© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiandien Seimas pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotoms Darbo kodekso pataisoms, kuriomis, siekiant mažinti nelegalaus darbo mastą, įteisinama griežtesnė atsakomybė tiek įdarbinant, tiek ir dirbant nelegaliai.

Nustačius nelegalaus darbo atvejį, darbdavys turės sumokėti nelegaliai dirbusiam žmogui atlyginimą už darbą – ne mažesnį už minimaliąją algą ir ne mažiau kaip už tris mėnesius (nebent įrodomas kitoks nelegalaus darbo laikas) – bei mokesčius.

Nelegaliai dirbusiajam ne tik bus nutrauktas nedarbo socialinio draudimo išmokų mokėjimas, bet jis taip pat privalės grąžinti gautas nedarbo socialinio draudimo išmokas už laiką, kai dirbo nelegaliai. Ši prievolė nebus taikoma, jei asmuo apie nelegalų darbą pats praneš institucijoms, vykdančioms nelegalaus darbo kontrolę.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė primena, kad dirbantieji nelegaliai visų pirma skriaudžia patys save, nes praranda teises gauti teisingą apmokėjimą už darbą bei socialines garantijas. Be to, taip daroma žala ekonomikai, sąžiningai konkurencijai.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis nelegalaus darbo apimtys Lietuvoje mažėja: 2011 m. buvo išaiškinti 1823 nelegalaus darbo atvejai, o 2013 m. – 1428.

Kovai su šia problema Lietuvoje 2011 m. įsteigtos 5 mobilios nelegalaus darbo kontrolės grupės, kurių veiklos efektyvumą liudija teismuose sumažėjęs nutrauktų bylų skaičius dėl šešėlinio darbo – 2011 m. tokių bylų buvo 32 proc., 2013 m. rodiklis sumažėjo iki 6 proc.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: