Organizatorių archyvo nuotr.

„Kino pavasaris — emocijų pavasaris,“ — skelbia šių metų festivalio šūkis. Vilniuje iškilmingai atidarytas festivalis laikinojoje sostinėje prasidėjo balandžio 1d. Šiemet Kaune bus rodomos net 93 filmų premjeros, kurias į Lietuvą atnešė „Kino pavasario“ festivalis. Penktadienį Kauno „Forum Cinemas“ kino teatre vykęs atidarymas nestokojo nei žiūrovų susidomėjimo, nei garsių svečių. Kaip juokauja organizatoriai, tikimasi, kad tai bus teigiamų emocijų pavasaris.

Šiemet festivalio organizatoriai atsižvelgė į žiūrovų rekomendacijas ir atrinktų filmų skaičių sumažino iki 200, vietoj pernai rodytų 258. Bendras peržiūrų skaičius paliekamas toks pats, taigi žiūrovai turės daugiau progų pamatyti dominančius filmus, jei to nespėja padaryti. Skaičiuojama, kad renkant filmus šių metų „kino pavasariui“ buvo apkeliauta apie 30 pasaulinių kino festivalių ir peržiūrėta per 1 500 filmų. Kiekvienas atrinktas filmas pasižymi savaip, taigi pasak organizatorių, bandyti išsirinkti mėgstamiausią filmą būtų tas pats, kaip motinai išsirinkti mėgstamiausią vaiką.

Didžiausio žiūrovų dėmesio tikimasi iš jau užsienyje pripažinimo susilaukusių filmų. Tarp jų Kanų festivalyje apdovanota komedija „Omaras“, „Kerol“, „Meistrai“,  „Meilė ir malonė“, „Tana“, „Trumanas“. Tačiau išskiriami ir kitaip unikalūs filmai. Net penki iš dviejų šimtų atrinktų šių metų filmų yra ilgesnės, nei trijų valandų trukmės. Trijų dalių hibridinis filmas „Tūkstantis ir viena naktis“ trunka beveik aštuonias valandas. Moterų išnaudojimo tema kalbantis filmas „Mustangės“ sukėlė daug kontroversijos Turkijoje, dėl įsišaknijusių šalies problemų vaizdavimo pasauliui.

Tarp šių metų festivalio programų yra kelios naujovės. „Aš esu hibridas“ pavadintoje naujoje programoje atkreipiamas dėmesys į pastaruoju metu išplitusį derinį tarp dokumentinių ir vaidybinių filmų. Vienas laukiamiausių šios programos filmų yra standartus laužantis Laurie Anderson filmas “Šuns širdis„ („Heart of a Dog“). Kita nauja programa žymi 400-ąsias Šekspyro mirties metines. Šioje retrospektyvoje atrikti geriausi filmai pastatyti pagal legendinio dramaturgo kūrybą. Simboliškai pavadintame „kažkas atsitiko“  konkurse bus renkamas geriausias lietuvių „YouTube“ muzikinis klipas. Konkurso pavadinimas sutampa su pirmuoju lietuvišku muzikiniu klipu, kuriam šiemet sueina lygiai 30 metų. Įdomu ir tai, kad keletoje paskutinių metų gyvuojanti kulinarinių filmų programa sulaukia vis didesnio populiarumo. Organizatoriai pripažįsta, kad sudaryti programą apie maisto ruošimą, restoranus ir garsius virėjus įkvėpė jų itin mėgstamas San Sebastiano festivalis, su kuriuo festivalis bendradarbiauja ir šiais metais.

Itin laukiamas šių metų festivalyje buvo ir atidarymo filmas „Viskas dėl šou“. Filmas sulipdytas iš  autentiškų Šefildo universiteto (Jungtinė Karalystė) archyve rastų seniausių ir įspūdingiausių cirko pasirodymų. Pritaikyti autentišką beveik šimto metų senumo juostą šiuolaikinei publikai ne visada pavyksta, bet puikiai suderinta eksperimentinės islandų roko grupės „Sigur Ros“ muzika nepastebimai apjungia tai kas nauja ir sena. Keista stebėti kaip ankstyvo dvidešimtojo amžiaus šokėjos judesiai beveik tobulai atitinka skambančią modernią muziką. Tačiau sunkiai suvokiami akrobatų, choreografų ar žvėrių dresuotojų triukai ne tik nuteikia pakyliai festivalio pradžiai. Juostoje neslepiamas cirko atlikėjų, gyvūnų ir net vaikų sudaiktinimas. Filmas priverčia susimastyti kam ryžtasi žmonės dėl „gero šuo“ ir kur reikėtų nubrėžti liniją. Tačiau nespėję pamatyti šio filmo gali nenusiminti — Kaune pakartotinės filmo peržiūros vyks balandžio 6-tą ir 10-tą dienomis.

IMG_8687 IMG_8692 IMG_8717

IMG_8676

IMG_8638

Organizatorių archyvo nuotr.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: