Ignalinos atominė jėgainė / Petr Štefek

Sekančiu 2021–2027 m. ilgalaikio ES biudžeto laikotarpiu stiprinamas ES vaidmuo saugumo ir gynybos srityje.

2021–2027 m. laikotarpio ES saugumo ir gynybos biudžetą numatyta gerokai padidinti – jo bendra suma bus 27,5 mlrd. EUR. Šiam paketui priklauso ir branduolinė sauga. Tai labai svarbi sritis, kur Europos Sąjungos gali būti naudinga – ir toliau finansuoti pirmos kartos sovietinių branduolinių reaktorių Lietuvoje, Bulgarijoje ir Slovakijoje eksploatacijos nutraukimą. Taip ES prisideda prie darbuotojų ir visuomenės sveikatos gerinimo ir užkerta kelią aplinkos būklės blogėjimui. Taip pat labai svarbu sukaupti naudingos patirties palyginti naujoje srityje, nes artimiausiais dešimtmečiais ES bus uždaroma vis daugiau branduolinių jėgainių.

Branduolinei saugai ir branduolinių reaktorių eksploatacijos nutraukimui 2021–2027 m. iš ES biudžeto numatoma skirti 1,178 mlrd. EUR: 552 mln. EUR – Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimui, 118 mln. EUR  – Bulgarijai (1–4 Kozlodujaus AE blokai) bei Slovakijai (Bohunicos AE V1), 348 mln. EUR – Europos Komisijos Ispros branduolinių tyrimų įrenginių eksploatacijos nutraukimui bei branduolinių atliekų šalinimui ir 160 mln. EUR bendriesiems branduolinės saugos ir apsaugos priemonių veiksmams.

Visų minėtų objektų eksploatacijos nutraukimas pastebimai pasistūmėjo į priekį: Slovakijoje darbus baigti numatyta 2025 m., Bulgarijoje – 2030 m., o Lietuvoje ir Isproje – 2038 m.

Šiandien Europos Komisijos siūlomas naujas 13 mlrd. EUR vertės Europos gynybos fondas skirs 4,1 mlrd. EUR tiesioginėms investicijoms (visų pirma dotacijoms) į konkurencingus ir bendradarbiaujamuosius mokslinių tyrimų projektus. Mokslinių tyrimų etapui pasibaigus, valstybių narių investicijoms papildyti bus skirta 8,9 mlrd. EUR, iš kurių bus bendrai finansuojamos prototipų kūrimo ir sertifikavimo bei testavimo reikalavimų išlaidos. Dėl Fondo veiklos ES taps viena iš keturių didžiausių investuotojų į gynybos srities mokslinius tyrimus ir technologijas Europoje, o pats Fondas veiks kaip novatoriškos ir konkurencingos pramoninės ir mokslinės bazės katalizatorius.

Vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Federica Mogherini, remiama Europos Komisijos, siūlo naują 10,5 mlrd. EUR vertės į biudžetą neįtrauktą Europos taikos priemonę, kuri padės sutelkti dabartinius į biudžetą neįtrauktus saugumo ir gynybos mechanizmus, kad būtų pašalintos esamos spragos ir apribojimai. Taip padidės bendros saugumo ir gynybos politikos (BSGP) karinių misijų ir operacijų finansavimo veiksmingumas. Be to, ES bus lengviau prisidėti prie partnerių vadovaujamų taikos operacijų ir bus išplėstas ES siūlomos karinės ir gynybos paramos mastas. Bus padengiamos išlaidos, kurios dėl jų karinio ar gynybinio pobūdžio negali būti padengiamos ES biudžeto lėšomis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: