Pexels.com archyvo nuotr.

2022 m. birželį beveik 60 Jungtinės Karalystės įmonių pradėjo šešių mėnesių eksperimentinį projektą, kurio metu buvo taikoma keturių dienų darbo savaitė. Nors tai bandė daryti ir kitos šalys, pavyzdžiui, Belgija ir Islandija, mokslininkai ir darbuotojai visame pasaulyje sulaikę kvapą laukė britų eksperimento rezultatų. Jungtinės Karalystės bandymas buvo daugiasluoksnis ir didžiausias tokio pobūdžio projektas (jame dalyvavo beveik 2 900 darbuotojų). Eksperimente dalyvavo įvairių pramonės šakų atstovai.

Keturių dienų darbo savaitės esmė yra ta, jog darbuotojų atlygis nesumažėtų, nors jie dirbtų 20 proc. trumpiau. Taigi, produktyvumas išliktų nepakitęs. Nors keturių dienų darbo savaitę yra prasmingiau taikyti tokiems darbams, kaip IT ir finansai, tačiau ji naudinga ir tokiems sektoriams, kaip sveikatos priežiūra ir restoranai. Įmonėms buvo suteikta daug laisvės priimant sprendimus, kai kurios sumažino darbo valandų skaičių, tam tikrais metų laikais, ir išlaikė 32 savaitinių valandų per metus vidurkį. Kitos įmonės sumažino susitikimų skaičių ir patobulino sklaidos procesus.

Taip pat, labai pagerėjo darbuotojų gyvenimo kokybė. Apie 71 proc. dalyvavusių žmonių jautėsi mažiau pervargę, o 39 proc. jautė mažesnį stresą. Kalbant apie profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą, 62 proc. darbuotojų lengviau suderino darbą su kitais dalykais. Be to, šiose įmonėse darbuotojų kaita sumažėjo 57 proc., o nedarbingumo dienų skaičius sumažėjo 65 proc. Tyrime dalyvavusios įmonės ne tik išlaikė darbo našumą, bet ir vidutiniškai 1,4 proc. padidino pajamas.

Tyrimui, kurį finansavo pelno nesiekianti organizacija „4 Day Week Global“ ir Jungtinės Karalystės „4 Day Week“ kampanija, vadovavo Kembridžo universiteto, Bostono koledžo ir analitinio centro „Autonomy“ mokslininkų grupė.

„Šio bandomojo projekto įgyvendinimo būdai leido mūsų tyrėjams neapsiriboti apklausomis ir praktiškai išnagrinėti, įgyvendinimo būdus“, – aiškino Davidas Frayne’as Kembridžo universiteto daktaras bei kokybinių tyrimų grupės narys. „Rezultatai parodė, kad keturių dienų darbo savaitė iš svajonės virsta realybe, kuri duoda daug naudos, o tai mus labai džiugina.“

Atrodo, kad tikrasis iššūkis yra visam laikui įtvirtinti keturių dienų darbo savaitę, tačiau tie, kurie tai išbandė patys, noriai ją diegia. 92 proc. eksperimente dalyvavusių įmonių nori tęsti šią praktiką, o 18 proc. jau perėjo prie jos. „Kai kreipiamės į darbdavius, daugelis jų yra įsitikinę, kad keturių dienų darbo savaitės modelis bus įgyvendintas“, – sako Kembridžo universiteto atstovas Brendanas Burčelas. „Mane motyvuoja vien tai, kad per pastaruosius šešis mėnesius bendravau su tiek daug laimingų žmonių. Keturių dienų darbo savaitė daugeliui žmonių reiškia geresnį profesinį ir šeimyninį gyvenimą.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: