Organizatorių archyvo nuotr.

Kai galvojame apie daržus, dažniausiai į galvą net nešauna estetika ar tai, jog daržas galėtų puošti aplinką. Juk tai – praktiškas ir aiškią funkciją atliekantis objektas. Šiame straipsnyje pateiksime jums bent keletą praktiškų patarimų, kurie padės paversti daržą kiemo puošmena arba dalimi bendros estetinės harmonijos. Apžvelgsime tai, ko gali reikėti, nuo pjovimo staklių iš toolsta.lt iki bendro erdvių planavimo ir geriausių praktikų, kurias mėgsta žmonės Lietuvoje ir likusiame pasaulyje.

Galite viską sodinti pagal spalvą

Pirmieji sodinimą ornametiniu būdu (t.y. derinant spalvas ir viską sodinant simetriškomis formomis) pradėjo ir geriausiai išpopuliarino prancūzai. Pas juos tai vadinama potager.

Čia dera gėlės, daržovės, žolės, vaisiai ir kiti augalai, kurie praturtina bendrą estetinį vaizdą. Jeigu norite rasti greičiausią būdą pritraukti žvilgsnį arba sukurti unikalią vizualią estetiką, galima rinktis formų derinimą su spalvomis arba blokavimą. Kadangi jūs turite pasirinkimą iš labai plataus spektro spalvų (kadangi augalai būna patys įvairiausi), išnaudokite tai savo naudai.

Rombo, trikampio ar net apskritos formos plote pasodinkite žalią ir gelsvas spalvas suderinančius augalus arba violetinius ir melsvus atspalvius. Taip po daržą ir kiemą pasklis harmoningos darnos atmosfera.

Medienos, akmenukų, keramikos panaudojimas

Ne paslaptis, kad vien tik augalai gražiausios estetikos nesukurs. Ir iš praktinės, ir iš bendro estetiškumo pusės derėti turėtų gyvoji ir negyvoji gamta. Natūralu, kad darže gyvosios gamtos netrūksta. Tai – visi augalai. Na, o negyvoji gamta – tai akmuo, mediena, keramika ir kitos medžiagos, kurias naudojame dekoravimui.

Kaip jas panaudoti? Kai ką galima įsigyti jau iš karto paruoštą, tačiau pilniausiai tenkinančiam vaizdui – labiausiai apsimokėtų viską daryti patiems. Tam gali reikėti staklių, kurios padėtų pjaustyti lentas pakeltoms lysvėms ar plotelių dekoravimui. Mediena labai tinka ir tvorelėms. Akmenukus galima dekoravimui naudoti net dviem, visiškai skirtingais būdais (turime omenyje dažniausiai pasitaikančius). Galima pirkti didelius akmenis ir juos krauti į krūveles bei stirtas, kurios būtų tarsi atsvara gyvos gamtos klasterius sudarančioms augalų lysvėms arba sudaryti sieneles tarp vienų ir kitų erdvių. Na, o antras būdas naudoti akmenis – įsigyti skaldą ir žvyrą, kad būtų galima jas naudoti takelių grindimui ar praėjimams bei panašiai dekoracijai.

Na, o keramika – tai vazonai, sodo dekoracijos ar net plytelės iš kiek kitokių medžiagų nei įprastas akmuo. Tai – labai svarbios detalės, kurių simetriškas arba labai išskaičiuotas panaudojimas gali sukurti be galo puošnų vaizdą. Šitai bus skirtumas, kurio dėka bus galima matyti, kas yra tikrai išskirtinio.

Pasirinkite tinkamą augmeniją

Nors gali norėtis, kad darže augtų kuo daugiau įvairių augalų (įvairovė mums asocijuojasi su sėkmė ir klestėjimu), geriau yra tinkamai išpuoselėti, kad ir mažesnę įvairovę, bet ją išdirbti taip, kad neliktų jokios erdvės tobulėjimui.

Tokie augalai yra, tarkime, nasturtos. Jos lengvai auginamos ir būna įvairiaspalvės, dėl ko daržo dekoravimas pasidaro daug smagesnis.

Salota – įspūdingo universalumo augalas, kuris gali būti naudojamas, kaip pagrindinis produktas maisto patiekaluose, kitų patiekalų dekoravimui ar net bendrai daržo estetikai pagerinti. Salotos auga pačių įvairiausių atspalvių ir formų, todėl daržą ir bendrą kiemo estetiką papildys neblogai.

Levandos yra labai atsparios aplinkos poveikiui bei pasižymi unikalia spalva ir aromatu, kurį labai daug kas mėgsta. Jeigu trūksta išpildymo tai erdvei, kurią dabar turite, levandos puikiai ją užpildo.

Obelys yra kiek didesnis augalas, bet viena didelė problema, kurią dažnai ignoruoja savo sodą ir daržą turintys žmonės – vertikalios erdvės atvirumas. Jeigu viskas yra labai atvira, tuomet ne tik sunku viską prižiūrėti praktiškai, bet ir jaučiasi tuštuma ir savotiškas apribotumas. Maža arba didesnė obelis suteiks kiekvienai erdvei gyvumo ir tokio natūralumo, kurio nesuteikia žemi augalai ar net krūmai. Medis yra medis ir vos jį pasodinus jausis, o ypač tai matoma, kai jis žydės ar subrandins vaisius, jog erdvė yra unikalesnė bei gražesnė.

Nepamirškite, kad reikia rinktis daugiau greitai augančių kultūrų tam, kad greičiau būtų užgožti tarpai, kurie atsiranda dirvoje, kuomet išravite sudygusius ir subrendusius augalėlius.

Augalus sodinkite arčiau vienas kito

Jeigu norite, kad daržas ir augmenija atrodytų vešliau, tankiau ir labiau jaustųsi jų klestėjimas, susidarytų savotiškos mini džiunglės, augalus sodinkite arčiau vienas kito. Sumažinant tarpus iki tiek, kad skirtingų ūglių lapai beveik arba net šiek tiek liečiasi, galima pasiekti tokį rezultatą, kad augalija pati suformuoja tokią ekosistemą, kur piktžolės neauga. Vienas didžiausių minusų, dėl ko daug kam daržai atrodo negražūs ir grubūs yra tai, kad per tarpus tarp augalų matosi dirvos rudumas ir trūksta spalvų.

Negana to, kad augmeniją imtumėte sodinti su mažesniais tarpais, pagalvokite ir apie sodinimo struktūrą. Sodinti tiesiomis eilėmis – kiek nuobodus ir daug laisvės kūrybai nesukuriantis sprendimas, kada viskas atrodo tvarkingai, bet labai senamadiškai ir neįkvepiančiai. Apie tai jau kalbėjome ankstesnėje pastraipoje, bet šiek tiek sukonkretinsime pasiūlymus.

Daug kas mėgsta rinktis trikampio formos lysves, kad erdvė užsipildytų spalvomis ir raštais. Galima derinti morkas, burokus, krapus, svogūnus, salotas ir kitus augalus tarpusavyje, juos sodinant šalimais. Kiekvienas iš jų auga šalia, kartu ir sukuria bendrą harmoniją, dėl kurios visas daržas būna daug įspūdingesnis.

Užsakymo Nr. KMC220036

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: