Organizatorių archyvo nuotr.

Įvairius Kauno rajonus ir vietas jau lankęs tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“ birželio 8 – 11 d. apsistos Nepriklausomybės aikštėje, Kauno kultūros centre ir Girstutyje. Čia vyksiančiuose pasirodymuose žiūrovai galės susidurti su nuo Europos nutolusiomis šalimis ir kultūromis: „Dažniausiai mūsų regione cirko spektaklius pristato mums artimi ir pažįstami kūnai, atvykę iš artimų kultūrų, todėl pažintis vyksta tik su šiuolaikinio cirko menu. Šiemet „Cirkuliacija“ kvies pažinti ne tik cirko įvairovę, bet kultūras ir tradicijas, nutolusias nuo mūsų konteksto. Festivalio temą atskleidžia ir patys pasirodymai – scenoje nematysime europietiškų kūnų, o spektakliai labai aiškia dramaturgine linija pasakos apie tradicijas, paskutinio šimtmečio skaudulius bei dabartinę padėtį, pakeitus kontekstus“, – pasakoja festivalio meno vadovas Gildas Aleksa.

Festivalio tema – padiktuota siekiamybių

Nuo migracijos prie cirkuliacijos“, – tokia tema susiformavo šiemet, ieškant tvaresnių ir žmogiškesnių būdų įtvirtinant cirko cirkuliavimą Lietuvoje, o tuo pačiu klausantis pasaulio aktualijų. Nors dabar migracija automatiškai asocijuojama su problemomis, prisimename, jog nuo seniausių laikų keliavimas, integracija, žinių bei patirčių apykaita buvo kertinė žmogaus priemonė tobulėjimui. Tuo tarpu cirko artistui tai – kasdienybė ir gyvenimo būdas. Birželį atkeliausiantis į Kauną, cirkas žiūrovus lepins net keliais pasirodymais per dieną, kuriuos visus išvysti padės Cirkuliacijos Dienos bilietas. Susidomėjusius ir norinčius išvysti kuo daugiau spektaklių, organizatoriai kviečia paskubėti – išskirtinių Dienos bilieto pasiūlymų skaičius – itin ribotas.

Programoje – Maroko, Palestinos, Brazilijos ir Čilės kūrėjai

Programą Kaune pradės ir saulėtą Maroko cirką Lietuvoje pristatys trupė „Colokolo“. Du kasdienybę transformuojantys jų spektakliai remiasi gausybe akrobatikos, kurią atlieka trupės surinkti akrobatai ir gatvės atlikėjai. Pirmasis pasirodymas Qahwa Noss Noss“ pasakoja apie vietinę kavinę Maroke ir joje sėdinčius personažus, o „Chouf le Ciel“ pristatys begalę mums nežinomų sąvokų: Gnawa ir Chaâbi tradicijas, hamalate, muziką, tradicines vestuves be nuotakos ir dar daugiau.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kitos tarp kelionių susiformavusios trupės – „Doisacordes“ – darbas „Cá entre nós“ (liet. „Čia tarp mūsų“) kalba apie saugią terpę tarp dviejų žmonių, kai išorinis pasaulis yra ne itin draugiškas. Atlikėjai Thiago Souza (Brazilija) ir Roberto Willcock (Čilė) susipažino Brazilijos cirko mokykloje, žinomoje dėl savo stipraus parengimo ir labai klasikinio požiūrio į cirką. Tačiau ten atvykus dėstyti Lietuvoje žinomam režisieriui Roberto Magro, jų dėmesys pasisuko šiuolaikinio cirko ir Europos link. Turėdami itin stiprų techninį parengimą, šie menininkai pasišovė absoliučiai dekonstruoti vertikaliosios virvės discipliną. Beveik viskas, ką dažniausiai matome šios disciplinos spektakliuose, čia nenaudojama. Būtent dėl šio išskirtinio požiūrio darbas buvo atrinktas į „circusnext“ platformą ir ten buvo pastebėtas daugelio Europos festivalių.

Palestinos cirko mokyklos tikslas – cirko priemonėmis siekti laisvos Palestinos, kurioje kultūriniai procesai būtų dinamiški, įtraukūs ir atviri visiems. Šios mokyklos sėkmės istorijos jau seniai patraukė „Cirkuliacijos“ dėmesį, tad organizatoriai itin džiaugiasi galėdami kartu su žiūrovais į politines istorijas pažvelgti kitu kampu. Spektaklis „SARAB“ pasakoja apie kiekvieną palestinietį palietusią pabėgėliškumo būseną. Pradedant nuo Izraelio įkūrimo 1948 metais, kai visiems dabartinio Izraelio teritorijoje esantiems palestiniečiams teko palikti savo namus, ir tęsiant antrąja Intifada 2000-aisiais, bei visas nuo tol kilusias problemas, konfliktus ir iššūkius. Nepaisant to, žmonės Palestinoje kuria, ir šiuolaikinis cirkas yra būdas pasakoti pasauliui apie jų istorijas, kurių naratyvai kartais lieka neišgirsti.

Organizatorių archyvo nuotr.

Cirkuliacija tarp žiūrovų ir šiuolaikinio cirko profesionalų

Greta žiūrovinės programos, festivalis toliau vystys edukacinę dalį cirko kritikams. Pernai apsiribojęs tik Lietuvoje rašančiais žmonėmis, šiemet, atliepiant kaimyninių šalių partnerių poreikį tobulinti jų scenos menų kritikų kompetencijas, į dirbtuves organizatoriai kviečia dalyvius iš visų norinčių šalių. Jau dabar tarp būsimų dalyvių yra kritikų iš visų Baltijos šalių. Dirbtuves Kaune ves scenos menų žurnalistė ir kritikė, žurnalo „Filatelisti“ vyriausioji redaktorė Nina Jääskeläinen (Suomija).

Kaunas taip pat taps Baltijos šalių menininkų tinklo „Baltic Circus Grassroot Network“ susitikimo vieta. Jo nariai svečiuosis festivalyje ir čia birželio 8 d. rengs metinį susitikimą. Šis tinklas padeda menininkams keliauti, tobulėti, vystyti savo kūrybą ir pristatyti ją užsienio profesionalams.

Tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“ birželio 3–11 d. Kaune, Vilniuje, Prienuose, Šiauliuose ir Varėnoje. Visa programa www.cirkuliacija.lt. Bilietus platina Bilietai.lt ir Ticketmarket.lt. Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. Partneriai: Kauno kultūros centras, Kultūros centras „Girstutis“, Menų spaustuvė, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Prienų kultūros ir laisvalaikio centras, Varėnos kultūros centras.

Organizatorių inf.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: