Kai vidury darbo savaitės išalksti ne tik kalorijų, bet ir patirčių, o mintyse sukasi ne garstyčios, o gero serialo siužetas – metas ieškoti vietos, kur pietūs tampa epizodu. Kaune, A. Mickevičiaus gatvėje, pasislėpęs gastrobaras „Baking Mad“ – tai daugiau nei vieta pavalgyti. Tai alternatyvi realybė, kurioje virtuvė susitinka su popkultūra, o Heisenbergas iš laboratorijos keliasi prie keptuvės. Ir, patikėkite, čia ir kvapai, ir skoniai yra tiek pat rimti, kiek serialo chemijos formulės. Net iš išorės pastatas šnabžda: čia ne šiaip burgerinė, čia virtuvės laboratorija, kur kiekvienas ingredientas išbando savo vietą formulėje.
Jau priėjus iš lauko pasitinka užrašai ir detalės, tarsi sakytų: čia ne šiaip dar viena burgerinė – čia „Bręstančio blogio“ („Breaking Bad“) gerbėjų šventovė. Interjeras – su išmone ir sveiku kiekiu pamišimo. Tamsios sienos, stilizuoti grafičiai, geltonos šviesos, primenančios pavojingai švytinčią chemiko lempą. Nepamirškime ir laboratorinių kolbų formos stiklainių, matavimo cilindrų ir įrėmintų serialo herojų veidų. Toks įspūdis, kad ką tik pro šalį praėjo Walteris White su apsauginiu kostiumu ir rankose – ne narkotikų, o tobulo česnakinio padažo receptas. Ant vienos sienos – televizorius, kuriame tyliai, su subtitrais, sukasi pažįstami veidai: Walteris, Jesse, Saulas. Atmosfera kuriama ne tik bendru vaizdu, bet ir detalėmis. Kiekvienas kampas čia turi ką papasakoti. Tas jausmas, kai sėdi burgerinėje, bet jauti, lyg tave stebėtų narkotikų kartelio narys su puodeliu kavos. Maloniai nejauku – kaip ir turėtų būti.

Startas – klasikinė duona su netikėtu finišu
Pirmasis bandymas buvo saugus, bet ne nuobodus – kepta duona su česnako ir sūrio padažu. Skamba pažįstamai, tiesa? Bet čia klasika išgyvena savo renesansą. Duona – nei padžiūvusi kaip šeštadienio tostai, nei sumirkusi kaip sriuboje pamestas batonas – turėjo tekstūrą, kurią sunku nupasakoti, bet lengva prisiminti. O padažas… tas padažas! Tarsi parmezano, česnako ir kreminio sūrio sandoris, kurį patvirtina skonio receptoriai. Ir visa tai – vos už 4,95 €. Tai ne šiaip apšilimas. Tai tokia pradžia, po kurios norisi paprašyti dar vieno starterio… šiaip, dėl mokslo.

Burgeriai – kiekvienas su savo charakteriu
Pagrindiniai mūsų vakaro herojai – du burgeriai. Ne šiaip kotletai tarp bandelių, o istorijos su personažais. Aš rinkausi „Heisenberg“ (9,45 €). Žinoma, tai buvo ne sprendimas, o įsipareigojimas. Viduje – 21 dieną brandinta angus jautiena, kuri ne šiaip „tirpsta burnoje“, o tiesiog sulėtina laiką. Brandintas čedario sūris prideda gilumo, o japoniška BBQ šoninė įveda dūmo natą, tarsi paslaptingą balsą iš už kadro. O tada dar – alaus tešloje kepti svogūnų žiedai, traškūs svogūnai, jalapenų majonezas… Tikra skonio drama. Bet gera drama – tokia, kuri verčia užsimerkti nuo malonumo ir tuo pat metu saugotis, kad nenukristų agurkėlis. Jei Heisenbergas būtų burgeris, jis tikrai būtų šitas.

Kolega pasirinko „Baking Mad Mega Cheeseburger“ (9,45 €) – burgerį, kuris nesistengia būti kuklus. 21 dieną brandinta angus jautiena, dviguba traški šoninė, dvigubas brandintas čedaris, traškūs svogūnai, agurkinis majonezas, garstyčių kečupas, salotinė gaiva – viskas sukomponuota taip, kad kiekvienas kąsnis būtų kaip skonio paradas. Čia nėra bereikalingų sluoksnių – visi jie dirba išvien, kurdami ne burgerį, o burnoje besirutuliojančią skonio sceną. Sultinga mėsa ir traškūs priedai sukuria tokį kontrastą, kad net akis apsidžiaugia prieš gomurį. Toks burgeris nelieka tik vakarienės prisiminimu – jis įsirėžia į skonio atmintį ilgam.

Magija bulvytėse
Kartu su burgeriais atkeliauja ir „Baking Mad Magic bulvytės“ – pavadinimas ne melagingas. Iš išorės – gražiai apskrudusios, traškios, su subtiliai išgautu prieskonių balansu. Viduje – švelniai purios, kaip šviežiai sutrinta bulvė, kuri nusprendė pakilti į aukštesnę gyvenimo klasę. Prie jų – naminio česnakinio padažo lėkštelės, kurios kelia grėsmę: joms sunku pasakyti „ne“, net kai skrandis jau sako „gana“.

Gėrimai: nuo švelnios chemijos iki gaivinančio šoko
Gėrimų skyriuje – dar viena smulkmena, kuri tampa patirtimi. Mano pasirinkimas – „Crystal Meth“ (1,95 €). Ne, tai ne tai, ką galvojate – tai labai skanus ir įžūliai pavadintas namų limonadas. Gaivus, bet su subtiliai išreikštu rūgštumu, kuris pažadina gomurį.

Tuo tarpu kolega pasirinko klasikinį alų – iš krano (4,20 €). Neeksperimentinis, bet nepriekaištingai tinkamas pasirinkimas. Ir taip, abu gėrimai puikiai dera su atmosferiniu fonu, kuriame kulinarinė chemija susitinka su popkultūra.

Daugiau nei vakarienė: tai mažas pabėgimas
Vakaras „Baking Mad“ – tai ne tik valgymas. Tai laikas, kurį praleidi būdamas ir mėgaudamasis. Aplink – stalo žaidimai, puiki muzika, o serialo epizodai tarsi tylūs bendražygiai, kurie kuria nuotaiką. Įspūdis toks, tarsi būtum atsidūręs alternatyvioje realybėje, kur kulinarija – rimtas mokslas, bet niekas nepamiršta geros nuotaikos.

Porcijos – solidžios. Net labai. Tiek aš, tiek kolega neįveikėme visko, bet likome sužavėti – ne tik kiekiu, bet ir tuo, kaip skanu buvo iki paskutinio kąsnio. Ir dar – viskas tik už 30 eurų dviem žmonėms. Palyginus su kitomis miesto vietomis, kur kartais už pusantro burgerio tenka atiduoti pusę algos – čia kainos ir kokybės santykis verčia nusišypsoti.

Apie meniu – su meile ir įžūlumu
Peržvelgus jų išradingą meniu (kurį, beje, galima rasti internete), matyti, kad kiekvienas patiekalas čia turi vardą, istoriją ir nuotaiką. Patiekalų pavadinimai – stiprūs ir drąsūs, galintys priverti net susigėsti. „I Fucked Ted“, „Los Polos Hermanos“, „Let Me Die In Peace“, „Meth Smokehouse“ – tai ne tik pavadinimai, o kvietimas pasinerti į serialo pasaulį per skonio pojūčius. Net vegetariški pasirinkimai pateikti be pasigailėjimo – tokie pat charakteringi, kaip ir mėsainiai (pavyzdžiui, „Potatoes In My Blood“).

Be to, „Baking Mad“ turi tris lokacijas – dvi Kaune (A. Mickevičiaus gatvėje ir Raudondvario plente) bei vieną Vilniuje. Bet jei norite pilnos patirties, su atmosfera, stalo žaidimais ir tuo subtiliu „Bręstančio blogio” („Breaking Bad“) kvapu ore – rinkitės pagrindinę bazę A. Mickevičiaus g. 30. Čia virtuvė – kaip laboratorija, kur vietoj reagentų burbuliuoja padažai, o vietoj sprogimų – skonio fejerverkai.

Verdiktas
„Baking Mad“ – tai ne šiaip vieta pavalgyti. Tai patirtis. Čia kiekvienas ingredientas turi paskirtį, kiekvienas kąsnis – mintį. Tai vieta, kur susitinka gurmanai ir serialų fanai, kur net limonadas turi pavadinimą, dėl kurio norisi nufotografuoti sąskaitą. Ir jei jau valgai burgerį – tai kodėl gi ne su šlakeliu charakterio?