Atsigaunant ekonomikai ar didėjant darbo stažui auga ir vidutinis moterų bei vyrų atlygio atotrūkis. Europos parlamento nuotr./Flickr.com

Nuostata, kad vyrai ir moterys už vienodos vertės darbą turi gauti vienodą atlyginimą Romos sutartimi ES teisyne buvo įtvirtinta XX a. vidury. Tačiau, praėjus šešioms dešimtims metų, tenka konstatuoti, kad vyrų ir moterų atlyginimų atotrūkio klausimas išlieka viena didžiausių lyčių nelygybės problemų visame pasaulyje. Lietuvoje pernai privačiame sektoriuje jis sudarė 17,3 proc., o valstybės sektoriuje – 16,3 proc.

Susirinkus į forumą „Vienodas atlygis už darbą: kodėl ne?“, „BPW Vilnius-Lietuva“ ir Lygių galimybių plėtros centras kviečia aptarti, kas lemia šį procesą ir kokios priemonės galėtų paspartinti problemos sprendimą.

„Esant dabartinėms tendencijoms, Lietuvoje Romos principų įgyvendinimo moterims teks laukti ne vienerius metus ar dešimtmetį, o ištisus amžius, todėl turime apie tai drąsiau kalbėti ir imtis kryptingų veiksmų situacijai keisti“, – sakė Inga Nausėdienė, „BPW Vilnius-Lietuva“ prezidentė.

„Jeigu vyriausybė ir privatus verslas nesiims iniciatyvų moterų diskriminacijai darbo srityje šalinti, kyla rimtas pavojus, kad vyrų ir moterų atlyginimų lygybės nepavyks sulaukti ir kito tūkstantmečio pradžios, todėl negalime sau leisti prabangos atidėlioti pažangius sprendimus“, – konstatavo Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė.

Lygių galimybių plėtros centro atlikta analizė parodė, kad vyrų ir moterų atlyginimų atotrūkio mažėjimo tempas lėtėja. 1994–2004 m. jis menko 10 proc. punktų, tačiau 2004–2014 m. pažanga tesiekė 3 proc. punktus, o pastaruoju laikotarpiu skirtumas vėl pradėjo augti. Per 2012–2015 m. vyrų ir moterų atlyginimų atotrūkis Lietuvoje vidutiniškai išaugo beveik 5 proc. punktais.

Šeši iš dešimties magistro ar mokslų daktaro laipsnį įgijusių žmonių Lietuvoje yra moterys, tačiau jų algalapyje pažymėta suma vidutiniškai šeštadaliu, o finansinio tarpininkavimo dviem penktadaliais mažesnė nei vyrų. Atsigaunant ekonomikai ar didėjant darbo stažui auga ir vidutinis moterų bei vyrų atlygio atotrūkis.

Parengta pagal Lygių galimybių plėtros centro informaciją. 

Manoteisės.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: