Organizatorių archyvo nuotr.

Atrodo, kad šiais laikais, kai stichinių nelaimių dažnumas ir intensyvumas vis didėja, atsinaujinančiosios energijos, ypač saulės energijos, vaidmuo didinant atsparumą nelaimėms tampa vis svarbesnis. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip saulės elektrinės yra ne tik tvarios energijos šaltinis, bet ir gyvybiškai svarbi priemonė, padedanti didinti bendruomenės atsparumą stichinėms nelaimėms.

Tradicinių energetikos sistemų pažeidžiamumas

Tradicinės energijos sistemos dažnai yra pažeidžiamos stichinių nelaimių, pavyzdžiui, uraganų, žemės drebėjimų ir potvynių. Šie reiškiniai gali padaryti didelę žalą elektros linijoms ir infrastruktūrai, dėl to ilgą laiką nutrūksta elektros energijos tiekimas. Po nelaimės elektros energijos trūkumas gali smarkiai apsunkinti gelbėjimo ir atstatymo darbus, paveikti ryšius, apšvietimą ir medicinos paslaugas. Čia labai praverčia saulės energija.

Saulės energija – atsparus energijos šaltinis

Saulės elektrinės dėl savo prigimties turi keletą unikalių privalumų nelaimių atvejais. Skirtingai nuo centralizuotų energijos gamybos sistemų, saulės energijos įrenginiai gali būti decentralizuoti ir moduliniai. Tai reiškia, kad net jei dalis sistemos sugadinama, likusi dalis gali veikti toliau. Be to, saulės kolektorius palyginti lengva remontuoti ir iš naujo įrengti, todėl jie idealiai tinka greitam reagavimui į nelaimes. Apie tai rasite informacijos: https://www.pinus.lt/lt/38-inverteriai.

Saulės energijos naudojimo nelaimių zonose pavyzdžiai

Saulės energijos poveikis nelaimės atveju buvo įrodytas įvairiais atvejais. Pavyzdžiui, 2017 m. Puerto Riką nusiaubus uraganui “Marija”, saulės energija tapo itin svarbiu sprendimu atkuriant elektros energijos tiekimą tūkstančiams gyventojų. Saulės energijos mikrotinklai ir nešiojamieji saulės energijos įrenginiai suteikė labai reikalingos elektros energijos ligoninėms, prieglaudoms ir avarinio reagavimo centrams.

Panašiai ir Japonijoje po 2011 m. įvykusios Fukušimos Daiči branduolinės katastrofos buvo smarkiai pereita prie atsinaujinančiosios energijos, ypač saulės energijos, kaip saugesnės ir atsparesnės alternatyvos branduolinei energijai.

Saulės energijos technologijų pažanga reaguojant į nelaimes

Naujausi saulės energijos technologijų pasiekimai dar labiau padidino jų naudingumą ekstremaliose situacijose. Nešiojamus saulės kolektorius, saulės energija maitinamas baterijas ir saulės apšvietimo sistemas galima greitai dislokuoti nelaimės vietose ir nedelsiant suteikti pagalbą. Tokios naujovės, kaip saulės energija varomi vandens valytuvai ir saulės energijos šaldytuvai medicinos reikmenims, yra neįkainojamos vietovėse, atjungtose nuo elektros tinklų.

Saulės energija pasirengimo nelaimėms planuose

Pripažindamos saulės energijos potencialą, vyriausybės ir nevyriausybinės organizacijos vis dažniau įtraukia saulės elektrines ir technologijas į savo pasirengimo nelaimėms ir reagavimo į jas planus. Šiuose planuose numatyta įrengti saulės energija maitinamas avarines prieglaudas, įrengti saulės baterijas ant svarbiausios infrastruktūros, pavyzdžiui, ligoninių ir gaisrinių stočių, ir išdalyti nešiojamuosius saulės energijos įrenginius pirmosios pagalbos tarnyboms.

Ekonominė ir aplinkosauginė nauda

Saulės energija ne tik didina atsparumą nelaimėms, bet ir teikia ekonominės bei aplinkosauginės naudos. Ji mažina priklausomybę nuo iškastinio kuro, mažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir gali būti ekonomiškai efektyvesnis ilgalaikis sprendimas, palyginti su tradicinės elektros energijos infrastruktūros atstatymu po nelaimės. Rekomenduojame specialistus iš pinus.lt/lt

Iššūkiai ir ateities kryptys

Nepaisant saulės energijos privalumų, integruojant ją į reagavimo į nelaimes ir pasirengimo joms procesą susiduriama su sunkumais. Tarp jų – pradinė įrengimo kaina, techninės priežiūros ir remonto patirties poreikis ir sandėliavimo pajėgumų problema. Ateityje daugiausia dėmesio bus skiriama tam, kad saulės energijos technologijos taptų prieinamesnės, patikimesnės ir efektyvesnės, o energijos saugojimo sprendimai būtų geresni.

Išvada

Saulės energija tampa svarbia atsparumo nelaimėms didinimo priemone. Dėl jos gebėjimo teikti patikimą, tvarią ir greitai panaudojamą energiją po stichinių nelaimių ji tampa neatsiejama šiuolaikinių pasirengimo nelaimėms strategijų dalimi. Kadangi ir toliau susiduriame su stichinių nelaimių keliamais iššūkiais, saulės energijos vaidmens mažinant jų poveikį negalima pervertinti. Tai ne tik saulės energijos panaudojimas, bet ir bendruomenių įgalinimas atlaikyti ir atsigauti po netikėtumų.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: