Organizatorių archyvo nuotr.

Dažnai girdime sakant, kad šiuolaikiniai jaunuoliai esą pertekę visko ir nesugeba vertinti jiems suteiktų dalykų. Tačiau ar galime juos kaltinti, jei jie patys niekada nepatyrė nepritekliaus, o jų supratimas apie sėkmę ir laimę formuojasi tik lyginantis su dar turtingesniais ir laimingesniais asmenimis socialiniuose tinkluose? Empatija – tai jausmas, kurį dažnai sunku ugdyti, kai visuomenė labiau akcentuoja sėkmę, pasiekimus ir turtus. Atsižvelgdami į tai, jaunimo asociacija „Neribota ateitis“ ėmėsi iniciatyvos skatinančios jaunuolius ugdyti empatiją, bendruomeniškumą bei padėti jiems patirti džiaugsmą ir pasididžiavimą per savanorystę. Savanorystė tai ne tik galimybė pagelbėti kitiems, bet ir seniai pripažinta galingiausia priemonė asmeniniam tobulėjimui.

Europos sąjungos finansuojamos programos Erasmus+ dėka liepos 7–15 d. Kaune buvo įgyvendintas asociacijos „Neribota ateitis“ jaunimo mainų projektas „Together We Thrive“, kuris subūrė jaunus žmones iš Lietuvos, Bulgarijos, Rumunijos, Graikijos, Slovakijos ir Turkijos išbandyti savanorystę bei leistis į asmeninio tobulėjimo kelionę.

Organizatorių archyvo nuotr.

Praktinės savanorystės patirtys

Be jaunimo mainam būdingų neformaliojo ugdymo veiklų, šiame projekte ypatingas dėmesys buvo skiriamas praktinėms savanorystės patirtims, kurios suteikė dalyviams realią galimybę išbandyti save ir pajusti savanorystės galią. Per visą savaitę jaunuoliai aplankė daug vietų ir pažino daug skirtingų veiklų: savanoriavo Raudonajame Kryžiuje, Carite ir organizacijoje „Tikras Draugas“. Taip pat dalyviai dažė benamių dienos centro sienas ir padėjo ruošti maistą vargingiau gyvenantiems asmenims. O Raudonojo Kryžiaus centro patalpose suvieniję jėgas tvarkė ir padėjo įrengti vaikų ir mamų kambarėlį. Galiausiai aplankė Actio Catholica Patria, kur turėjo galimybę susipažinti su atviro jaunimo centro „Vartai“ veikla. Visi dalyviai vienbalsiai kartojo, kad praėjusi savaitė, pamatytos vietos ir išgirstos istorijos visiškai pakeitė jų požiūrį ir suvokimą, buvo vienos stipriausių asmeninių patirčių, pažadinusių didžiulį prasmės ir savirealizacijos jausmą.

Organizatorių archyvo nuotr.

Be to, jaunuoliai įsitraukė į darbą su jaunimu gatvėje, kur vedė neformalias komandos formavimo veiklas. Viena dalyvė pasakojo, kad vykdydama šią veiklą jautėsi ne tik padedanti kitiems, bet ir auganti pati – tai buvusi geriausia patirties pamoka, išliksianti visam gyvenimui.

Organizatorių archyvo nuotr.

Be visų su projekto tema susijusių veiklų dalyviai visą laiką buvo kartu, dirbo, mokėsi, žaidė žaidimus, diskutavo ir sprendė užduotis bei dalinosi tarpkultūrine patirtimi, taip sukurdami ypatingai gilias draugystes. Po šių bendrų patirčių, gilesnio tiek savęs, tiek kitų pažinimo paskutinė mainų diena tapo tikru jausmų išbandymu. Organizatoriai dalinasi: „Jei jaunuoliai atsisveikindami negali sulaikyti ašarų, kylančių tiek iš džiaugsmo dėl veiklose praleisto laiko, naujų pažinčių ir įgytų patirčių, tiek iš liūdesio, kad visa tai baigėsi ir tenka atsisveikinti – skaitome, kad veiklos tikrai pavyko ir turėjo savo poveikį jaunam žmogui“.

Organizatorių archyvo nuotr.

Asmenybės kūrimas per savanorystę

Pasitikę šiek tiek nedrąsius, uždarus ir abejonių pilnus jaunuolius asociacijos atstovai teigia išlydėję juos spinduliuojančius pasitikėjimą, meilę, empatiją ir kur kas brandesnius. Jaunystė – tai trapus laikas, kai formuojame savo identitetą, atrandame stipriąsias puses ir vertybes, ir nuo to priklauso kokiais visuomenės nariais mes tampame. Todėl savanorystė būdama prasminga bet kuriam mūsų, tačiau jaunuoliams suteikia stipriausią poveikį ugdant asmenybę.

Organizatorių archyvo nuotr.

„Together We Thrive“ projektas tapo ne tik savanoriavimo galimybių platforma dalyviams bet ir įkvėpimo šaltiniu tapti atsakingais, aktyviais ir pasiruošusiais kurti geresnę ateitį sau ir kitiems. Ši patirtis parodė, kad per savanorystę mes ne tik padedame kitiems, bet ir atrandame savyje neįtikėtinas galimybes augti ir tobulėti.

Organizatorių archyvo nuotr.

Dalyvaudami tarptautiniuose Erasmus+ programos mainuose, jaunimas ne tik įgyja tarptautinės patirties, bet ir išplečia savo akiratį, geriau supranta kitų kultūrų ypatumus, tobulina užsienio kalbų žinias, įgyja draugų ir daugiau pasitikėjimo savimi.

Organizatorių archyvo nuotr.

Projektas finansuotas Europos Sąjungos Erasmus+ programos fondo lėšomis.

Daugiau informacijos, susipažinti su projekto rezultatais bei atrasti naujas veiklas, inciatyvas ir jaunimo galimybes galite sekdami mus socialiniuose tinkluose www.facebook.com/neribota.ateitis bei www.instagram.com/neribota.ateitis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: