Mes visi apie tai kartais pasvajojame. Senosios šeimos palikimas transformavosi į prabangų, kelių milijonų vertą meno kūrinį, kurį matote tiesiai prieš savo akis. Panašus atvejis buvo nutikęs 2016 metų kovo mėnesį, kuomet į pensiją išėjęs Prancūzas daktaras nupirko 14 neįrėmintų paveikslų, tikėdamasis juos parduoti Paryžiaus „Tajan“ aukcione. Plunksna nupieštas paveikslas, kuriame įamžintas Šv. Sebastianas pririštas prie medžio, iš karto patraukė senovės piešinių vertintojo – Thaddee Prate dėmesį. „Turėjau nuojautą, jog tai buvo 16 – ojo amžiaus piešinys, kuris reikalavo daugiau pastangų“ Prate‘as pasakė žiniasklaidai.

Jo pagrindinis tikslas buvo atskleisti, jog tai nėra koks nors eilinis Renesanso laikų piešinys, tai paruošiamasis eskizas, kurio autorius yra vienas iš geriausių meno meistrų visoje istorijoje – Leonardas da Vinčis. Nepriklausomas meno atstovas Patrickas de Bayseras nagrinėjo šį piešinį Paryžiuje ir iš karto pastebėjo, jog tai yra kairiarankio žmogaus darbas, turintis du mokslinius piešinius kitoje grafikos pusėje. Šios dvi didžiulės užuominos siejosi su Leonardo da Vinčio eskizais. Taipogi, šie du moksliniai piešiniai buvo rasti kartu su užrašais, kurie buvo parašyti iš dešinės į kairę, kas yra neįprastas bruožas Renesanso laikų menininkui.

Kuomet visi ženklai rodė, jog tai yra Leonardo da Vinčio darbas, Prate‘as nunešė jį garsiąjai pasaulio ekspertei Carmen C. Bambach. Kaip Italijos ir Ispanijos brėžinių kuratorė, ji Niujorke „Metropolitan Museum of Art“ muziejuje įgijo visapusišką meninį išsilavinimą. Tuomet muziejaus ekspozijoje buvo tik keli Šv. Sebastiano tiriamieji darbai. Tyrimai ssusiję su aštuoniais Šv. Sebastianais, kurie pirmieji buvo paminėti artisto epe „Codex Atlanticus“.

„Man akys ant kaktos užšoko“ Bambach taip apibūdina būseną, kuomet pirmą kart užmetė žvilgsnį į darbą. „Savybės yra gana nenuginčijamos. Tai, ką čia turime, yra tiesiog išskirtinis atvejis. Tai nepaprastas atradimas.“ Būtina paminėti ir faktą, jog tai yra pirmasis nenuginčijamas Leonardo da Vinčio atradimas per pastaruosius  metų. Ekspertai tiki, jog brėžinys buvo sukurtas pasirengti tam atvejui, jei Šv. Sebastiano piešinys netyčia dingtų. Bambach apytikriai paskaičiavo, jog tai įvyko tarp 1482 – 1485 metų, kuomet unikalus paveikslas pavadinimu „The Virgin of the Rocks“, kurį dabar galime išvysti Luvre, buvo nutapytas.

leonard-da-vinci

Po kruopščių įvertinimų, Tajan apytikriai apskaičiavo, jog darbas vertas 15,8 mln. dolerių. Tačiau, Prancūzijos vyriausybė pareiškė, jog tai yra dalis nacionalinio šalies paveldo. Šis paveldo įstatymas leidžia Prancūzijai sustabdyti darbo eksportavimą, sumokant „sąžiningą tarptautinės rinkos vertę“ už piešinį. Billas Gatesas, už da Vinčio „Codex Hammer“ verto 30,8 mln. dolerių Christies aukcionų namuose, pasiūlė didžiausią sumą, tad yra manoma, jog toks scenarijus pavyktų ir su naujuoju atradimu.

Taigi, ką į pensiją išėjęs daktaras mano apie šį įspūdingą atradimą? „ Aš esu pamalonintas“ sakė savininkas „bet aš turių kitokių interesų gyvenime nei tik pinigai.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: