Harvardo universiteto profesorė Svetlana Boym, Indianos universiteto profesorius Padraic Kenney bei Tel Avivo universiteto profesorius Freddie Rokem – trys visame pasaulyje žinomi mokslininkai, kurie šios savaitės viduryje viešės Kaune. Intriguojančius pranešimus jie skaitys spalio 21-23 dienomis Vytauto Didžiojo universitete (Gimnazijos g. 7) vyksiančioje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „Kintanti praeitis: istorijos (re)konstrukcijos nuo 1945-ųjų iki dabar“ (“The Past is Still to Change: Performing History from 1945 to the Present”).

„Ši konferencija skirta vienai aktualiausių šiandieninio mokslo ir visuomenės problemų – praeities interpretacijos ir istorijos rašymo klausimams. Jos tema remiasi idėja, kad istorija nėra duotybė – istoriją savaip kuria ir įprasmina įvairios kultūrinės, socialinės ir politinės praktikos – vieši atminimo ritualai, istorinės inscenizacijos, muziejai, paminklai, o visuomenės įsivaizdavimą apie praeitį stipriai veikia meno kūryba – literatūra, dailė, kinas, teatras“, – teigia viena konferencijos organizatorių dr. Linara Dovydaitytė.

Konferencijos dalyviai diskutuos apie performatyvias istorijos (re)konstrukcijos priemones, kurios leidžia ne tik interpretuoti praeities tekstus, bet ir dalyvauti istorijos kūrime, skatindamos aktyvų, o ne pasyvų santykį su praėjusiu laiku. (Re)konstruodamas ir (re)interpretuodamas praeities palikimą, istorijos kūrime dalyvauja ir pats istorijos mokslas. Todėl konferencijoje taip pat bus kalbama apie praeities tyrimo ir vertinimo problemas, su kuriomis susiduria šiuolaikiniai mokslininkai, ypač gilindamiesi į Šaltojo karo laikų palikimą dabarties (pereinamojo laikotarpio) iššūkių akivaizdoje.

Konferencijoje dalyvaus daugiau nei 40 politikos, istorijos, kultūros, literatūros, dailės ir teatro tyrėjų iš viso pasaulio. Savo pranešimuose jie kalbės apie vaidinimą kaip istorijos interpretaciją, medijuotą atmintį ir įvairias menines praktikas, atminties vietas ir atminimo ritualus, įvairias praeities inscenizacijų formas kultūroje ir visuomenės gyvenime, istorijos karnavalą masinėje kultūroje, galiausiai – politinių režimų teatrališkumą bei politikos spektaklius.
Pagrindinius pranešimus konferencijoje skaitys pasaulinio garso mokslininkai: Harvardo universiteto profesorė Svetlana Boym, išgarsėjusi savo knyga apie nostalgiją moderniojoje kultūroje „The Future of Nostalgia“ (2001), Indianos universiteto profesorius ir intriguojančios knygos apie dainuojančią revoliuciją „A Carnival of Revolution: Central Europe 1989“ (2002) autorius Padraic Kenney bei Tel Avivo universiteto profesorius Freddie Rokem, išleidęs įtakingą knygą apie istorinius spektaklius šiuolaikiniame teatre „Performing History: Theatrical Representations of the Past in Contemporary Theatre“ (2000).

Konferencijos proga nuo spalio 22 d. Vytauto Didžiojo universiteto galerijoje „101“ (Laisvės al. 53) veiks Svetlanos Boym, kuri garsėja ne tik kaip teoretikė, bet ir kaip naujųjų medijų menininkė, paroda „Nostalgiškos technologijos: nemoderni paroda“. Ekspoziciją bus galima apžiūrėti iki spalio 30 d., galerija atvira darbo dienomis 12–18 val.
Konferencija vyks anglų kalba, ją organizuoja VDU Humanitarinių mokslų ir Menų fakultetai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: