Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo, kad motinystės (tėvystės) pašalpų dydis pirmaisiais vaiko auginimo metais mažėtų ir tiems, kurie turi pajamų, nepriskiriamų draudžiamosioms.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą motinystės (tėvystės) pašalpa mažėja dėl draudžiamųjų pajamų, o vaiko priežiūros atostogų išleistiems asmenims, šių atostogų metu vykdantiems darbinę veiklą ir iš jos gaunantiems pajamų, kurios pagal Lietuvos įstatymus nėra draudžiamosios pajamos (pavyzdžiui, gaunantiems darbo užmokestį iš Europos Sąjungos ar užsienio valstybės institucijos, pajamų iš individualios veiklos turint verslo liudijimą, jei nuo šių pajamų nebuvo mokėtos socialinio draudimo įmokos), pašalpa nemažinama.

Konstitucinis Teismas (KT) 2012 metų vasarį paskelbtoje išvadoje yra nurodęs, kad tokiu reglamentavimu nepaisoma iš pagrindinio šalies įstatymo kylančių lygiateisiškumo ir kitų principų.

“Taigi, jei vaiko priežiūros atostogų, kol vaikui sueis vieneri metai, metu asmuo turės iš šių atostogų metu vykdytos darbinės veiklos pajamų, kurios nėra draudžiamosios pajamos, motinystės (tėvystės) pašalpos dydis bus proporcingai mažinamas”, – BNS siūlomas pataisas komentavo SADM.

Taip pat ministerija parengtomis pataisomis siūlo įteisinti, kad mokant motinystės (tėvystės) pašalpas į draudžiamąsias pajamas nebūtų įtraukiamos pašalpos mokėjimo metu gautos draudžiamosios pajamos už darbą, atliktą iki nėštumo ir gimdymo, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogų. Šiuo siūlymu taip pat būtų įgyvendinamas KT nutarimas.

“Siekiama nustatyti, kad atitinkamų atostogų metu gautos draudžiamosios pajamos už darbą, atliktą atitinkamai iki pirmosios atostogų dienos, nebūtų įskaitomos į draudžiamąsias pajamas. Pavyzdžiui, asmuo pagal autorinę sutartį pajamas gauna vėliau, nei darbas buvo atliktas. Todėl siūloma, kad šios pajamos neįtakotų motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimo”, – aiškina ministerija.

Šiuo metu Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nustatyta, kad, jeigu apdraustasis motinystės pašalpos gavimo laikotarpiu turi pajamų, nuo kurių skaičiuojamos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos, ir jų dydis mažesnis už motinystės pašalpą, jam mokamas šios pašalpos ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas.

Nuo praėjusių metų liepos 1-osios tėvai, išeinantys auginti vaikų, gali pasirinkti vienerių arba dvejų metų motinystės (tėvystės) atostogas, nuo kurių trukmės priklauso mokamos pašalpos dydis.

Jeigu vienas iš tėvų nusprendžia pašalpą gauti iki vaikui sueis vieneri metai, jam mokama 100 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio siekianti pašalpa. Jeigu mama arba tėtis nusprendžia pašalpą gauti iki vaikui sueis dveji metai, pirmaisiais vaiko gyvenimo metais šeimai mokama 70 proc., o antraisiais – 40 proc. vieno iš tėvų gauto darbo užmokesčio dydžio pašalpa. Antraisiais metais ši pašalpa mokama ir tuo atveju, jei vaiką auginanti mama arba tėtis pradeda dirbti ir gauna papildomų pajamų..

Anksčiau vaiko priežiūros atostogos truko dvejus metus, tačiau tėvai galėjo gauti motinystės (tėvystės) pašalpą tik tuo atveju, jei negaudavo kitų pajamų, taip pat pašalpos netekdavo ir tuo atveju, jei atostogų metu juos pasiekdavo atlygis už anksčiau atliktą darbą – būtent tokius sprendimus teismams ir apskundė tėvai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: