Organizatorių archyvo nuotr.

Uždarąją akcinę bendrovę (UAB) kaip verslo formą renkasi didžioji dalis verslininkų, tačiau jiems kyla daugybė klausimų. Vienas jų – UAB įstatinis kapitalas, kuris dėl žinių trūkumo dažnai vertinamas kaip kliūtis pradėti veiklą. Šiame straipsnyje apžvelgsime visus su įstatiniu kapitalu susijusius aspektus ir atsakysime į svarbiausius klausimus.

Kada reikalingas UAB įstatinis kapitalas?

Ne visų formų juridinių asmenų steigimui įstatinis kapitalas yra būtinas, tačiau steigiant UAB jį suformuoti privaloma. Tiesa, nereikėtų galvoti, kad tai yra didelė kliūtis pradėti verslą, nes įstatymas numato gana nedidelę apatinę ribą – UAB įstatinis kapitalas turi būti ne mažesnis nei 1000 eurų. Tiesa, dar prieš keletą metų reikėjo didesnio įstatinio kapitalo (2500 eurų), tačiau siekiant skatinti verslumą ši riba buvo sumažinta.

UAB įstatinis kapitalas yra finansinis pagrindas verslui, o numatyta minimali riba tikrai nedidelė – šiuos pinigus galima panaudoti verslo pradžiai, tad jie niekur nedings. Žinoma, daugeliui įstatinis kapitalas asocijuojasi su rizika, tačiau net ir smulkiame versle tūkstančio eurų suma nėra didelė.

Kam gali būti naudojamas UAB įstatinis kapitalas?

UAB įstatinis kapitalas atlieka keletą svarbių funkcijų. Visų pirma, kaip jau minėjome, tai yra pagrindas veiklos pradžiai. Įmonės įstatinį kapitalą galima panaudoti įrangos įsigijimui, interneto svetainės kūrimui, darbuotojų samdymui ir kt.

Vis dėlto įstatinio kapitalo nereikėtų prilyginti apyvartinėms lėšoms, nes tikroji jo funkcija – patikimumo garantija. Tai itin svarbu verslo pradžioje, kai dar neturite partnerių pasitikėjimo ir, pavyzdžiui, užsakote prekes kreditu. Žinoma, mažas įstatinis kapitalas ir patikimumo suteiks nedaug, nors viskas priklauso nuo sandorio dydžio.

UAB gali turėti daugiau nei vieną savininką, tad įstatinis kapitalas apibrėžia kiekvieno akcininko dalį. Tai reiškia, kad kiekvienas akcininkas įneša tam tikrą įstatinio kapitalo dalį, o nuo to priklauso jo turimų akcijų kiekis.

Kaip apsispręsti dėl UAB įstatinio kapitalo dydžio?

Norint priimti teisingą sprendimą dėl UAB įstatinio kapitalo dydžio, reikia įvertinti kelis aspektus. Pirmiausia, atsižvelkite į savo verslo planą: kokią veiklą planuojate, kokia bus jos apimtis ir kiek lėšų reikia verslo pradžiai. Jei planuojate pirkti nekilnojamąjį turtą ar gamybos įranga, lėšų prireiks nemažai, tad ir UAB įstatinis kapitalas turėtų būti suformuotas pakankamo dydžio. Žinoma, vėlesniais laikotarpiais įstatinį kapitalą galima didinti ir mažinti, tačiau tai kelia tam tikrų sunkumų, nes visi pokyčiai tiesiogiai susiję su akcininkų valdomomis dalimis. Tai reiškia, kad įmonėse, kuriose akcininkų yra daugiau nei vienas, įstatinio kapitalo keitimas gali būti sudėtingesnis dėl sutarimo poreikio.

Didesnis įstatinis kapitalas reikalingas ir tiems verslams, kurie ketina ieškoti partnerių, pritraukti investicijas. Informacija apie įstatinį kapitalą yra viešai prieinama, tad jis gali suteikti patikimumo. Jei įmonės veikla susijusi su didesne rizika, įstatinio kapitalo didinimas taip pat bus strateginis žingsnis, nes tai suteiks pasitikėjimo ne tik partneriais, bet ir darbuotojams.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: