Mentaway genties moteris iš Siberut salų / © Mattia Passarini nuotr.

Italų fotografas Mattia Passarini Azijoje gyvena nuo 2006 m. ir jam pasitaikė galimybė įamžinti kelias čia gyvenančias ir  mažai žinomas gentis. Jo aistra fotografuoti genčių įpročius, ritualus ir nykstančias tradicijas atnešė jam 2016 m. „National Geographic“ kelionių fotografo apdovanojimą.

Jo kvapą gniaužiančios fotografijos įamžina nykstančių kultūrų dvasią ir jis pastūmėjo save keliauti į tokias vietas, į kurias užsukti drįstų ne kiekvienas. Ar tai būtų Bambuti, viena seniausių vietinių genčių Kongo Respublikoje, ar Lolo genties žmonės, gyvenantys Kinijoje, Vietname ir Tailande, šio fotografo užduotis fiksuoti nykstančias kultūras.

Kol vakarų pasaulis yra vis labiau globalizuojamas ir jungiamas medijos ir technologijų, Passarini darbuose matomas nuožmus individualumas, primena mums, jog reikia branginti tai, kas yra unikalu. Tradicinės suknelės, tatuiruotės, įmantrūs papuošalai ir modifikuoti kūnai yra išdidžiai pristatomi intymiose fotografijose. Šis fotografo gebėjimas prisijungti prie savo nuotraukų subjektų ir įsitraukti į jų pasaulį išskiria Passarini darbus iš kitų.

11

(Ladakh’ų moteris Indijoje.)

Interviu portalui mymodernmet.com Passarini pasidalino mintimis apie savo darbą, ko jis išmoko ir kur jis keliaus toliau.

12

(Mergaitė iš Long Horn Miao etninės grupės, kuri Kinijos vyriausybės yra pripažinta kaip viena iš 55 oficialių mažumų grupių.)

13

(Jats iš Kutch genties esančios vakarų Indijoje.)

14

(Moteris iš Kinnaura genties)

Kas pastūmėjo jus didžiąją daugumą savo laiko praleisti Azijoje?

Azijoje gyvenu nuo 2006 m., ir dauguma mano kelionių yra susiję su šia pasaulio dalimi, kurioje yra daugybė mažai kam žinomų kultūrų.

Kaip jums pavyksta susibendrauti su vietiniais, ypač kai jus skiria kalbos barjeras?

Nemanau kad kalba yra problema, daug svarbiau yra tai ką mums pavyko perteikti. Dažniausiai aš stengiuosi praleisti bent kelias dienas su skirtingomis gentimis.  Kai jų smalsumas išgaruoja, pašalinis žmogus tampa nebematomas ir būtent tą akimirką genties narius yra įmanoma nufotografuoti jų natūralioje būsenoje.

15

(Kalash genties žmonės iš Pakistano)

mattia-passarini-photography-3

(Bambuti pigmėjų grupė Demokratinėje Kongo Respublikoje)

17

(Kalash genties moteris iš Pakistano)

18

(Yi (arba Lolo) genties moteris, kurios etninės grupės nariai gyvena Kinijoje, Vietname ir Tailande)

Iš visų skirtingų kultūrų, kurias fotografavote ar yra tokia, kuri įstrigo jūsų atmintyje?

Visi žmonės su kuriais susidūriau yra įdomūs, bet tikriausiai labiausiai žavintys buvo Yali genties žmonės, kurie gyvena nuošalioje vietoje Vakarų Papua, kurią galima pasiekti tik po 7 dienų kelionės pėsčiomis per Yalimo kalną. Šie žmonės vis dar išlaikė savo tradicijas ir tik keli išprotėję žmonės per metus nusprendžia juos aplankyti.

Kodėl tatuiruočių ar kūno modifikacijos įamžinimas yra tokia svarbi jūsų darbo dalis?

Mane domina nykstančios tradicijos. Noriu jas pamatyti savo akimis.

19

(Kenyah moteris iš Broneo)

20

(Iban genties vyras iš Malaizijos)

22

(Apatini genties nariai iš šiaurės rytų Indijos)

Ar jums nėra sunku iškeliauti iš modernaus technologijų pasaulio į tokias atsiskyrusias grupes?

Tai ir yra viena iš priežasčių kodėl man patinka keliauti į tokias nuošalias vietas, kur nėra jokių susisiekimo priemonių, kur dar neatvyko globalizacija. Žmonės čia vis dar yra surišti žmogišku ryšiu ir gamta čia turi didžiausią vertę jų gyvenime.

23

(Vyras iš Yali genties)

24

(Bambuti pigmėjų grupės narė)

25

(Vyras iš Yi(arba Lolo) genties)

26

(Nuotrauka iš Kajia kaimelio Burang šalyje)

Kokią įrangą naudojate?

Aš keliauju su nedaug daiktų. Aš nesinaudoju blykstėmis ar trikoju ar kitokia įranga. Dažniausiai su savimi turiu dvi kameras, du kameros lęšius ir kamerą filmavimui.

Kokie projektai jūsų laukia ateityje?

Dabar dirbu su keliais projektas Indijoje ir Nepale.

27

(Drokpa moteris iš šiaurės Indijos)

28

(Yali gentis)

Taip pat skaitykite: Papua Naujosios Gvinėjos gyventojai vis dar kankina “raganas”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: