YouTube archyvo nuotr.

Ar kada nors teko susimąstyti, jog Kinijos ir Tailando turguose pardavinėjami kepti žiogai, svirpliai ir kiti vabzdžiai nėra tik pigus vietinių triukas pritraukti daugiau turistų? Ar teko pagalvoti, kad tie padarai iš tikrųjų yra valgomi ir netgi turi daug naudingų medžiagų mūsų organizmams? Ar kada nors drįsote pagalvoti, jog kirminų ir vabzdžių naudojimas kaip maisto ir reikalingų vitaminų šaltinis, išaugs į industriją, kuri ateityje gali tapti išeitimi, siekiant sumažinti badą pasaulyje? Jeigu niekada apie tai neteko pagalvoti, būtų pats laikas, nes visa tai yra tikra. Kai kurių Azijos šalių gyventojai jau dabar vartoja vabzdžius kaip alternatyvą mėsai ir daržovėms.

Kodėl vabzdžiai? Sparčiai didėjant gyventojų prieaugiui, ypač Azijoje, natūraliai atsiranda didesnis maisto poreikis. O vabzdžiai šioje srityje pasirodo esantys labai naudingi. Visų pirma jų yra daug, o be to jie yra be proto daug naudingų medžiagų turintys gyviai. Šiuo metu pasaulyje egzistuoja daugiau nei 2000 skirtingų valgomųjų vabzdžių. Moksliškai yra įrodyta, jog svirpliai, ir įvairios lervos turi daugiau naudingųjų medžiagų už vištieną bei jautieną ir todėl yra gerokai sveikesni. Mums vakariečiams, atrodo, kad ir kokie naudingi bei maistingi jie bebūtų, didelio apetito nekelia. Tačiau Azijos šalyse vabzdžiai yra valgomi nuo seno.

Tailandas, valstybė esanti pietryčių Azijoje, yra viena iš tų šalių, kurioje nuo seno iki šių dienų vabzdžiai yra plačiai naudojami kasdieninėje mityboje. Ši šalis net yra laikoma pirmaujančia vabzdžių industrijoje. Nuvykus į Bankoką tampa aišku, kodėl taip yra. Vietiniai gyventojai tiesiog gatvėse pardavinėja įvairiausių rūšių keptus, skrudintus, įmaišytus į įvairius patiekalus vabzdžius ir jų lervas. Negana to, Tailande kuriasi fermos, veisiančios ir vėliau parduodančios užaugintus padarus gatvės prekeiviams. Šiandien asmenų, užsiimančių vabzdžių dauginimu Tailande yra dešimtys tūkstančių. Tačiau tailandiečiai ne tik veisia patys, bet ir importuoja tonas vabzdžių iš kaimyninių šalių. Laosas, Kambodža, Vietnamas, Mianmaras – pagrindinės šalys, iš kurių garsusis Rong Kluea turgus, esantis visai šalia Kambodžos sienos, per metus importuoja apie 800 tonų valgomų vabzdžių. Negana to, apie 270 tonų šilkaverpių lėliukių yra importuojama iš Kinijos. Visa tai žinant pasidaro aišku, kodėl būtent Tailandas yra laikomas vabzdžių sostine. Čia jie tiesiog myli traškius ir daug maistinės vertės turinčius gyvius.

vabzdziu valgymas

YouTube archyvo nuotr.

Rytų Azijos šalyse situacija yra šiek tiek kitokia. Čia vabzdžiai taip pat yra vartojami, tačiau ne taip akivaizdžiai, kaip Pietryčių Azijoje, kur galima nusipirkti norimą užkandį tiesiog gatvėje. Tiesa, Kinija galėtų būti laikoma išimtimi. Didžiausioje rytų Azijos valstybėje intensyviai vykdoma prekyba skrudintais ir keptais vabzdžiais. Nors daugelis teigia, kad taip elgiamasi daugiausia dėl turistų, kurie siekia patirti kažką naujo ir neįprasto, tačiau yra žinoma, jog kinai ir patys nuo pačių seniausiųjų laikų mėgsta ir valgo vabalus.

Kinijos šilkaverpių industrija yra ypač svarbi. Šiais metais kinai paleido į prekybą ypatingą užkandį, pagamintą naudojant šilkaverpių miltus. Bella Pupa yra pirmas tokio tipo maistas, pagamintas iš vabzdžių. Kadangi Kinijos rinka yra didelė, tikimasi, jog produktas pasieks apie 600 000 000 žmonių, galbūt net paplis ir kitose rytų Azijos valstybėse.

Japonijoje ir Pietų Korėjoje vabzdžių maistas vartojamas šiek tiek atsargiau. Į jį nėra žiūrima kaip į alternatyvą mėsai ar daržovėms, o labiau kaip į delikatesą. Pietų Korėjoje vienas populiariausių užkandžių yra bondegi, šilkaverpių lėliukės, kurių galima rasti kiekvienoje maisto parduotuvėje. Tačiau tai yra labiau senų žmonių užkandis, jaunimas šiais laikais į tai žiūri gana skeptiškai. Japonijoje vabzdžių vartojimas yra dar mažesnis. Žmonės, kurie juos mato kaip maistą, daugiausia gyvena atsiskyrę kalnuotose vietovėse.

Vabzdžių vartojimas visame pasaulyje yra augantis reiškinys. Nors Azijos žemynas ir nėra pirmaujantis šioje srityje, tačiau čia naujoji industrija vis tiek vystosi gana sėkmingai. Tai parodo klestinčios Tailando fermos bei Kinijos šilkaverpių plantacijos. Augant žmonių skaičiui šiame regione, pamažu atsiranda maisto problema. Tačiau augančios vabzdžių plantacijos ir šiais laikais jau gaminami įvairūs produktai, tokie kaip šilkaverpių miltai ir aliejai su užkandžiais, priverčia susimąstyti, jog ateityje galbūt būtent jie išgelbės žmoniją nuo bado.

Taip pat skaitykite: Ar lietuviai valgo vabzdžius?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: