačią aukščiausią muzikos kokybę, o bene svarbiausia- ten galite atrasti atlikėjų, apie kuriuos nė nebūtumėt pagalvoję. Taigi, tai puiki galimybė būti išgirstam. Tai muzikos klausymosi platforma, kuriai nuoširdžiai rūpi vartotojo interesai: „Discover“ funkcijoje rasite specialiai Jums sukurtą grojaraštį, pagal patinkančią muziką. Ir jis atnaujinamas kiekvieną savaitę!

Tiesa, šioje „besaikio vartojimo” visuomenėje, žmonės (o, ypač lietuviai) yra pratę muziką nemokamai „pumpuoti” tiesiai iš interneto. Todėl žmogui, kuriam nerūpi jo klausoma muzika vogta ar ne, gali pasirodyti, jog „Spotify” privilegijų suteikimas mokiems, yra tam tikra prasme neadekvatus. Pavyzdžiui, naudojant „Spotify” su planšete, apribojimų nėra (veikia taip pat kaip ir darbalaukio nemokamoje versijoje). Tačiau naudojant su telefonu, galima klausytis tik su maišymo (shuffle) režimu ir prašokti iki 6 dainų per valandą (įskaitant savo MP3 dainas esančias telefone). Taip pat tik įsigijęs „Premium“ abonementą vartotojai gauna galimybę klausytis aukščiausios kokybės- 320 kbps muzikos failų. Tuo tarpu klausantis  tiesiogiai transliuojamos muzikos mobiliuosiuose įrenginiuose veikia tik 96 kbps kokybės transliacija. Be to, tik turint „Premium“ abonementą yra galimybė mėgstamą muziką parsisiųsti ir ją klausyti muzikos neprisijungus prie tinklo.

Pasitaiko atvejų, kuomet „Spotify“ susiduria su problema, kuomet atlikėjas apskritai neleidžia skelbti savo dainų, kartais naujus albumus ir dainas užlaikydamas keletui mėnesių, kol ištikimiausi gerbėjai nusiperka įrašų. Būtent taip elgiasi britų grupė „Coldplay”. Tuomet „Spotify“ iškyla problema dėl vartotojų norų tenkinimo. Daugelis, neiškentę kol albumas pasirodys „Spotify”, puola ieškoti dainų kitur. Pavyzdžiui, „Youtube”.

Nėra padėties be išeities

„Spotify” visiems siūlo kelių mėnesių laikotarpį, kuomet „Premium“ versija galima naudotis visiškai nemokamai. Todėl kiekvienas vartotojas turi galimybę suprasti ką reiškia turėti brangiausią planą ir kokias galimybes jis suteikia. Rinktis- mokėti ar ne- jums. Kiekvieno vartotojo norai skirtingi, todėl kiekvienas ir renkasi jam tinkamiausią abonementą. Tačiau verta pripažinti, jog „Spotify” itin prisidėjo prie piratavimo lygio mažėjimo. Kitaip nei “Youtube“, turinį „Spotify”  gali talpinti tik tikrieji autoriai. Taip pat jie užtikrintai gauna atlygį už savo muziką. Greita, kokybiška ir paprasta- komponentai būtini beveik kiekvienai šiuolaikinei muzikos platformai. Būtent tai ir siūlo „Spotify“. Žinoma, tuo pačiu stodami į kovą su piratavimu. Ir tai yra gerai. Labai gerai. Galbūt pagaliau suprasime, kad nemokamas turinys neegzistuoja, o jeigu egzistuotų, iš ko gyventų tie, kurie ją generuoja?

Taip pat skaitykite: „Dealoyal“ – inovatyvi paslauga, palengvinsianti pirkėjų kasdienybę

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: