Volodymyras Zelenskis ir` Džo Baidenas / Ukrainos prezidento ofiso nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išvyko į JAV, kur pasakė kalbą Kongrese ir susitiko su prrezidentu Džo Baidenu. Tai pirmoji jo kelionė iš neramumų krečiamos šalies, nuo vasario mėnesį įvykusios karinės Rusijos agresijos. 

Svarbi V. Zelenskio kelionė į Vašingtoną surengta po to, kai  JAV įstatymų leidėjai antradienį susitarė skirti Ukrainai papildomą 45 mlrd. dolerių JAV paramą. Tai didžiulio dvipartinio išlaidų paketo dalis. Ukrainą nuolat ir skausmingai puola Rusijos pajėgos, o pastarosiomis savaitėmis Rusijos pajėgos daugiausia dėmesio skyrė smūgiams Ukrainos civilinei infrastruktūrai.

Ukrainos prezidento ofiso nuotr.

„Mes nugalėjome Rusiją kovoje dėl pasaulio protų. Mes neturime baimės. Niekas pasaulyje neturėtų bijoti. Ukrainiečiai pelnė šią pergalę, ir tai suteikia mums drąsos. Tai įkvepia visą pasaulį. Amerikiečiai tai pasiekė. Jums pavyko suvienyti pasaulio bendruomenę ginti laisvę ir tarptautinę teisę. Europiečiai tai pasiekė, todėl dabar jie yra daug stipresni nei anksčiau. Rusijos tironija prarado mūsų kontrolę. Ir tai daugiau niekada neturės įtakos mūsų protui“,  susitikime su JAV perzidentu kalbėjo V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas, kalbėdamas bendroje konferencijoje su Džo Bidenu, pareiškė, kad į Ukrainą parveš geras žinias apie naują pagalbą iš JAV ir, kas labai svarbu „Patriot“ karines sistemas.

Ukrainos prezidento ofiso nuotr.

Gruodžio 20 d., 300-ąją dieną nuo tada, kai Rusijos pajėgos pradėjo plataus masto invaziją, Zelenskis išvyko į fronto liniją kovoti su rusais, kurie bandė užimti Bachmuto miestą, Rytų Ukrainoje. Zelenskio komanda nurodė, kad, priešingai nei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, V. Zelenskis ne kartą buvo patekęs į akivaizdų pavojų karo metu. Nors buvo gauta informacija, kad Rusijos kariai planuoja jį nužudyti, Ukrainos lyderis liko savo tėvynėje.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nensė Pelosi išsiuntė laišką visiems Kongreso nariams, prašydama jų fiziškai dalyvauti trečiadienio vakarą, neatsižvelgiant į atostogų planus ir nuogąstavimus dėl su oro sąlygomis susijusių kelionių sutrikimų.

Ukrainos prezidento ofiso nuotr.

„Baigiame ypatingą 117-ojo Kongreso sesiją su teisės aktais, kurie padeda Amerikos žmonėms ir mūsų demokratijai. Todėl, prašome dalyvauti trečiadienio vakarą, kai bus skiriamas ypatingas dėmesys Demokratijai“, – rašė ji.

„Rusai taps laisvi tik tada, kai nugalės Kremlių savo galvose; jie vis dar apnuodyti.” -kalbėjo JAV kongrese Ukrainos lyderis. – „Ukraina ir mūsų gynėjai laikosi, mes niekada nepasiduosime”.

Ukrainos prezidento ofiso nuotr.

V. Zelenskis kongresmenasm akcentavo, kad šaliai reikia daugiau ginkluotės ginantis nuo naikinančių okupantų atakų. “Neprašome amerikiečių karių, lėktuvus ir artileriją valdome patys”.

Ukrainos prezidento ofiso nuotr.

Karo metu į Ukrainą aplankyti V. Zelenskio ir išreikšti paramos atakuojamai šaliai atvyko daug užsienio šalių vadovų ir JAV įstatymų leidėjų. Šis vizitas vyksta tuo metu, kai Ukrainai gresia kontrolės pokyčiai Atstovų Rūmuose, kur naujai besiformuojanti valdančioji dauguma kelia klausimus dėl itin svarbios JAV pagalbos Ukrainos pajėgoms.

Respublikonų atstovė, Marjorie Taylor Greene, neseniai pateikė įstatymų projektą, kuriuo siekiama tikrinti JAV pagalbą Ukrainai, ir už jį balsavo stebėtinai daug respublikonų. Respublikonų rinkėjų apklausos rodo, kad jie vis mažiau simpatizuoja Kijevui, nes tokie dešiniųjų pažiūrų atstovai, kaip Tukeris Karlsonas skleidžia prorusiškas idėjas apie karą.

Ukrainos civiliai gyventojai susiduria su reguliariomis Rusijos oro pajėgų atakomis, o žiemą atšalus orams gali ilgam netekti elektros tiekimo. Ukrainos valdžios institucijos teigia, kad nukovė apie 100 000 Rusijos karių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: