Rusijoje policija sulaikė žurnalistę Mariną Ovsjannikovą, kuri kovo mėn. nutraukė tiesioginę televizijos transliaciją ir pasmerkė karinius veiksmus Ukrainoje, pranešė jos advokatas. 44 metų M. Ovsjannikova sulaikyta praėjus kelioms dienoms po to, kai viena surengė demonstraciją prie Kremliaus, laikydama plakatą, kritikuojantį Rusijos invaziją ir prezidentą Vladimirą Putiną.

Žurnalistė sulaukė naujų kaltinimų, kad „diskredituoja“ armiją, ir teigė, kad nenustebtų, jeigu grįžusi į gimtinę iš teisėsaugos atstovų sulauktų dar daugiau spaudimo bei gąsdinimų.

Sekmadienio vakarą M. Ovsjannikova buvo trumpai sulaikyta Maskvoje po to, kai liepos 15 d. socialiniuose tinkluose pasirodė įrašas, kuriame ji su plakatu rankose stovi priešais Kremlių. Plakate rašoma: „Kiek dar vaikų turi žūti [Ukrainoje], kol jūs pagaliau baigsite savo kruviną darbą?“

Ovsjannikova teigia, kad policijos pareigūnai ją sustabdė netoli namų vedžiojant savo du šunis.

– Buvau pasiruošusi šiam scenarijui, tačiau nesitikėjau, kad tai nutiks prie pat mano namų; dabar bijau kelti koją iš namų, – teigė žurnalistė.

Ji pasakojo, kad pareigūnai ją paleido po trijų valandų, prieš tai pateikę kaltinimus, kuriais remiantis moteris per praeitą savaitę vykusį opozicionieriaus Iljos Jašino teismą „diskreditavo“ Rusijos armiją. Teisme ji dalyvavo kartu su kitais aktyvistais, susirinkusiais paremti politiko.

Man išeinant iš policijos departamento, pareigūnai pasakė, kad „man visos linksmybės dar prieš akis“ ir kad dar susitiksime, – pasakojo Ovsjannikova.

– Iki tol jie labai manęs nejudino, tačiau greičiausiai jų kantrybė jau baigėsi ir man teks susidurti su rimtesniais iššūkiais, – pridūrė.

Kaip teigė žurnalistės advokatas Dmitrijus Zakhvatovas, jo klientė dabar turi sumokėti 50 000 rublių (900 JAV dolerių) administracinę baudą už armijos diskreditavimą ir liepos 21 d. privalės stoti prieš teismą.

Paprastai tokiais atvejais teismai paskiria baudą, tačiau dabar sunku įvertinti ilgalaikę riziką. Viskas priklauso nuo valdžios atstovų – sunku nuspėti, kas dedasi jų galvose, – pridūrė Zakhvatovas.

Rusijos vyriausybė prieš Ovsjannikovą už jos antikarinius veiksmus dar nepradėjo jokio kriminalinio tyrimo, tačiau pati žurnalistė neatmeta galimybės, kad jai bus pateikti nauji kaltinimai dėl liepos 15 d. protesto.

Maskva įsiveržusi į Ukrainą priėmė naujus įstatymus, kuriais remiantis visiems, kas „diskredituotų“ Rusijos armiją arba skleistų, pasak valdžios, melagingą informaciją apie ją, gresia 15 metų kalėjimo.

Žurnalistė trumpai padirbusi vokiečių laikraštyje „Die Welt“ šį mėnesį grįžo į Rusiją susitikti su savo vaikais.

Kovą Ovsjannikovos pavardė pateko į viso pasaulio žiniasklaidos antraštes po to, kai ji per valstybinio transliuotojo „Channel One“ tiesioginį eterį pranešė apie karą Ukrainoje.

Trumpai sulaikę pareigūnai jai paskyrė 30 000 rublių (500 JAV dolerių) baudą už protestų įstatymo pažeidimą ir paleido.

Nuo to laiko žurnalistė buvo smarkiai kritikuojama visų politikų.

Ir rusų opozicija, ir daugelis ukrainiečių teigė, kad moters antikarinis protestas nublanksta prieš daugybę „Channel One“ studijoje išdirbtų metų, o prokremliškai nusiteikę asmenys apkaltino žurnalistę bendradarbiavus su užsienio vyriausybėmis.

Ovsjannikova teigia, kad kol gali, stengiasi pasinaudoti šia situacija.

Jie [Rusijos vadovybė] stengiasi mane suniekinti ir priversti visus manyti, kad esu Kremliaus agentė, taigi iki šiol manęs nejudino. Kadangi vėl esu Rusijoje, noriu pasinaudoti šia galimybę ir išreikšti savo antikarinę poziciją, tačiau bus matyti, kaip reikalai klostysis toliau, – pasakojo žurnalistė.

– Kad ir kaip ten bebūtų, nežadu palikti savo šalies, – pridūrė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: