Kino filmo „Šelmis-1. Žvaigždžių karų istorija“ kadras

Vienas geriausių dalykų susijusių su filmo „Šelmis –1“ atvykimu į kino teatrus yra ne tik tai, jog „Žvaigždžių karų“ gerbėjai gauna daugiau „Žvaigždžių karų“, tačiau ir tai, jog 53 metų Donnie Yeną pagaliau atranda visa pasaulinė auditorija.

Yenas, kurio atvaizdas kaip aklo kario Chirrut Imwe jau dabar yra pasitiktas gerbėjų aplodismentais, priklauso Hong Kongo ir Kinijos veiksmo herojų kartai, tokiai kaip – Chow Yun, Jet Li, Jackie Chan. Visi jie yra pačios garsiausios žvaigdžės Rytuose. Akivaizdu, Yenui prireikė daug laiko (nepaisant pasirodymų Šanchajaus Riteriuose ir Ašmenys antrojoje dalyje), kad pasivytų pastarųjų populiarumo lygį.

Lengva pamatyti tai, kodėl jis turi vytis kitus. Yenas neturi tokios charizmos kokią turi Chow, neturi ir komiško veidelio kokį turi Chanas, nei galybės intensyvaus įsiutimo būtino vaidmeniui, kokį turi Jet Li. Kaip aktorius, scenose, kuriose nereikia kautis, Yenas kartais gali pasirodyti visiškai nenustebinantis, tačiau jis įsitikinęs, jog turi akį patraukiančius judesius, kurių visiškai pakanka norint tapti super žvaigžde.

Filmų „Meistrai“ dalyse, Yen‘as dažnai mėgdžioja Meui Gibsonui būdingą meilę kačiomis, bei fizinį ir emocinį kentėjimą – perteikdamas keistumą su neįtikėtinu stoicizmu. Taipogi, kaip ir filme „Šelmis – 1“. Yen‘as labiausiai džiaugiasi dirbti su savo kartos aktoriais, nesvarbu, filmavimo aikštelėje ar už jos ribų.

Kitas Yen‘o patrauklumo šaltinis: populiarusis „Netflix“ kanalas visuomet turėjo tam tikrų apsiribojimų, tačiau filmų, kuriuose vaidina Yen‘as šis kanalas niekuomet neapribojo. Yen‘as visuomet čia. Jeigu jūs nuspręstumėte pasižiūrėti „Kung-Fu“ filmą tingią sekmadienio popietę, šansai ten išvysti Yen‘ą būtų labai dideli.

Jei jus sudomino Yenn‘o kelias į šlovę, štai yra patys geriausi penki filmai, kuriuos privalote pažiūrėti, prieš arba po „Šelmis – 1“ premjerą, kur Yenn bandys išspradyti užpakalį visiems.

Kung-Fu Akademija“ (1994)

Šis filmas pasirodo Yen‘o karjeros dešimtmetyje, kur jis yra suporuojamas su Michelle Yeoh. Taip buvo nuspręsta legendinio Woo-Ping Yuen – geriau žinomu Amerikos visuomenei kaip choreografinių kovų kurėju muštynių scenose „Matricos“ trilogijoje ir filme „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“. Šis kino filmas neturi epinių užmojų – ir vienintelė žvaigždė čia yra Yeoh, kuri herojaus kelionę pradeda nuo drąsaus kaimiečio, pasinaudodama kovos menų sugebėjimais. Kitavertus, Yen‘o vaidmuo šiame filme yra komiškai sumažintas – jo romanas su Yeoh iš esmės yra Šekspyriškoji klaidingos tapatybės komedija – tačiau Yenn gauna keletą scenų įrodyti, jog yra vertas herojaus vardo, nepaisant to, jog tėra tik pagalbininkas.

Sėlinantis Tigras, Tūnantis Drakonas: Likimo Kardas“ (2016)

Nepaisant pavadinimo, blogiausias būdas žiūrėti šį filmą yra manyti, jog tai yra Ang Lee‘s „Sėlinantis Tigras, Tūnantis Drakonas“ tęsinys. Vietoj to, smagiausia žiūrėti yra tada, kai rodomas laisvas, dvasinis Wing Chun tęsinys, kuris sugrąžina Yeoh, Yen and Yuen bendrai komandai. Taip, ši istorija yra neužmirštama. Filmas bando padaryti tiek daug dalykų – ir taip nepaprastai, tad netgi „Netflix“ pasistengė padaryti šį pavadinimą vieną iš populiariausių. Nepaisant to, didžiausias stebuklas Yen‘ui ir Yeoh yra tai, jog jiedu dalinasi nesibaigiančia energija, malone ir gražumu, kurio pas kitus aktorius net su žiburiu nerastumėte.

Kumščio Legenda: Čen Keno Sugrįžimas“ (2010)

Būtent šiame filme Yenn be abejonės pastato savo reikalavimus Kinijos karo menų kinų herojams. Po viso šito, Chen Zen personažas buvo kilęs iš Bruce Lee 1972 metų filmo „Įniršio Kumštis“, tuomet jį atnaujino Jetas Li 1994 metų filme „Tikroji Legenda“. (Jeigu kilo abejonių dėl santykių ryšio, Yen čia dėvi kostiumą primenantį Kato, Lee personažas yra „Žaliosios širšė“ televizijos serijose). Geriausias dalykas apie Legendą – atskirai nuo choreografijos žingsniukų – tai stilius, naujasis 1930 metų įsivaizdavimas, kuomet Šanchajus vyrauja kaip džiazo eros Kasablanka, su japonų armija stovinčia visai čia dėl Nazio. Humphrey Bogart filmavimo aikštelėje pasijustų visai kaip namie.

Meistras“ trilogijja (2008 – dabar)

Meistras yra gerbiamas kovos meistrų mokytojas, Kung – Fu kovos stiliaus specialistas. Jis yra labai garsus ir tai yra ne pirmoji trilogija įrašyta į jo biografiją. Šioje versijoje, Yen vaidina meistrą, jį supa Gary Cooper‘io stilius, visau kaip kuklus mokytojas, kuris visuomet gyventų taikingai su savo kaimynais, šaukiant pagalbos skambučiui jis visuomet pultų padėti visiems apsisaugoti nuo piktadarių. Šiuose filmuosen nėra jokių abejonių istoriniam teisingumui: „Meistras 2“ iš tiesų yra kinietiška Rokio IV Šaltojo karo alegorija, taipogi „Meistras 3“ atskleidžia Yen‘ą kovojantį su Mike Tyson‘u, kuris paikas ir šlovingas tuo pačiu metu.

Herojus“ (2002)

Tiesą sakant, tai nėra Yen‘o filmas, tačiau jis yra vertas peržiūrėti dėl tam tikrų priežaščių, Pirmiausia, jame vaidina super žvaigdžių komanda – Jet Li, Tony Leung, Maggie Cheung, Zhang Ziyi! Ši didelė apimtis žvaigždžių priverčia jaustis lyg Kinijos filmas „Vėjo nublokšti“. Antra, Yen‘as čia gauna kovos sceną su Li. Tai verta visų pripažinimo.

Taip pat skaitykite: Penkios „Žvaigždžių karų“ sagos scenos permąstymui po „Rogue One“ premjeros

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: