Kino filmo "Chinese Puzzle" kadras

Vilniaus „Kino pavasario“ festivalio „Viasat komedijų“ programoje pristatoma „Kiniška dėlionė“ pasakoja gyvenimiškai komplikuotą ir romantiškai komišką istoriją, kurioje po 15 metų vėl susitinka pašėlusi „Europudingo“ ketveriukė.

Savo nuotykius pradėję Barselonoje Ksavjeras (Roain Duris), Martine (Audrey Tautou), Izabelė (Cecile De France) ir Vendy (Kelly Reilly) vėliau savo kelionę tęsė Sankt Peterburge „Europudingas 2: Rusiškos lėlytės“. Na, o dabar draugai susitinka Niujorke. Ksavjeras išsiskiria su Vendy, tačiau atseka paskui buvusią žmoną į Ameriką, kad galėtų matytis su vaikais. Izabelė su savo mergina laimingai gyvena Brukline ir laukiasi, na o pastoti jai padėjo tas pats geras draugas Ksavjeras. Martine verslininkė, vieniša motina, buvusi Ksavjero mergina optimistiškai teigia, jog gyvenimas nėra jau toks komplikuotas, kaip jos draugams atrodo.

Anot trilogijos scenarijaus autoriaus ir režisieriaus Cedric Klapisch,  labiausiai jis norėjo akcentuoti personažų virsmą per visus tuos penkiolika metų: „Pirmoje dalyje jiems buvo 25-eri, antroje 30, na o trečioje – jie visi keturiasdešimtmečiai“. Jeigu pirmosiose dalyse personažai linksminosi, mylėjo, ieškojo savęs, tai paskutinėje dalyje peržengdami keturiasdešimtmečio riba veikėjai susivokia, jog tai metas, kai viskas gyvenime jau turėtų būti aišku, išspręsta. Tačiau pagrindinis veikėjas Ksavjeras pripažįsta, jog nors daugumai žmonių gyvenimas linijinis  judėjimas iš taško A į tašką B, jis aiškiai turįs problemą su tuo antruoju tašku, ir net būdamas tokio amžiaus dar nerado savos laimės. Izabelė savo ruožtu net ir susilaukusi vaikelio blaškosi, negali pripažinti, jog jaunystės šėlionės baigėsi. Martine puoselėja idėją atgaivinti buvusius santykius su Ksavjeru. „Kai tau 40, tai ne gyvenimo pabaiga, tai gali būti jaunystės pabaiga, bet tuo pačiu tai yra ir kažko kito, kažko naujo pradžia“, teigia filmo režisierius.

Kino filmo “Chinese Puzzle” kadras

Kiniška dėlionė tai trimačių figūrėlių rinkinys, kurio teisingas surinkimas neabejotinai reikalauja ypatingo dėmesio ir koncentracijos. Visos trilogijos dalys savo pavadinimuose koduoja kultūrines asociacijas su pagrindine filmo mintimi. Dėlionės metafora išlieka ryški visos juostos metu, kai dabartinis veikėjų gyvenimas susideda iš mažų dalelyčių, kaip pastarosios savo ruožtu priklauso nuo tam tikrų praeities detalių ir kaip galiausiai visos trūkstamos dalys sudėliojamos į savo vietas veikėjams vėl susitikus. „Gyvenimas nenuspėjamas, dažniausiai komplikuotas ir sunkus, tačiau tai ir yra nuostabiausia“, – apie filmo esmę kalba režisierius.

Kino filmo “Chinese Puzzle” kadras

Įmantriais siužetiniais vingiais ar dramatiškomis intrigomis nepasižymintis filmas, maloniai stebina ir sudomina daugumą žiūrovų pirmiausia dėl savo gyvenimiškumo, antra stebindamas įtikinamu kitų kultūrų atvaizdavimu. Žiūrėdamas ketveriukės nuotykius žiūrovas lengvai randa būdą susitapatinti bent su vienu iš veikėjų, žaismingai išvystyti charakteriai leidžia prisiminti savas patirtis. Ryškų išskirtinumą romantinių komedijų žanre šiam filmui suteikia ir be galo vizualus veiksmo vietos, miesto kultūros atvaizdavimas. Nors šioje dalyje kinijos kultūra apsiriboja Ksavjero blaškymusi po Niujorko kinų miestelį, paties Niujorko multikultūriškumas perteikiamas tikrai įspūdingai, reziumuojant visų trijų dalių idėją apie buvimą pasaulio piliečiu ir apie bendrą žmogišką bendrumą nepaisant kultūrinių, kalbos ar įsitikinimų skirtumų.

Kino filmo “Chinese Puzzle” kadras

Režisierius teigia, jog po pirmos dalies net negalvojo kurti antrosios. Gerbėjų įtikintas, jog pirmoji dalis neturi tinkamos pabaigos ir nusipelnė tęsinio Claspich galiausiai režisavo ir antrąją, kurios kūrybos metu aiškiai planavo ir trečiąją dalį. Paklaustas ar galima tikėtis išvysti numylėtų veikėjų gyvenimus jiems perkopus penktą dešimtį režisierius pripažįsta: „Tokia dalis išeitų dar po 10 metų, kadangi negaliu net įsivaizduoti, kas bus po tiek laiko, renkuosi teigti, jog „Kiniška dėlionė“ vis dėlto yra paskutinioji trilogijos dalis“.

Verdiktas 9/10

Mielai linksma istorija apie gyvenimo kelią, kuris daugumai nebūna tiesiog blyški linija iš taško A į tašką B. Tačiau šiltais veikėjų santykiais, filmas parodo, jog net ir komplikuotą betvarkę primenantis tarpsnis gali būti kupinas meilės, džiaugsmo ir juoko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: