Serialo Serialo "Santa Carlita Diet" kadras

Praėję metai nebuvo itin dosnūs mega didelių televizinių šou projektų premjeromis, bet sapnų fabrikas niekad nesnaudžia ir pasaulį išvydo nauji, įdomūs, gal kiek mažesnio biudžeto nei „Sostų karai”, bet tikrai verti jūsų dėmesio kūriniai.

Taigi pristatome jums 10 puikių, vertų dėmesio, pagarbos ir žiūrovų simpatijų serialų.

10. „Santa Klaritos Dieta“ / Santa Carlita Diet

Ši komedija nėra įprastinis šou apie zombius, kuriame vyrauja vien kraujas ir pūvančios numirėlių galūnės. Režisierius Victor Fresco čiamums itin subtiliai pateikia tokias žmogiškąsias savybes kaip ryžtas ir aukos dėl mylimųjų gerovės.

Sheila (Drew Barrymore) ir Joel (Timothy Olyphant), iš šalies atrodo lyg tobula, tačiau kiek neįprasta pora. Porelė užsiima nekilnojamojo turto verslu, turi nuostabų namą ir neįprastai protingą dukrą, tačiau nesijaučia patenkinti savo gyvenimu.

Joel nuolatos trūksta ryžto kažko imtis, o Sheila itin drovi ir jai trūksta drąsos įvairiose situacijose, tačiau netikėtas posūkis visą tai pakeičia, kai Sheila tampa zombiu. Be abejo, tapti zombiu nenorėtų niekas, bet tai kardinaliai pakeičia šeimynėlės gyvenimą.

Sheila tampa drąsi, impulsyvi ir pasitikinti savimi moteris, tačiau jos dieta šiek tiek trikdo šeimos gyvenimą. Kiekvieno valgio meniu, tik vienas pasirinkimas – žmogiena.

9. „Orvilis“ / Orville 

Orvile

Setas MacFarlane – amerikiečių aktorius, filmų prodiuseris ir komikas labiausiai žinomas dėl tokių animacinių situacijų komedijų kaip „Šeimos bičas“ ir „Amerikietiškas tėtis“, ar komedijos apie pliušinį meškiną „Tedą“, kuris neieško žodžio kišenėje. Tačiau šį kartą mes paliekame modernias bei juoką keliančias amerikietiškas šeimas vaizduojamas MacFarlane‘o žymiausiuose darbuose, ir keliaujame net 400 metų į ateitį.

„Orvilis“ – mokslinės fantastikos bei komedijinės dramos serialas apie kapitono ir jo įgulos ekspedicijas bei įvairias misijas keliaujant po kosmosą. Šiose kelionėse pamatysime įvairiausių gyvybės formų, egzistuojančių 25-jo amžiaus galaktikoje, pradedant kiaušinius dedančiais vienalyčiais padarais, robotais, kurie biologines gyvybės formas laiko prastesniais už save, kalbančiais želatinos gniužulais ir daugeliais kitų keistų, bet nuostabių padarų.

Šį serialą įkvėpė „Žvaigždžių kelias“ su savo ankstesniais epizodais, kuriuose buvo tipinių kosminių nuotykių elementų: laivas, aukštųjų technologijų įranga, netgi nostalgiški blokiniai kostiumai, kuriuos dėvėdavo „Žvaigždžių kelio“ Jungtinių Valstijų laivyno nariai. Matant tokius neįtikėtinus ateities išradimus, kuriuos mes labai norėtume turėtų šiandien verčia dūsauti, pavyzdžiui, mašina, kuri iš oro pagamina bet kokį trokštamą daiktą, ar fantastiškai nerealūs virtualios realybės žaidimai.

8. „Spindesys“ / Glow

glow-series

Serialas, nukeliantis į 1980-uosius, yra istorija apie nuostabias moteris imtynininkes. Tiesa, kaip ir tikrame gyvenime, daugelis veikėjų čia nėra tikros kovotojos – jos tik aktorės, modeliai ir kaskadininkės, įmestos į ringą ir privalančios rasti jame savo personažą, kurį galėtų paversti imtynių čempionu televizijoje. Juokingiausia tai, kad daugelis iš jų, gyvenime nėra mačiusios nei vienos imtynių kovos, todėl linksmų situacijų ir humoro, čia tikrai neišvengsite.

„Spindesys“ – tai tarsi nenuspėjami kalneliai, nuolat stebinantys staigiais posūkiais ir įstabiais charakteriais. Sunku net pasakyti, kaip šį serialą turtų vertinti feministės, nes iš dalies, jis moterų kūnais ir personažais žaidžiantis šou, kurio žinutė aiški jau nuo pirmosios serijos, tačiau iš kitos pusės, tai moterų stiprybę, pasirinkimo laisvę ir savęs ieškojimą skatinantis gyvenimo šansas. 14 moterų, atrinktų kuriamai televizijos laidai, ne tik bando išsiaiškinti, kokais personažais gali tapti ringe, tačiau ir kaip jie susiję su tikruoju jų gyvenimu. Kai kurios iš jų yra mamos, kai kurios nuolatinės melagės arba paprasčiausios pasileidėlės, o kitos, neįtikėtinai tyros – tačiau, „Spindesys“ visas jas pastatė ant vieno, lygaus ringo grindų, tam, kad pamatytų vidinę kovą tarp asmenybės ir profesionalumo, bei įtikinantį šou.

Serialas užburia tuo, kad nuo pat pražios iki galo, yra absoliučiai 1980-uosius primenantis kūrinys. Aptempti ir įvairiaspalviai triko, tamprės, pabrėžiančios merginų apvalumus, muzika, paskutinį kartą girdėta žiūrint „Gelbėtojus“, ir šukuosenos, reikalaujančios pusės flakonėlio plaukų lako. „Spindesys“ prie ekranų suburs ne tik visas moteris, nostalgiškai žvelgiančias į vaizduojamas savo jaunystės madas, ar paauglius, ieškančius geros humoro dozės, bet ir vyrus, norinčius paganyti akis į triko aptemptus moterų kūnus, arba pamatyti „Amerikietiškų imtynių“ užkulisius.

7. „Žmogaus medžioklė: Unabomberis“ / Manhunt: Unabomber

Manhunt-Unabomber-2

Nuo 1978 iki 1995 – ųjų visą Ameriką drebino nereguliarūs mįslingi sprogimai. Bombos visuomet buvo siunčiamos paštu, į tam tikras specifines vietas, pvz., universitetus ir oro linijas, dėl ko nežinomas sprogdintojas ir gavo savo pravardę Unabomberis (angl. university + airlines + bomber). Nusikaltėlis pagaliau buvo pagautas po beveik septyniolikos metų ir buvęs FTB agentas, dirbęs su šia byla, sutiko pasidalinti savo prisimininimais, kurie tapo 8 epizodų Discovery kanalo serialu „Manhunt: Unabomber“. 

Serialo pradžia dėmesį prikausto ne iškart, veiksmas ganėtinai įprastas kitiems panašios tematikos filmams. Pagrindinis herojus Džimas Fitzdžeraldas (akt. Semas Huntingtonas) tampa FTB profiliuotoju – žmogumi, kuris analizuoja įkalčius ir iš jų sudaro įtariamojo psichologinį ir socialinį profilius. Jis iškart paskiriamas dirbti prie mįslingosios Unabomberio bylos, motyvuojant tuo, kad jis geriausias savo srityje, nepaisant to, kad pastaruosius dešimt metų dirbo policijos būryje, kuris gaudė vandalus, piešiančius graffiti. Džimas, žinoma, sutinka su pasiūlyta pozicija, tačiau netrukus supranta, kad iš tiesų jis ten tam, kad rašytų tai, ko reikia jo viršininkams, kurie aklai tiki tik pačiais akivaizdžiausiais įrodymais.

6. „Draugai iš koledžo“ / Friends from College

Friends from

Šiame seriale nepagarbiai vaizduojamos tragiškos bėdos, susijusios su artimai bendravusia Harvardo koledžo absolventų grupe. Visi draugai kartu dalijasi ambicingais išgyvenimais Niujorke.

Aštuonių serijų komedija pasakoja apie šešis buvusius Harvardo koledžo draugus, kurie iš naujo susitiko Niujorko mieste. Veikėjai, iš koledžo laikų, suaugę, pasikeitę, tačiau neramūs ir ne itin laimingi. ,,Draugai iš koledžo‘ yra komedija apie šešis veikėjus, tačiau pagrindiniai iš jų yra Ethan ir Lisa, susituokusi pora, kurią vaidina Keegan-Michael Key ir Cobie Smulders. Pora ką tik persikėlė į miestą, nes Lisa susirado darbą Wall Street įmonėje, kuri yra niūriai šiurkšti ir seksistinė, net pagal “Wall Street Wolf” standartus.

„Idėja yra tai, kad jie nežiūri į tai, kaip į romantiką (tai taip pat gali paaiškinti, kodėl seksas nėra toks puikus). Neromantiškai romantiška yra tai, kad Ethan ir Sam vis dar gyvena praeitimi, nors patys to nepažįsta. Pagrindinė šou tema yra nostalgija, kaip mes ilgimės savo praeities ir kaip tai mus žlugdo“ – teigia serialo kūrėjas Nicholo Stoller.

„Draugai iš koledžo“ nėra itin maloniai žiūrimas serialas. Serialas kartais pervertina auditorijos toleranciją, žiūrint, kaip veikėjai susimauna įvairiose situacijose. Tai tarsi šmaikšti nuomonė apie suaugusius žmones, kurie, lyg maži vaikai naudoja suktukus, kad nuramintų stresą.

5. ,,Harlots“

Harlots-2

Istorija prasideda anglams atpažįstamoje Londono gatvėje, kuomet jauna moteris iš sekso darbuotojų bendruomenės skuba nešvariu miesto grindiniu. Pagrindinė veikėja Lucy Wells žinodama gerai gatves, stengiasi išvengti judresnių miesto dalių. Jos motinos viešnamyje vyksta pastovūs policijos reidai bei smurto atvejai su viešnamio darbuotojomis. Prostitučių darbas čia vaizduojamas pastovus kaip besisukančios durys.

Gyvenant 1763 metais, moterys buvo priverstos pasverti galimybes tarp buvimo tarnaite už penkis svarus per metus, arba dirbti prostitute, už 400 svarų per metus. Seriale vaizduojami du pagrindiniai viešnamiai dėmesio centre: jaukus, bet skurdus viešnamis, kuriam vadovauja ponia Wells – ,,Covent Garden“, ir prabangesnis, spindintis ponios Quigley viešnamis ,,Golden Square“. Tarp sekso darbuotojų klientų gausu svečių iš aukštesnės klasės. Ne visi prostitučių bendravimai baigiasi su klientais, nors kai kurie mano, jog jie turi valdyti visą moters kūną, ar netgi duodavo valią itin sadistiškiems polinkiams.

Madam ir motina Margaret Wells siekia surinkti pinigus viešnamio perkėlimui į graikų gatvę SoHo rajone, tuo tikslu moteris įvykdo tylų aukcioną su tikslu parduoti savo dukters nekaltybę. Vyresnioji sesuo buvo tai pat pardavinėjama varžytinėse, todėl Lucy nesipriešina likimui. Kai Margaret buvo 12 metų, jos motina pardavė ją už alkoholį ir pora batų porų. Prostitucija nėra legali, bet tai vienas būdas kaip išgyventi. Dabar Šarlotė, Margaret vyriausioji duktė turi savo gražų namą. Tai vienas geresnių žingsnių šeimos labui, kurį galima žengti alkanose Londono gatvėse.

4. „Ozarkas“/ Ozarak

ozarak

„Ozarko“ pavadinimas yra tarsi nuoroda į rodomą aplinką – JAV Ozarko regioną Misūrio valstijoje, kur galime išvysti šiek tiek Hiksvilio rajono su didžiuliu ežeru ir daugybe medžių. Tačiau didžioji dalis serialo buvo nufilmuota prie Allatoonos ežero, Džordžijos valstijoje. „Ozarkas“, remdamasis savo pagrindine veiksmo vieta, sujungia vaizdus ir sukuria bendrą atmosferą.

Seriale pasakojama apie Čikagoje įsikūrusius Birdesus, kurie yra paprasta šeima, gyvenanti įprastą gyvenimą – išskyrus Marty Birdesą (akt. Jason Bateman) ir jo darbą. Vyras ir dviejų vaikų tėvas dirbafinansų patarėju bei yra ir didžiausias pinigų plovėjas antrame pagal dydį Meksikos narkotikų kartelyje. Kai pašlija santykiai su kartelio bosu po pinigų dingimo, Marty turi išsikraustyti ir perkelti nusikalstamą veiklą į Ozarką. Čia, pasak Marty, jis gali plauti dar daugiau juodosios rinkos pinigų.

Šio serialo grožis atsiskleidžia tuomet, kai vienos šeimos nusikaltimai išsiplečia į didesnį kriminalinį verslą Ozarke. Teisėsaugos pareigūnai yra įtraukiami į nusikaltėlių sekimą.

3. „Nekaltas melas“ / Big Little Lies

Big-Little-Lies-3

Prabangus aukštuomenės gyvenimas ir geram detektyvui prilygstančios intrigos yra pastebimos beveik kiekviename melodraminiame televizijos seriale. Iš pirmo žvilgsnio Nekaltas melas taip pat gali pasirodyti, kaip dar viena paviršutiniška istorija apie prašmatniose vilose įsikūrusius ir tuštybei pasidavusius žmones, tačiau neskubėkime klijuoti etikečių. Jean–Marc Vallee mums pateikia esmines vertybes puoselėjančių herojų portretus ir tik dar kartą patvirtina seniai žinomą tiesą, kad ištaigingi rūmai ir milijoninė suma banko sąskaitoje nėra laimingo gyvenimo garantas.

Seriale glaudžiai susipina trys siužetinės linijos, kurių centre trijų skirtingų moterų gyvenimai. Madeline (Reese Witerspoon) – aštrų liežuvį ir gerą širdį turinti prašmatni namų ponia, su nevaldomais vyro pykčio protrūkiais kovojanti Selestė (Nicole Kidman) ir neseniai į miestelį atsikrausčiusi vieniša mama Džeinė (Shailene Woodley), po savo drovia išvaizda slepianti siaubingos patirties randus.

Serialas Nekaltas melas“ prasideda įvykdyta žmogžudyste labdaros pobūvio metu. Iš pradžių negalime nustatyti aukos ar kaltininko tapatybės, tačiau viso serialo metu žvilgsniai į praeitį, grįžimas į liudininkų parodymus, nors ir neteikia konkrečios informacijos, leidžia suprasti, kad įtariamas gali būti bet kuris Monterey miestelio gyventojas. Kone kiekvienas turėjo priežastį tai padaryti. Liudininkų parodymai artina mus prie tikrųjų nužudymo nakties įvykių, tačiau paslaptis išlieka iki pat pabaigos.

2. „Proto medžiotojai“ / Mindhunter

Mindhunter-2

„Proto medžiotojus“ pamils kiekvienas kriminalinio žanro mylėtojas, kadangi serialas siekia atskleisti ir padėti suprasti žiūrovams kaip veikia siaubingų nusikaltėlių protai. Žiūrovai stebi kaip du FBI agentai – jaunasis tyrėjas Holdenas Ford (Džonatanas Groff) ir patyręs agentas Bilas Tench (Holtas McCallany) bando sukurti sistemą, kuri padėtų geriau suprasti nusikaltėlius. 1977 metais jie pradeda savo kelionę po JAV apklausdami pačius siaubingiausius visų laikų žudikus.

Besivystant veiksmui, susiduriame su dažnai pasitaikančiu klausimu – ar serijiniu žudiku tiesiog gimstama, ar tokius juos paverčia gyvenimas ir juos supanti aplinka? Ar žmonės turėtų stengtis suprasti žudikus, o gal tiesiog jiems visiems klijuoti „blogio“ etiketes? Prie žudikų prieinama užsimaskavus, ir ši maskuotė padeda pagrindiniam veikėjui kalbėti žudikui suprantama kalba ir tokiu būdu išgauti iš jo daugiau informacijos. Tai ir proto žaidimas – galbūt abejotinas, bet tuo pačiu genialus. Kitą vertus, gebėjimas taip natūraliai bendrauti su žudikais kelia nerimą. Jis verčia mus susimąstyti ar žmogus su tokiu ypatingu gebėjimu gali būti laikomas „normaliu“.

Yra žinoma, kad serijiniai žudikai dažnai tampa įkvėpimu kūrėjams, kadangi žmonės turi ši žiaurų susižavėjimą baisiomis bei dramatiškomis mirtimis. Pačios įdomiausios šio serialo scenos tos, kuriose galime iš arti pamatyti žudikus.

1. ,,Tarnaitės istorija“ / The Handmaid’s Tale

The-Handmaid’s-Tale

Tai sukrečiantis pasakojimas apie netolimos ateities pasaulį, kuriame vienos šalies dalys yra užterštos toksinais ir radiacija, o kitos po ekologinių katastrofų ir vyriausybės eliminavimo yra griežtai valdomos galingos sektos.

Šis pasakojimas parodo, kas nutinka kai autoritarinis rėžimas turi absoliučią galią ne vien smurto naudojimo klausimu, bet ir įgyvendinant seriją pasikeitimų, kurie nežymiai darosi blogesni už praėjusius ir vienareikšmiškai sukuria tinkamas sąlygas keliauti iki visiško žlugimo ar susinaikinimo.

Veiksmas vyksta Gileado respublikoje, kuri yra įsikūrusi buvusioje JAV teritorijoje. Didelės taršos padariniai atsiliepė vaikų gimstamumui ir susilaukti vaiko pasidarė ypatingai sunku. Moterys, kurioms pavyko susilaukti vaikų tapo itin vertinamomis, tačiau jų gyvenimas tapo tikra kančia ir kalėjimu. Šioje vietoje vyrauja griežtas totalitarinis rėžimas, kurį kontroliuoja visoje teritorijoje pasiskirstę ginkluoti vyrai. Tie, kurie bando pasipriešinti įvestam rėžimui yra ištremiami į užterštas valstijos dalis, kuriose jų laukia mirtis arba tiesiog sulaukia žiaurios egzekucijos, kurių pagalba sėjama baimė ir skatinamas kitų paklusnumas.

Moterys čia vaizduojamos be jokios galios, visa valdžia priklauso vyrams. Aukštų rangų pareigūnų žmonos taip pat turi laikytis griežtos tvarkos, nors jų statusas ir daug aukščiau už tarnaites. Naujai kuriamoje visuomenėjetarnaitės yra dviejų tipų: vienos yra vaisingos ir jos turi vilkėti raudonus apsiaustus, o kitos yra nevaisingos ir turi atlikti daugumą darbų namuose. Gatvėse gausu ginkluotų vyrų, kurie prižiūri tvarką visoje teritorijoje ir moterys yra stipriai išnaudojamos, joms nerodoma pagarba ir nuolankumas.

,,Tarnaitės istorija“ pasakojama tarnaitės Fredinės (akt. Elisabeth Moss) akimis. Jos laisvės yra suvaržytos, ji negali laisvai judėti, kalbėti ar net skaityti. Moteris priklauso kastai, kurią sudaro vaisingos moterys ir kurioms tenka atlikti tarnaičių vaidmenį. Po sunkių apmokymų ir supažindinimo su naujomis taisyklėmis, kurios vyrauja Gileado respublikoje, moterys priskiriamos aukštų rangų pareigūnų šeimoms. Fredinė apsigyvena pas galingą vadovą (akt. Joseph Fiennes) ir jo žmoną (akt. Yvonne Strahovski).

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių (kol kas) antro dešimtmečio filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: