Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė tvirtina, kad Vilniuje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas darys didelę reklamą Lietuvai, kurios nebūtų galima nusipirkti iš savo biudžeto lėšų. Pasak jos, šalies žinomumas vis dar yra mažas, o tokie renginiai padės atrasti Lietuvą.

„Tikrai nenusipirktume už jokius pinigus iš savo biudžeto penkeriems metams į priekį tokios reklamos. Būtent ir sakome, kad to žinomumo nėra, Lietuvos daug kas nežino, jog mes geriausiai paslėptas perlas Rytų Europoje, dabar bus atidaryta ta kriauklė, tai labai smagu“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė E. Šiškauskienė.

Ji aiškino, kad daugiausiai naudos iš viršūnių susitikimo gaus tie viešbučiai, kurie yra aukštesnės kategorijos bei sostinės centre. Taip pat, verslininkės teigimu, dar didesnė renginio nauda būtų, jeigu jis vyktų gegužės arba spalio mėnesį, kuomet viešbučių užimtumas yra mažesnis.

„Paprastai konferencijoms viešbučiai net neatiduoda visų kambarių, tai čia bus gana kėbli situacija. Kai kuriuose viešbučiuose gyvena delegacijos, kurios neužima visų kambarių, bet nebus galima kitų žmonių talpinti, o kitų žmonių nebus, nes skrydžiai bus nukreipti kitur, sustabdyti ir grupės yra perkeliamos į kitus miestus ar šalis“, – sakė LVRA vadovė.

„Tai, kad samitas yra liepos viduryje, tai yra labai sudėtingas laikas. Ir taip jis būna geras. Svajonė būtų, turėti gegužę arba kokį spalį, tokį samitą“, – tikino ji.

Galiausiai E. Šiškauskienė pažymėjo, kad viešbučiai yra gavę saugumo reikalavimų, iš kurių svarbiausias yra konfidencialumo principas. Tačiau, anot jos, papildomų darbuotojų viešbučiams dėl viršūnių susitikimo ieškoti nereikės.

„Labai daug kas mūsų klausia, kur kas gyvens, tai su viešbučiais yra susitartas visiškas konfidencialumas. Jie negali atskleisti nei kokios delegacijos, nei kas gyvens, nei kiek jų gyvens, tai būtų gerai, kad niekas ir neklaustų, bet tai grynai saugumo sumetimais“, – tvirtino verslininkė.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

„Kažkokių papildomų darbuotojų, tai viešbučiams nereikės nieko. Kai jie yra užimti, tai turi ir kambarinių pakankamą skaičių, ir darbuotojų. Tik manau, kad buvo labai geri mokymai darbuotojams, restoranams, viešbučiams, aptarnaujančiam personalui, kuris turės kontaktą su svečiais“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas, kurio metu sostinėje numatomi eismo ribojimai ir kiti, įprastam miestiečių gyvenimo ritmui įtakos turintys pokyčiai. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia gyventojus iš anksto planuoti savo keliones minėtomis dienomis.

NATO viršūnių susitikimo metu eismo ir judėjimo ribojimai apims Senamiestį, Vilniaus oro uosto, atskiras Naujamiesčio seniūnijos teritorijas, taip pat Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ prieigas. Kai kurie rajonai ar gatvės bus uždaromi visiškai, kai kur – laikinai, todėl gyventojai bus kviečiami susipažinti su detalesne informacija artėjant susitikimui.
Riboto patekimo zonose bus galima judėti tik pėsčiomis, bus uždarytas visų transporto priemonių judėjimas, įskaitant ir dviračius, elektrinius paspirtukus, todėl gyventojai ir verslas raginami apsirūpinti reikiamomis priemonėmis iš anksto.

Šiose zonose veikiantis verslas galės vykdyti veiklą su tam tikromis išimtimis, kurios apima prekybą ir kitą veiklą lauke. Ribojimai lauko prekybos vietoms, kavinėms, bus pateikti artėjant renginiui.

Patekti į gydymo įstaigas, maldos namus, ugdymo (darželius) ar kitas įstaigas, kurios įsikūrusios riboto judėjimo teritorijoje, bus galima tik pėsčiomis.

Specialiojo transporto ribojimai

Atliekų vežėjai pasirūpins konteinerių išvalymu prieš pat eismo ribojimų įvedimą. Į uždarytas teritorijas nebus leidžiama įvažiuoti taksi, pavežėjams, pašto siuntų išvežiotojams, kurjeriams. Į šias teritorijas patekti galės tik specialus transportas, su leidimais: policija, Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT), greitosios medicinos pagalba (GMP) ir ugniagesių tarnyba, miesto avarinės tarnybos.

Viešasis transportas prie Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ bus apribotas liepos 11–12 d., Senamiestyje transporto judėjimas nebus galimas liepos 10–12 d. Viešasis transportas vyks į autobusų ir geležinkelio stotis, tačiau gali būti pakeisti judėjimo maršrutai, apvažiuojant Senamiestį ar tam tikras gatvių atkarpas.

Ignas Dobrovolskas (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: