Rugsėjo 10-19 dienomis didžiausius Lietuvos miestus užvaldys jau dvyliktąjį kartą vyksiantis, mokslininkus bei plačiąją visuomenę suburiantis, didžiausias mokslo festivalis Lietuvoje „Erdvėlaivis Žemė“. Festivalio organizatoriai žada užburiančią mokslo fiestą, kurios dalyviai galės ne tik susipažinti su pastarųjų metų mokslo pasiekimais bei aktualiausiomis naujovėmis, tačiau ir patys išbandyti įvairias technologijas, atlikti eksperimentus bei diskutuoti su žinomais įvairių mokslo sričių specialistais.

Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ organizatoriai paruošė daugiau kaip 300 nemokamų renginių dešimtyje Lietuvos miestų mokyklų, universitetuose, mokslo centrų laboratorijose, verslo įmonėse, miestų aikštėse ar kavinėse.

Kaune šiemet planuojamos ne tik dešimtys įvairių ekskursijų, praktikos darbų ir paskaitų, bet ir mokslo populiarinimo šventė „Kodas: atradimai. Ekspedicija į mokslo pasaulį“ Kauno tvirtovės VII forte, vyksianti rugsėjo 11 ir 12 dienomis, bei Kauno technologijos universiteto (KTU) diena rugsėjo 11-ąją.

Kelionė po nepažintą mokslo pasaulį Kauno tvirtovės VII forte

Pasak organizatorių, istorinėje VII forto aplinkoje jau antrus metu iš eilės vyks nuotaikingas, stebinantis bei nepamirštamus įspūdžius paliekantis renginys, kuriam pasiruošti prireikė net šešių mėnesių.

„Galbūt dėl tam tikrų VII forto galimybių ir patirties mokslo populiarinimo srityje mokslo festivalio organizatoriai skiria ypatingą dėmesį veikloms šiame forte, ir visomis įmanomomis priemonėmis skatina mūsų augimą. O ir mes patys, be tam tikro raginimo, labai akcentuojame tai, kad kiekvienais metais festivalis forte būtų vis didesnis ir geresnis“ – paklausus, kodėl mokslo festivalis jau antrus metus įsitvirtina VII forte, pasakojo mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ veiklų Kauno tvirtovės VII forte organizatorius Vladimiras Orlovas.

Festivalio dalyviai VII forto kareivinėse įsikūrusioje laboratorijoje galės prisiminti chemijos mokslo raidą, pasitikrinti žinias viktorinoje, pamatyti eterinių aliejų gamybos procesą. Organizatoriai žada, jog ištroškę ar išalkę VII forto svečiai galės užsukti pas molekulinės gastronomijos specialistus, o po atviru dangumi įsikūrusiose dirbtuvėlėse maišyti tankio kokteilus, gaminti tamprųjį pabaisiuką arba leisti didžiulius muilo burbulus. Festivalio dalyviai taip pat galės išsamiau susipažinti su VII fortu, apžvelgę jį iš viršaus, bandydami įveikti alpinistines trasas bei dalyvaudami Kauno tvirtovės istoriją pristatančioje teatralizuotoje ekskursijoje.

„Viena iš mūsų tikslinių auditorijų – tai gerų mokyklų ir gerų mokytojų mokiniai, t. y. tos klasės, kurių vadovai ir mokyklos direktorius supranta, jog mokyklos lankymas ir vadovėlių skaitymas – tai dar ne švietimas ir ne mokslas. Atsižvelgiant į tai, kad festivalis vyksta rugsėjo pradžioje, turbūt geresnio būdo paskatinti moksleivių motyvaciją, parodyti mokslo metų pradžioje kažką įdomaus, naudingo ir tokiu būdu uždegti jų norą gilintis į mokslus, nėra“ – tvirtina V. Orlovas.

VII forto festivalio veiklų organizatorius teigia, kad kita jų tikslinė auditorija – tai vaikai iš šeimų, kuriose tėvai skiria daug dėmesio vaiko intelektui, užimtumui, mokslams ir nemano, kad pagrindinė tėvų funkcija – „atiduoti vaiką į artimiausią mokyklą ir po dvylikos metų jį iš ten pasiimti“. Mokslo šventės organizatoriai džiaugiasi, jog šiais metais festivalis VII forte truks dvi dienas – darbo dieną ir laisvadienį – taip abi auditorijos turės galimybę apsilankyti festivalyje tinkamu metu.

„Dirbant su šiomis auditorijomis, reikia turėti omenyje, kad vaikams nereikia pasakoti, koks tu esi protingas ar kiek daug keistų žodžių moki. Vaikus, visų pirma, reikia sudominti, įtraukti į procesą – jiems nereikia dėstyti paskaitų, nes tai tikrai nesuveiks. Dažniausiai tai neveikia nei mokykloje, nei niekur kitur. Reikia sudaryti betarpišką bendravimą, kada vaikas tampa eksperimentų vykdytoju ir kartu su specialistu tyrinėja kažkokią mokslo sritį, o gavus rezultatus – supranta tam tikrus esminius dalykus. Visas stebuklas yra tame, kad tai yra ypatingai greitas, tikslus ir labai praktiškas bendravimas tarp specialisto ir moksleivio, kuris domisi ne tik tuo, kada baigsis mokslo metai, bet ir kažkuo daugiau, negu parašyta vadovėlyje. Turbūt tai ir yra didžiausias iššūkis“ – teigia Vladimiras Orlovas.

Mokslo pasaulio paslaptis Kauno tvirtovės VII forte atskleisti padės ir festivalio svečiai – Lietuvos universitetai: VU, KTU, VDU, LSU, LSMU, ASU ir Šiaulių universitetas, Kauno ir Kauno technikos kolegijos, Lietuvos zoologijos bei VDU botanikos sodai, Kaniterapinės pagalbos centras, Šunų dresūros mokykla „Reksas“, Respublikinė ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacija, Lietuvos biochemikų draugija, Kauno policijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai. UAB „Aqua lingua“ kurs garso paveikslus, dalyvaus ir VšĮ „Mokslas ir menas“, Hitachi Europe Limited atstovybė bei jungtinė Kauno gimnazijų komanda.

KTU diena – mokslo naujovių mugė

Rugsėjo 11 dieną Studentų miestelyje – džiugi mokslo šventė. KTU dienos atidarymo metu renginio dalyvius pasveikins universiteto rektorius Petras Baršauskas, o festivalio sumanytojas, TV žiūrovams pažįstamas iš mokslo populiarinimo, kino naujienų laidų biologijos mokslų daktaras Rolandas Maskoliūnas pasidalins savo įžvalgomis, kaip glaudžiai yra susijęs mokslas ir visuomenė, kiek daug mokslo yra aplink mus, kaip jį pastebėti kasdienybėje ir kaip be jo yra neįmanomas mūsų gyvenimas.

Festivalio dalyviai KTU dienos metu sužinos, kokiomis savybėmis pasižymi kosminė tekstilė ir „protinga“ apranga, susipažins su studentų sukurtu eksperimentiniu hibridiniu automobiliu, pamatys, kaip gaminamas funkcionalusis maistas bei atliks įvairias užduotis automatikos, elektros inžinerijos, elektronikos ir telekomunikacijų laboratorijose.

KTU dienos organizatoriai taip pat kviečia išbandyti virtualios realybės akinius ir jų pagalba patirti pasivažinėjimą amerikietiškais kalneliais virtualioje realybėje, susipažinti su pagrindinėmis šiuo metu veikiančiomis palydovinėmis sistemomis bei pasinaudoti Bloomberg Professional platformos galimybėmis, leidžiančiomis pasijusti finansų rinkų profesionalu.

Mokslo šventė – visame mieste

Aleksandro Stulginskio universitetas rugsėjo 18 d. taip pat parengė specialią programą, kurios metu festivalio dalyviai galės sužinoti, kodėl biotechnologija yra įvairiaspalvė, kaip atrodo medžiaga pro mikroskopą, kuris didina iki 1000 kartų, bei stebėti upės vagos formavimąsi. Mokslo šventės svečiai taip pat bus pakviesti susipažinti su triukšmo problemos mastais, jo žala sveikatai ir priemonėmis triukšmui mažinti.

A. Stulginskio universiteto studentai ir dėstytojai demonstruos visą nuotraukų iš pilotuojamų ir bepiločių orlaivių gavimo technologiją: orlaivius, fotografavimo ir orlaivių valdymo įrangą, nuotraukos atlikimą bei gautų duomenų apdorojimą. Šventės dalyviai taip pat galės atsisėsti į savaeigio krautuvo kabiną ir suprasti, kaip jį galima valdyti be rankų.

VDU Teisės fakultetas festivalio proga siūlys dalyviams pabūti prisiekusiuoju teismo procese, o italistikos studentų, dėstytojų ir Leonardo da Vinci italų kalbos ir kultūros klubo renginyje užsiregistravusios komandos sieks kuo greičiau sudėlioti Leonardo da Vinčio išradimų dėliones.

Kauniečių ir miesto svečių taip pat laukia kelionė per seniausius Kaune ugniagesių rūmus, pažintis su ugniagesio darbu bei buitimi. VU Kauno humanitariniame fakultete sužinosite, kada gims lietuviškai kalbantis ir suprantantis kompiuteris, o Lietuvos zoologijos sode sutiksite pačius stambiausius kačių šeimos atstovus, kurie gyvena Kinijoje, Korėjoje bei Rusijos pietryčiuose.

Festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ padeda priartinti mokslo idėjas prie visuomenės, pristatyti technologijų, inovacijų naudą ir populiarinti Lietuvos mokslo įstaigas, inovatyvaus verslo įmones, taikančias savo veikloje mokslo laimėjimus. Atkreipiame dėmesį į tai, kad festivalyje vyks net kelios mokslo šventės Vilniuje ir Kaune, subursiančios mokslo, verslo atstovus, menininkus, filosofus, netgi Lietuvos kariuomenę, policiją ir gaisrininkus gelbėtojus.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: