Pexels.com archyvo nuotr.

Galbūt dar ne visi pastebėjote, kad per pandemiją išaugo gėlių kainos, tačiau tai yra nepaneigiamas faktas. Lietuvos gėlių prekybininkų, floristikos salonų šios pasaulinės tendencijos taip pat neaplenkė. Pasidomėjome, kokią įtaką pandemija padarė floristikos industrijai, ir aiškinomės, kas visgi sudaro gėlės kainą. Taigi, kodėl pabrango gėlės ir už ką mes mokame?

Mes dažnai stebimės, kodėl skinta gėlė, kurią mes perkame floristikos parduotuvėje ar salone, tiek kainuoja. O juk nė nepagalvojame, koks ilgas jos kelias yra nuo augintojo iki mūsų, pirkėjų, rankų.

Ilga gėlių tiekimo grandinė

Ir visa ši grandinė, kurią sudaro gėlių auginimo kaštai, įskaitant jų apsaugą nuo įvairiausių kenkėjų, taip pat skynėjai, rūšiuotojai (prieš didžiąsias šventes jų samdoma papildomai), vairuotojai, gėlių talpinimas šaldytuvuose, gabenimas į kitus žemynus, tiekimas vietos didmenininkams, išvežiojimas į vietos parduotuves, floristikos salonus, puokščių komponavimo žinios, lemia galutinę mūsų perkamo puikaus gėlės žiedo ar puokštės kainą.

Galima sakyti, kad pirkdami gėlę ar puokštę pas vietinį floristą mes tiesiog sumokame už to žiedo kelionę. Taip teigia Sachi Rose, gėlių studijos Naujajame Džersyje (JAV) savininkė, kuri daugelį savo gėlių perka iš didmenininkų, o šie importuoja žiedus iš Pietų Amerikos ir Olandijos. „Jūs tarsi mokate už lėktuvo bilietą gėlėms“, – sako floristikos studijos vadovė.

10 prekybos vietų mūsų šalyje turinčios UAB „Pasaulio gėlės LT“ vadovas Vaidotas Beniušis teigia, kad per pandemiją jų salonuose nežymiai kito gėlių kainos, tiesa, kai kurių kategorijų gėlių kainos pakilo ir 30–50 proc. „Mažiausiai pabrango lietuvių pirkėjų labiausiai mėgstamos rožės, gvazdikai“, – įvardija didmenine ir mažmenine gėlių prekyba užsiimančios įmonės direktorius.

 

© KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Reikia įvertinti, jog labai svarbi gėlių puokštės kainos sudedamoji dalis yra floristo profesionalumas. Tai taip pat turi kainą. Galbūt mes, lietuviai, dar tik pratinamės, kad už šias žinias reikia daugiau sumokėti, floristikos salone ar studijoje perkant skintų gėlių puokštę, tačiau tai neišvengiama. Nes juk skiriasi specialių žinių neturinčio ir į floristikos paslaptis ne vienerius metus besigilinančio specialisto sukomponuota puokštė.

Pigesnės gėlės prisideda prie įpročių formavimo

Gėlės mažmeninės prekybos tinklo parduotuvėse gali kainuoti pigiau nei iš floristikos salono, nes prekybos centre prie jų reikia mažiau darbo. Tai yra, jos dažniausiai jau būna sukomponuotos į puokštes, tad tereikia tik pakabinti kainą. Kiekviena gėlė čia neparuošiama kaip floristikos salone, jos tiesiog sumerkiamos ir uždedama kaina.

Dažniausiai mažmeninės prekybos tinklai skintas gėles užsako iš tų užsienio augintojų, kurie specializuojasi konkrečiai darbui su tinklais. Taip į Lietuvos prekybos centrus patenka Olandijoje išaugintos gėles. Tokios gėlės yra pigesnės, nes patys augintojai naudoja pigesnes sėklas, svogūnėlius, jos yra kitokios kondicijos.

Visgi, tai, jog mūsų šalies prekybos tinkluose dažniausiai galima pigiau nei floristikos salone nusipirkti skintų gėlių, jų puokščių ar vazoninių gėlių, yra ir teigiamas postūmis lietuvių įpročių formavime.

Dažnai gėlės prekybos centre yra pigesnės, bet yra ir teigiama šio fakto įtaka, nes pirkėjai dėl nedidelių kainų yra skatinami ir be jokios progos nusipirkti skintų gėlių, jų puokščių ar vazoninių gėlių – taip formuojasi nauji įpročiai“, – apie konkurenciją kalba V. Beniušis, „Pasaulio gėlės LT“ direktorius.

Daugelis ūkininkų bankrutavo

Dabar yra išaugusios gėlių kainos, šiltnamiams reikalinga brangstanti elektros energija ir pandemija vienareikšmiškai tam turėjo įtakos. Per pandemiją daug ūkininkų, auginusių gėles, bankrutavo. Prasidėjus karantinams, staiga krito gėlių poreikis, nes bijodami koronaviruso žmonės užsidarė namuose, nelankė vienas kito. Žodžiu, tiek gėlių, kiek nupirkdavome anksčiau, nebereikėjo. Bet jų buvo užauginta, nes ūkininkai negalėjo nuspėti pandemijos.

© KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Karantino pradžioje daug skintų žiedų liko nenupirkta ir gėlių parduotuvėse – gaila, tačiau teko jas išmesti arba kompostuoti. Ūkininkai nebenuėmė gėlių derliaus, jos liko laukuose, sustojo augalų sodinimas, nes buvo neaišku, kaip toliau pasauliui teks kovoti su koronaviruso pandemija.

Dabar pasaulis jau yra atsigavęs po griežtų karantinų ir gėlių rinka atsigauna, o tai reiškia, kad vėl reikia gėlių. Bet pasiūla kol kas dar mažesnė nei paklausa, tad tai irgi didina gėlių kainą.

Didėja iššūkių su logistika ir klimato kaita

Kanados floristikos kompanija „Brown’s The Florist“ įvardija, jog 2020 m. pavasarį ūkininkai visame pasaulyje susidūrė su labai sunkiu sprendimu dėl apribojimų sunaikinti šimtus milijonų gėlių. Visas derlius negalėjo patekti į rinką, o daugelis augintojų, deja, pasitraukė iš verslo. Apskaičiuota, kad tuo metu vien Nyderlanduose buvo sunaikinta apie 400 mln. gėlių.

Taigi, kas bus toliau po tokios siaubingos netekties? Juk naujiems augalams užaugti ir subręsti reikia laiko. Tenka laukti, kol augintojai pasivys iš esmės išaugusį gėlių poreikį. Ūkininkavimas reikalauja žinių, laiko ir patirties – ne bet kas gali greitai apsisukti ir užauginti aukščiausios kokybės skintų gėlių derlių.

Negana to, klimato kaita ir toliau daro įtaką gėlių auginimui. Visame pasaulyje ekstremalūs orų pokyčiai neigiamai paveikė lauko produktyvumą. Sausros, audros, potvyniai, gaisrai… Visa tai arba sulėtina gamybą, arba gali sunaikinti visą derlių.

Taip pat yra iššūkių ir didėjančių išlaidų, susijusių su siuntimu ir pristatymu. Jau nekalbant apie darbo rinką. Kai kurie ūkininkai turi problemų tiesiog samdydami vairuotojus, kurie pristatytų jų gėles rinkai.

© KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Pasaulio gėlės LT“ vadovas V. Beniušis teigia, jog vien gėlių transportavimo į Lietuvą aviaciniai įkainiai šįmet pabrango tris kartus už 1 kg gėlių. Maždaug dukart gėlių kainą padidino Olandijos gėlių tiekėjai, nes šioje šalyje veiklą nutraukė nemažai stambių gėlių augintojų, sumažėjo gėlių asortimentas. Be to, dėl Rusijos karo Ukrainoje išaugo ir energetikos kainos – Europa susidūrė su šoktelėjusių energetikos kainų iššūkiu.

Šios aplinkybės lėmė, kad mūsų išlaidos padidėjo, o marža susitraukė, – sako floristikos įmonės direktorius. – Visgi, stengiamės, kad lentynoje gėlių kainos neaugtų drastiškai. Daugiausia mūsų mažmeninės prekybos tinklo salonuose nuperkama rožių, gvazdikėlių ir gvazdikų, eustomų ir alstromerijų“.

Rizika taip pat yra kainos dalimi

Jungtinių Tautų tarptautinės prekybos duomenų bazėje skelbiama, jog 2017 m. pasaulinis skintų gėlių eksportas sudarė 8,48 mlrd. dolerių, o tai yra 46 proc. daugiau nei 1995 m.

Nyderlandai buvo didžiausia eksportuotoja, o po jos rikiuojasi Kolumbija, Ekvadoras, Kenija ir Etiopija. Ekvadoras ir Kolumbija 2018 m. eksportavo daugiausia rožių ir gvazdikų, Tailandas pirmavo orchidėjų prekyboje, o Kolumbija dominavo lelijomis ir chrizantemomis.

Olandijos skintų gėlių eksportas siekia 3,6 mlrd. dolerių per metus, Kolumbijos 1,3 mlrd. dolerių, o, palyginimui, Lietuvos – 64 tūkst. dolerių. Įdomu tai, kad šiais skaičiais mes lenkiame Jungtinę Karalystę, kuri eksportuoja skintų gėlių už 40 tūkst. dolerių.

Tarp didžiausių skintų gėlių importuotojų yra JAV, Vokietija, Jungtinė Karalystė, taip pat ir Nyderlandai. Skelbiama, jog Lietuva importuoja skintų žiedų už 73 tūkst. dolerių, JAV – už 1,7 mlrd. dolerių.

Kaip teigia Amy Stewart, knygos „Flower Confidential“ autorė, dalis to, už ką moka gėlę perkantis galutinis vartotojas – tai rizika, kurią turi prisiimti visi gėlininkai.

Gėlės vežamos žemynais ir, kadangi yra lepios, vežant jos turi būti atšaldytos, o tai brangu. Gėlininkams tai gali būti rizikinga, nes jie gali užsisakyti 10 tūkst. tulpių, tikėdamiesi jas parduoti vienam kalendoriaus įvykiui, pavyzdžiui, Motinos dienai. Bet jei neparduoda visų, gėlių likučiai tampa beverčiai. Taigi, tai irgi yra dalimi to, už ką sumokame, pirkdami gėlę“, – įvardija knygos autorė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: