Ne visiems detektyvų mėgėjams ši knyga paliks gerą įspūdį, nes Tess Gerritsen nėra tipiškų detektyvų kūrėja. Ji kruopščiai aprašo nusikaltimų detales, nebijo brutalių scenų, kurias nuodugniai apibūdina.

Dar vienas išskirtinis šios rašytojos bruožas – simboliai, kurių būna įvairiausių: nuo religinių iki šėtoniškų. Autorės knygose veiksmas vyksta labai greitai, kartais skaitytojui sunku susigaudyti, kada pasibaigė vienas epizodas ir prasidėjo sekantis. Tess Gerritsen knygos nenuspėjamos ir iki pat pabaigos neaišku kas įvykdė nusikaltimus. Pradėjęs skaityti knygą skaitytojas atsitraukti nuo knygos nebegali, o užvertęs paskutinį knygos puslapį dar mažiausiai savaitę galvoja apie tai ką perskaitė.

Tess Gerritsen – kinų kilmės amerikietė. Ji gimė San Diege, Kalifornijos valstijoje. Autorė be to, kad yra rašytoja, taip pat gali pasigirti ir dideliais pasiekimais medicinoje. Tai atsispindi daugumoje jos detektyvinių romanų. Jos knyga “Chirurgas” ne išimtis. Taip pat rašytoja knygose nevengia psichologinių pamąstymų, nes yra dirbusi psichologe.

Knygoje “Chirurgas” galima išskirti keturis veikėjus, kurie figūruoja visoje knygoje, tai pareigūnai Tomas ir Ricoli. Taip pat gydytojai Piteris ir Katerina, kuri dar yra ir nukentėjusi nuo ieškomo chirurgo. Knygoje labai profesionaliai atskleisti veikėjų personažai, tikroviškai apibūdinami jų portretai. Autorė knygą rašo trečiuoju asmeniu, išskyrus kai kalba eina apie žudiką, kuris pats pasakoja savo jausmus, išgyvenimus, bei legendas.

Visoje knygoje galima pastebėti dvi persipynusias specialybes, tai gydytojai ir policininkai. Knygoje taip pat neišvengta ir meilės, pavydo. Didžiausia simpatija matoma tarp pareigūno Tomo ir Katerinos. Kai kuriems skaitytojams gali pasirodyti keista kodėl Katerina taip lengvai prisileido Tomą, nes trūko geresnio aprašymo kaip baimė vyrui pavirto meilės scenomis. Šiame detektyve meilės linija nebuvo būtina, nes ji blaškė skaitytojus susikoncentravusius į pagrindinį veiksmą.

Tess Gerritsenvaizdžiai aprašo operacijos eigą, bei visus su medicina susijusius terminus, bei gerai aprašo moters savijauta po išprievartavimo, tačiau trūksta gilesnių policijos darbo žinių, o remiamasi savo patirtimi dirbant psichologe. Didžiausią įspūdį psichologiją mėgstantiems skaitytojams sudarė žudiko portretas.

Autorė yra pristatoma kaip feministė, galbūt todėl ji pasirenka savo herojėmis nuo vyrų nukentėjusias moteris. Feministiškų bruožų galima įžvelgti ir pareigūnės Ricoli portrete, kuri dirbdama tarp vyrų jausdavosi neįvertinta ir dėl to neretai kildavo konfliktai. Ši moteris visada turėjo įrodinėti vyrams, kad ji yra gera arba net gi kartais geresnė už juos. Knygoje buvo paliestos ir šiuo metu aktualios temos: moters diskriminacija ir lygios moterų teisės. Visos knygos metu skaitytojas stebi vidinę ir išorinę Ricoli kovą.

Knygoje gausu antikos simbolių, bei pasakojimų iš tų laikų. Taip pat yra ir religinių simbolių, Labiausiai akcentuotas simbolis knygoje buvo žmogaus kraujas, apie jį buvo pasakojama daug legendų. Taip pat autorė nevengė pažymėti kraujo gausumo tiek operacijų metu, tiek nusikaltimo vietose.

Knyga “Chirurgas” yra pirmoji serijos knygą. Antrojoje knygoje “Pameistrys“ pagrindinį vaidmenį atlieka knygoje “Chirurgas“ nusikaltėlį pagavusi Ricoli. Nors nusikaltėlis ir sučiuptas Ricoli vis dar gyvena baimėje. Skaitytojai pastebi, kad rašytoja knygose pasikartoja, o knygų pabaigos scenarijus kartais labai panašus. Tess Gerritsen knygose gausu pamąstymu, kuriais ir baigiamos rašyti jos knygos. Skaitytojui knygoje iškelti klausimai dar ilgai neduoda ramybės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: