Sotheby's instagram archyvo nuotr.

Vienas seniausių ir didžiausių aukcionų pasaulyje buvo parduotas prancūzų verslininkui P.Drahi už daugiau nei 3,7 milijardus dolerių. Nuo pat įkūrimo 1744-ais šis aukcionas visada buvo populiarus tarp elito, o jo akcijomis buvo prekiaujama Niujorko vertybinių popierių biržoje. Ši netikėta žinia išjudino meno pasaulį ir paskatino kolekcionierius pirkimo manijai, bijant galimo mokesčių didėjimo.

„Sotheby’s“ pastarieji  metai nebuvo lengvi. Mažėjant pajamoms ir parduodamų vertybių kainoms bei susidomėjimu, 2018-ais aukcionas sugeneravo 7,1 milijonu dolerių mažiau, nei metais prieš tai, kai tuo tarpu, didžiausio konkurento – aukciono „Christie’s“ pajamos augo daugiau nei 6,5 milonu dolerių. „Christie’s“ jau seniai yra privatus – jo savininkas prancūzų milijardierius Francois Henri-Pinault. O „Sotheby’s“ žingsnis į privačią nuosavybę daugeliui sukėlė nuostabą. Tačiau, norint išlaikyti konkurencingumą, tai buvo neišvengiamybė. Pastaruoju metu „Sotheby’s“ prarado ne vieną svarbią prekę, pirkėją ir pardavimą. Praėjusiais metais, „Christie’s“ pardavė brangiausią privataus meno kolekciją  – už 835 milijonus dolerių, o 2017-ais – brangiausią dailės kūrinį – už 450 milijonus. Meno pasaulio žmonės jau ne kartą buvo pabrėžę, kad norint pasiekimų, reikia žmonių su pilnomis kišenėmis. Būtent tai ir pasiekė „Sotheby’s“. Kai buvo paskelbtas aukciono pardavimas, vieni džiaugėsi, kad šis vėl taps konkurencingas meno rinkoje, kiti – spėliojo, ar aukcionas nebus pernelyg sukomercintas.


View this post on Instagram

A post shared by Sotheby’s (@sothebys) on

Aukciono atsovas T.Smith teigė, kad „šis ėjimas, padės pagreitinti augimo iniciatyvas ir užtikrinti sėkmingą ir lankščią ateitį privačioje aplinkoje”. Lankstumo šiam aukcionui visada trūko, būtent dėl privatumo stokos. Kaip vieša kompanija, kiekvieną pardavimą, pirkimą ir pasirinkimus, „Sotheby’s ” turėjo viešai pateikti bei deklaruoti. Buvimas privačiu verslu, šią problemą panaikina. Daugelis apžvalgininkų, besisukančių meno pasaulyje, svarsto, kad šis pardavimas taps tam tikros eros pabaiga. Didelė dalis aukciono dokumentų, sutarčių ir pardavimų, vis dar buvo renkami raštu, kas tikėtina – didėjant pajamoms ir finansavimui – greit bus pakeista. Tokie dokumentai gali puikiai pasitarnauti ateityje, norint sužinoti, kaip ir kokiu metu, veikė meno industrija.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sotheby’s (@sothebys) on

Tai ne pirmas atvejis, kai pasikeičia aukciono statusas. Dar pačioje veiklos pradžioje, 1977-ais, kompanija buvo britų nuosavybe, o tik 1983-ais ją įsigijo A.Taubman. Prekyboje ji vėl atsidurė 1988-ais – Niujorko vertybinių popierių biržoje, o bendra akcijų kaina siekė daugiau nei 5 milijonus dolerių. Tuo tarpu, dabar, naujasis „Sotheby’s“ savininkas – P.Drahi, teigia, kad jis bus „100 procentu įsitraukęs į aukciono veiklą” ir  daro šią investiciją, tikėdamasis „didelių perspektyvų ateityje”.

View this post on Instagram

A post shared by Sotheby’s (@sothebys) on

Naujasis aukciono  savininkas nėra naujokas didelių pinigų pasaulyje: nuo vaikystės mokęsis geriausiuose mokyklose ir universitetuose, jis tęsė studijas inžinerijos ir telekomunikacijų srityse, įkūrė bendrovę „Altice”. Tačiau meno pasaulyje jis nėra gerai žinomas: jo kolekcionuojami meno kūriniai , retai kada yra  parduodami brangiau nei 5 milijonai dolerių. Ekspertai spėlio jo įsitraukimą į šį sandorį ir siekiamą naudą: neaišku ar stengiamąsi nurungti „Christie’s“ aukciono  savininką F.H.Pinaul, įgauti prestižo ar tai , tiesiog nekilnojamo turto sandoris. Iš kart po pardavimo, aukciono akcijų kursas pakilo 60%.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sotheby’s (@sothebys) on

Nuo įkūrimo pradžios „Sathoby’s“ turėjo puikių pardavimų: dar šimtmečio pradžioje buvo parduoti tokie kūriniai kaip:   P.Picasso „Berniukas su pypke“ –  už 104 milijonus , A. Warholo „Sidabrinio automobilio avarija“ – už 108 milijonus , P. P. Rubenso „Nekaltųjų žudynės“ – už 49 milijonus. Nepaisant smunkančios akcijų kainos, tokie pardavimai išlaikė aukcioną aukštumoje, traukė elitą ir masino žiniasklaidą.

Taip pat skaitykite: Menininkas kuria milžiniškas skaitmenines skulptūras ir jas talpina įvairiose erdvėse [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: