KIno filmo "American History X" kadras

„American History X” – filmas, pasakojantis apie dideles, gal net didžiausias šiuolaikinio pasaulio problemas – rasizmą, neonacizmą, teisingumo stoką ir neapykantą kitokiems.

Keturis apdovanojimus pelnęs ir  keturiolikai nominuotas filmas parašytas David McKenna, o režisuotas Tony Kaye abiems vyrams tai buvo pirmasis debiutas. Prieš tai T.Kaye realizuodavo save  muzikinių ir reklaminių klipų režisūroje. Beja, pats režisierius gimė žydų ortodoksų šeimoje. Prieš išleidžiant filmą T.Kaye norėjo naudoti Alan Smithee slapyvardį, kuris Holivude plačiai naudojamas režisierių, kurie nori atsisakyti teisių į savo filmus, tačiau Amerikos režisierių gildija atsisakė leisti jam naudoti netikrą vardą.

American History X pasakoja apie dviejų brolių gyvenimus Derek Vinyard (aktorius Edward Norton) ir Danny Vinyard (aktorius Edward Furlong) skirtingais laikotarpiais. Beja, pagrndinis aktorius šiam vaidmeniui turėjo priaugti net 25 kilogramus raumenų, nes pasak režisieriau buvo per daug laibas vaidmeniui.

Kai juodaodis narkotikų prekeivis nužudo abiejų brolių tėvą, vyresnysis Derekas įsivelia į neonacistinį judėjimą savo gimtąjame mieste – Los Andžele. Greitai užsitarnauja pasitikėjimą ir tampa judėjimo valdžios dešiniąja ranka. Dereko šlovė trunka neilgai, jis sėda į kalėjimą trims metams už dviejų juodaodžių nužudymą, kurie norėjo pavogti jo automobilį.

Kol vyresnėlis Derekas sėdi kalėjime ir po truputį supranta savo nuodėmes – jaunėlis Danny įsivelia į tą pačią grupuotę ir seka brolio pėdomis. Jo didžiausias tikslas – užimti brolio vietą gaujoje.

American History X 3

Abu broliai yra intelektualios, protingos, stiprios ir charizmatiškos asmenybės. Jie gerai mokosi, turi draugų, merginas, nepalaužiamus įsitikinimus. Vis dėl to viskas, kas atėjo į jų gyvenimą kartu su neonacizmu pabaigoje juos išduoda – faktai primena, kad laikas buvo prarastas, didelė dalis jų jaunystės iššvaistyta, entuziasmas atiduotas blogiems dalykams ir galų gale gyvenimas išmėtytas veltui, be priežasties. Vis grįžtanti neapykanta už praeityje įvykusius įvykius atverdavo duris naujoms žmogžudystėms.

Grįžęs iš kalėjimo Derekas bando nutolinti brolį nuo gaujos, jam beveik pavyksta atitolinti brolį nuo neonacistinio judėjimo, tačiau karma sugrįžta keleriopai.

American History X 2

Stebint Dereką, kurio veiksmai paverčia jį herojumi lygiai tiek, kiek ir blogiečiu, apima keisti jausmai. „Filmo žiūrėtojai pasimeta savo jausmuose: tuo pačiu metu jie nori, kad Derekas būtų nuteistas už savo poelgį ir, kad teisingumas būtų įvykdytas, tačiau iš kitos pusės, jie mano, kad jis turi teisę būti atleistas nuo savo nuodėmių, galbūt jo nusikaltimai yra atlygis už jo tėvo nužudymą. „ – rašė portalo Unsugfilms.com apžvalgininkas.

Beje, pagrindinis herojus – nėra visiškai išgalvotas. Iš esmės istorija pusiau paremta tikrais faktais, mat Derekas įkūnija Frank Meeink, kuris taip pat buvo skustagalvis neonacistas sėdęs į kalėjimą trims metams. Laimei, kalėjimas jį pakeitė ir šiuo metu F.Meeink skaito paskaitas Amerikoje antirasistinėmis temomis.

Prieš išleidžiant filmą T.Kaye praleido beveik metus redaguodamas tekstą ir perkurdamas daugybę scenų – „Per tą laikotarpį aš atradau visiškai naują filmą, tokį, kokio jie (New Line Cinema) niekada neleido man iki galo užbaigti.“ – teigė filmo režisierius.

Verdiktas 10/10

Rasizmas skatina dar didesnę neapykantą ir jei kažkas iš mūsų vis dar to nesupranta pažiūrėję šį filmą gal būt tai supras. Baisūs nusikaltimai lydimi siaubingos ideologijos visuomet pasibaigia tragiškai ir jų kurstytojams.

Taip pat skaitykite: „Adomo obuoliai“ arba neonacio obuolių pyragas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: