Fizikos mokslų daktaras Leonardas Mlodinowas, lietuvių skaitytojams žinomas iš knygos „Didysis sprogimas, parašytos kartu su Stephenu Hawkingu, pristato dar vieną mokslo populiarinimo kūrinį „Girtuoklio klydinėjimas.Kaip atsitiktinumai valdo mūsų gyvenimą“.

Šį kartą mokslininkas nusprendė pakalbėti apie tikimybes ir atsitiktinumų prigimtį. Pasitelkdamas ne tik nūdienos, bet ir praeities mąstytojų teorijas, Mlodinowas atskleidžia, kaip galima apskaičiuoti, kuris įvykis yra labiau tikėtinas, arba, kas leidžia nuspėti vieną ar kitą įvykių baigtį.

Knygoje gausu suprantama ir šmaikščia kalba aprašytų gyvenimiškų istorijų, mokslinių žinių, taip pat gana netikėtų atradimų iš tikimybių teorijos. Ši knyga, galima sakyti, pirmiausia turėtų būti skaitoma tų, kurie dažnai žaidžia azartinius žaidimus, perka loterijos bilietus ar lažinasi. Tokiems žmonėms tai bus tikras sėkmės vadovėlis, kuriame atskleista tikimybių prigimtis nepasirodys tokia magiška, kaip ligšiolei.

Pirmiausia Mlodinowas nori apsaugoti žmones nuo įprasto ir atrodytų neginčijamo teiginio, kad atsitiktinumas yra neapskaičiuojamas. Visai ne, mes ne tik galime apskaičiuoti kiekvieno įvykio tikimybę, bet taip pat galime turėti kiekvieno įvykio tikimybės skaitinę išraišką.

Tokie praeities mokslininkai kaip Gerolamo Cardano, Galileo Galilei, Blaise Pascal, pasirodo, didelį dėmesį skyrė bandymas paaiškinti ne žemės, o atsitiktinumo prigimtį. Su tikro pasakotojo aistra Leonardo Mlodinowas pasakoja, kaip jiems sekėsi tai padaryti ir kaip jie gerokai pakeitė vyravusią nuomonę dėl nepaaiškinamų įvykių.

Knygos nereikėtų bijoti tiem, kam mokykloje nesisekė matematika, nes tikimybės nėra vien tik skaičiavimas ir algebra. Tam labiausiai reikia loginio mąstymo ir svarbiausia, reikia aistros ir noro suprasti, kaip galima vien tik skaičiavimais laimėti bet kurią loteriją. Dar vienas didelis autoriaus nuopelnas yra tas, kad jis pateikia pavyzdžius iš visiems suprantamo sporto pasaulio. Jei mėgstate lažintis – ši knyga padės jums suprasti, kodėl dažnai laimi ne stipresnė komanda, o ta, kuri nebuvo laikoma favorite.

Smagu skaityti tokias knygas, kuriose yra gausu pačių įvairiausių, dažnai visai netikėtų įžvalgų ir mokslinių žinių. Ši knyga – paprastas, bet nenuobodžiai parašytas įvadas į tikimybių teoriją. Knyga patiks ir tiems, kurie ieško žinių, ir tiems, kas nenori skaityti visiškai nenaudingų knygų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: