Animacinio filmo "ParaNorman" kadras

„ParaNormanas“ (2012) – animacinis filmas apie raganas ir zombius, kurie tik ir laukia progos suvalgyti Jūsų smegenis. Bet ar tikrai?…

Mažame Naujosios Anglijos miestelyje BlitheHollow kartu su tėčiu Perry, mama Sandra ir seserimi Courtney gyvena Norman‘asBabcock‘as – nesuprastas vienuolikmetis berniukas, turintis ypatingų galių – jis mato ir gali kalbėtis su mirusiais (netgi su savo močiute, kuri kartu su berniuku žiūri siaubo filmus). Mokykloje iš jo tyčiojasi, jis laikomas keistuoliu, o sugebėjimais tiki tik kitas atstumtasis, jo draugas Neil‘as.

Vieną dieną, Norman‘o išprotėjęs dėdė Ponas Prenderghast‘as susiranda jį ir praneša, kad jis privalo apginti miestelį nuo raganos prakeiksmo. Netrukus dėdė miršta, o Normanui pasirodęs jo vaiduoklis paaiškina, kad jis turėtų paimti knygą iš mirusiojo namų ir atlikti ritualą prie raganos kapo. Berniukas randa knygą – pasakų rinkinį – ir išskuba į kapines prie pasmerktųjų kapų. Tačiau ritualo įgyvendinti nepavyksta, jam kelią pastoja mokyklos chuliganas Alvin‘as, pasmerktieji prisikelia iš numirusiųjų ir įsiveržia į miestą.

Animacinio filmo “ParaNorman” kadras

Neilgai trukus Norman‘as susapnuoja sapną, kuriame sužino, kad ragana, prakeikusį miestą neturi pomirtinės ramybės. Tai išsiaiškinęs Norman‘as turi įtikinti ją, kad keršydama tampa tokia pati kaip ir ją nužudžiusieji – negailestinga, neatleidžianti ir daranti klaidą.

Animacinio filmo “ParaNorman” kadras

Filmo „Coraline“ kūrėjai sugrįžo su dar viena įdomios tematikos juosta. Kai kurie kritikai filmą savo kokybe yra prilyginę garsiesiems „Ledynmečio“ ir „Madagaskaro“ filmams. Ir ne veltui – „ParaNormanas“ yra vertas pagyrų. Režisierius ir scenarijaus autorius Chris‘asButler‘is idėją ir istoriją apie berniuką, kalbantį su mirusiais, brandino net 11 metų. Paties filmo kūrimas taip pat užtruko, mat čia reikėjo itin daug kruopštumo – juosta nufilmuota naudojant „stop-motion“ technologiją, plačiau žinoma kaip „plastelininė“. Naudojant šią technologiją, veiksmas filmuojamas kadras po kadro, vis keičiant veikėjų padėtį makete. Taip kūrėjai gali perteikti daugiau personažų emocijų, nes balansuojama tarp vaidybinio filmo ir animacijos. Beje, pasibaigus filmui neskubėkite jo išjungti – po titrų galime pamatyti, kaip buvo sukurtas Normano personažas.

Verdiktas: 9/10

Animacinis filmas „ParaNormanas“ iš pirmo žvilgsnio atrodo skirtas vaikams, tačiau iš tiesų auditorija yra kur kas platesnė. Filmas patiks įvairių žanrų mėgėjams – čia susipina siaubas, mistika, humoras, drama. „Nors po gabalėlį to, ką abu [filmą režisavo du žmonės – Ch. Butler ir S. Fell, red.past.] mėgstame ir vertiname kine, pabandėme sudėti į vieną filmą“, teigė režisierius Chris‘as Butler‘is, paklaustas apie tokį žanrų ir formų mišinį.

Taip pat skaitykite: Svajok atsargiai, Koralaina, svajonės kartais pildosi

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: