© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Fabergé“ kiaušiniai – tai garsioji rusų juvelyro Peter Carl Fabergé firmos juvelyrinių dirbinių kolekcija. Šių brangių dirbinių serija buvo kuriama nuo 1885 iki 1917 metų Rusijos imperatoriaus šeimai ir privatiems kolekcininkams. „Fabergé“ kiaušinių kolekcijoje iš viso puikuojasi 71 kiaušinis, iš kurių 52 buvo pagaminti specialiai imperatoriškajai Rusijos šeimai. Išlikę žinomi tik 42 „Fabergé“ kolekcijos kiaušiniai.

Karališka kilmės istorija

Pirmasis „Fabergé“ kiaušinis buvo sukurtas carui Aleksandrui III, kuris jį padovanojo savo žmonai Marijai Fiodorovnai švenčiant dvidešimtąją vestuvių sukaktį. Pirmasis imperatoriškas kiaušinis buvo padengtas balta emale, jo viduje patupdyta auksinė vištelė, kurioje dar tilpo miniatiūrinė imperatoriaus karūnos kopija ir iš rubino sukurtas kiaušinio formos pakabutis. Imperatorienė Marija šia dovana buvo labai sužavėta, todėl Aleksandras III juvelyrą P. Fabergé paskyrė būti specialiu karališkosios šeimos auksakaliu ir įpareigojo pagaminti dar vieną kiaušinį kitiems metams. Vėliau caras Aleksandras III juvelyrui P. Fabergé suteikė absoliučią laisvę kuriant karališkųjų kiaušinių dizainą. Kiaušinių dizainas tapo sudėtingesnis ir prašmatnesnis. Caras buvo iškėlęs tik vieną reikalavimą kuriant kiaušinius – išvaizda turi būti staigmena, su karališkąja šeima negali būti tariamasi dėl kiaušinio dizaino.

Istoriniuose šaltiniuose yra užfiksuota, kad tokia caro Aleksandro III dovanos idėja nebuvo originali – panašų juvelyrinį kiaušinį 1879 metais jis nusižiūrėjo Kopenhagoje vykusioje parodoje. Čia eksponuojamo kiaušinio lukštas buvo pagamintas iš dramblio kaulo, trynys iš gryno aukso, o viduje tupėjo vištelė su  miniatiūrine karūnėle ir briliantu inkrustuotu žiedeliu. Šis juvelyrinis dirbinys priklausė danų karališkajai šeimai, tačiau Aleksandras III labai juo susižavėjo ir užsidegė mintimi kažką panašaus padovanoti mylimai žmonai.

Po Aleksandro III mirties  „Fabergé” kiaušinių gamyba nenutrūko – 1894 metų lapkričio 1d. jo sūnus Nikolas II padovanojo po kiaušinį savo žmonai imperatorienei Aleksandrai Fiodorovnai ir savo motinai Marijai Fiodorovnai.

Karališkųjų „Fabergé“ kolekcijos kiaušinių gamyba vyko 32 metus – kasmet jų buvo pagaminama po kelis, tačiau 1904-1905 metais, Rusijos-Japonijos karo metu, kiaušinių gamyba buvo laikinai sustabdyta. 1906 metais kiaušinių gamyba buvo atnaujinta.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kiaušinių likimas

Prasidėjus Rusijos revoliucijai 1917m. imperatorius Nikolajus II atsisakė savo sosto. Dėl šios priežasties 1918 metų rudenį „Fabergé“ kiaušinius, o taip pat  ir visą kitą caro šeimos turtą, ištiko liūdna lemtis – juos pasisavino bolševikai. Kiaušiniai atsidūrė Kremliaus rūsyje ir kurį laiką ten dūlėjo tamsiose dėžėse. Vėliau jie buvo išbarstyti po įvairius užsienio aukcionus. Paradoksalu, tačiau Rusijoje vertinti kaip ypatingai brangūs ir vertingi kiaušiniai, 1932 metais Berlyne surengtame aukcione, septyni „Fabergé“ kiaušiniai buvo priskirti „menkai vertingų“ daiktų kategorijai.

Tarp 1930-1933 metų imperatoriškieji juvelyriniai „Fabergé“ kiaušiniai buvo išbarstyti po visą pasaulį. Tada jais pradėjo domėtis įvairūs turtingi meno dirbinių kolekcininkai. Ypač aistringas „Fabergé“ gerbėjas buvo multimilijardierius žurnalo „Forbes“ leidėjas Malcolmas Forbesas. Jis buvo sukaupęs didžiausią privačią „Fabergé“ dirbinių kolekciją. Iš viso devynis kiaušinius įsigijęs M. Forbesas savo kolekciją eksponavo Niujorke, tačiau 2004 metais M. Forbeso turto paveldėtojai šią kolekciją nusprendė parduoti „Sotheby’s“ aukcione. Tačiau viešo aukciono ji nepasiekė, nes buvo nupirkta rusų oligarcho Viktoro Vekselbergo. Kiek tiksliai kainavo šie kiaušiniai – niekas nežino, tačiau 2013m. BBC Vekselbergas atskleidė, kad išleido daigiau nei 100mln. JAV dolerių šiai devynių „Fabergé“ kiaušinių kolekcijai įsigyti. Taigi, apkeliavusi visą pasaulį, dalis „Fabergé“ grožybių grįžo ten, kur ir prasidėjo jų istorija – į Rusiją.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Fabergé“ kiaušinių kūrėjo gyvenimas

Juvelyras Peter Carl Fabergé gimė 1846 metais žinomoje Baltijos-Vokietijos juvelyro Gustavo Fabergé ir danės Šarlotės Jungstedt šeimoje. 1870 metais jis vedė Augustą Julia Jacobs ir persikėlė gyventi į Sankt Peterburgą. Dar po dvylikos metų – 1882m. P. Fabergé perėmė valdyti šeimos verslą – juvelyrinių dirbinių įmonę „Fabergé House“. Tais pačiais metais brolių Fabergé juvelyriniai dirbiniai tapo tikra sensacija Maskvoje surengtoje parodoje. P. Fabergé buvo apdovanotas aukso ir šv. Stanisijaus medaliais. Jo darbai buvo nepriekaištingi, todėl Peter Carl Fabergé buvo suteiktas auksakalio meistro vardas.

Didžiausio populiarumo juvelyras susilaukė pradėjęs kurti garsiuosius „Fabergé“ kiaušinius imperatoriškajai Aleksandro III šeimai. Kurdamas šiuos kiaušinius juvelyras pelnė „specialaus karališkosios šeimos juvelyro“ vardą.

Nors „Fabergé House“ juvelyrinių dirbinių namai labiausiai garsėja karališkaisiais kiaušiniais, tačiau yra sukūrę ir daugiau įspūdingo grožio dirbinių, pradedant nuo sidabrinių indų ir baigiant smulkiais juvelyriniais dirbiniais. Tai lėmė, kad „Fabergé House“ tapo didžiausia juvelyrikos verslą Rusijoje plėtojanti įmonė. Be pagrindinės būstinės Sankt Peterburge, „Fabergé House“ savo filialus turėjo Maskvoje, Odesoje, Kijeve ir Londone. Nuo 1882 iki 1917m. buvo pagaminta 150000-200000 įvairių juvelyrinių dirbinių.

1900 metais Fabergé darbai atstovavo Rusijai Paryžiuje vykusioje pasaulinėje mugėje. Mugės metu „Fabergé House“ juvelyrinių dirbinių namai buvo apdovanoti aukso medaliu ir miesto juvelyrai Carl Peter Fabergé pripažino kaip tikrą meistrą. Be to, Prancūzija Carl Fabergé apdovanojo vienu prestiziškiausių Prancūzijos apdovanojimų – skyrė jam Garbės legiono riterio vardą.

Kiaušiniai – visame pasaulyje

Didžiausia kiaušinių dalis yra saugoma Rusijoje – 10 saugome Kremliaus arsenale, 9 – Viktoro Vekselbergo įkurtame Fabergé muziejuje Sankt Peterburge. 3 kiaušinius yra įsigijusi karališkoji Jungtinės Karalystės šeima ir saugo asmeninėje kolekcijoje. Dar 22 Fabergé kiaušiniai yra eksponuojami muziejuose ar saugomi asmeninėse kolekcijose Jungtinėse Amerikos Valstijose, Šveicarijoje, Vokietijoje, Monake, Katare.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kiaušinių kolekcija

Hen kiaušinis – pirmasis Fabergé kolekcijos kiaušinis, pagamintas 1885 metais imperatorienei Marijai Fiodorovnai. Kiaušinis pagamintas iš gryno aukso ir visiškai padengtas nematama balta emale, taip siekiant sukurti tikro lukšto įspūdį. Plona aukso juosta kiaušinio viduryje jungia dvi kiaušinio dalis, o viduje – staigmena. Atvėrus kiaušinį išnyra auksinis, matiniu paviršiumi, trynys, kurio viduje tupi vištelė su inkrustuotomis rubino akimis. Vištelės plunksnas galima sklaidyti, o jas praskleidus laukė dar viena staigmena – aukso ir deimantų karūna bei mažytis pakabutis su rubinu. Šie du paskutiniai elementai yra dingę. Dabar kiaušinis priklauso Viktorui Vekselbergui ir yra saugomas Fabergé muziejuje Sankt Peterburge.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

1903 metais sukurtas auksinis kiaušinis Petrui Didžiajam. Rokoko stiliaus įkvėptas kiaušinis buvo skirtas 200-ajam Sankt Peterburgo įkūrimo jubiliejui. Jis pagamintas iš raudono, žalio ir geltono aukso, platinos, deimantų, rubinų, kalnų kristalų, išpuoštas miniatiūriniais piešiniais ant dramblio kaulo. Kiaušinio apačią puošia dvigalvis imperatoriškasis erelis, pagamintas iš juodos emalės, o jo galvą puošia karūna su dviem deimantais. Mažytė staigmena viduje – pravėrus kiaušinį, laikrodinis mechanizmas iškelia auksinę Petro Didžiojo skulptūros miniatiūrą. Kiaušinis saugomas JAV, vaizduojamosios dailės muziejuje, Virdžinijos valstijoje.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rožių vijoklis – tikras juvelyrikos šedevras. Tai 1907metais caro Nikolajaus II užsakymu pagamintas kiaušinis – dovana žmonai Aleksandrai Fiodorovnai. Jis pagamintas iš aukso, puoštas žalia ir rausva glazūra, rožės silueto deimantais ir išklotas šilku. Žavinti staigmena viduje – deimantinis pakabutis ir mažytis carienės vaikystės portretas, nutapytas vandeniniais dažais ant dramblio kaulo. Dabar kiaušinis saugomas Valtero menų muzijuje, Baltimure, JAV.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mozaikinis kiaušinis – tai 1914 metais pagamintas, išskirtinio dėmesio reikalaujantis, karališkasis Fabergé  kiaušinis. Jo korpusas auksinis ir visas sudėliotas iš smulkių smaragdų, rubinų, deimantų, topazų, safyrų, perlų ir granatų. Kiaušinio viršus papuoštas mėnulio akmenimi. Viduje yra maža statulėlė, kurios vienoje pusėje yra pavaizduoti caro Nikolajaus ir imperatorienės Aleksandros penkių vaikų portretai, o kitoje pusėje  krepšelis su auksinėmis gėlėmis. Dabar šis kiaušinis priklauso karališkajai Jungtinės Karalystės šeimai.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mėlynas kraujas – karališkas. 1912 metais buvo pagamintas dar vienas Fabergé  kolekcijos kiaušinis caraičio Aleksėjaus garbei. Šio kiaušinio korpusas iš skaidraus lazurito, apgaubtas elegantišku ir trapiu auksinio paukštelio narveliu. Narvelis dekoruotas valdžios simboliu – dvigalviu erelius ir amūrais, o taip pat kupolais, gėlių lapais ir vainikuotas karališka diadema, inkrustuotas deimantiniais karališkais inicialais. Viduje – inkrustuota deimantais, platininė dvigalvio erelio miniatiūra su caraičio Aleksėjaus portretu. Kiaušinis saugomas JAV, vaizduojamosios dailės muziejuje, Virdžinijos valstijoje.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Iš išvaizdos atrodantis gana paprastas, tačiau ne mažiau ypatingas deimantinis kiaušinis, pagamintas 1892 metais. Kiaušinis pagamintas iš žadeito akmens, aukso, rožinių deimantų ir yra išraižytas baltu satinu. Viduje buvo įtaisyta judanti dramblio statulėlė, pagaminta iš dramblio kaulo. Tai buvo pirmasis automatizuotas Fabergé kiaušinis. Kitas panašaus veikimo principu grįstas kiaušinis buvo pateiktas tik 1900m. Abi dramblio pusės buvo padabintos auksu ir penkiais brangakmeniais. Dramblio statulėlė yra dingusi. Kiaušinis yra saugomas privačioje kolekcijoje.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Raudona drąsi ir kaprizinga spalva. Būtent toks buvo pirmasis caro Nikolajaus II užsakymu 1895 metais pagamintas, skirtas jo žmonai Aleksandrai Fiodorovnai, rožės pumpuro kiaušinis. Kiaušinis padengtas raudona glazūra ir deimantų dryžiais padalintas į keturias plokštumas. Kiaušinis atsiveria tarsi dėžutė, kurios viduje nedidelis geltonas rožės pumpuras, o jame – auksinė karūnos miniatiūra, nusagstyta deimantais ir rubinais, ir kabošono pakabutis su rubinais. Karūnos miniatiūra buvo skirta carienės Aleksandros Rusijos imperatoriene karūnavimui pažymėti. Dabar kiaušinis priklauso Viktorui Vekselbergui ir yra saugomas Fabergé muziejuje Sankt Peterburge.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Paskutinis Fabergé kolekcijos kiaušinis buvo pradėtas gaminti 1917metais, tačiau, dėl prasidėjusios Rusijos revoliucijos, nebuvo baigtas. Kiaušinis gavo pavadinimą „žvaigždynas“ ir savo išvaizda skiriasi nuo kitų, anksčiau kurtų, kiaušinių. Kiaušinio gamybai buvo naudojamas mėlynasis stiklas ir kristalinė bazė. Ant stiklo yra išgraviruotas liūto zodiako ženklas. Kiaušinis yra papuoštas deimantais, žyminčiais žvaigždes, o viduje yra įtaisytas laikrodžio mechanizmas. Kiaušinis saugomas Fersman mineralogijos muziejuje, Maskvoje.

Taip pat skaitykite: Kaip buvo vertinamos tos pačios lyties santuokos anksčiau?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: