Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Siekiant piniginės socialinės paramos tikslingumo ir veiksmingumo, siūloma nuo gegužės griežtinti socialinės paramos mokėjimą ir savivaldybėms leisti pačioms priimti sprendimus dėl piniginės paramos teikimo.

Seime užregistruotos ir jau šią savaitę parlamentarams svarstyti bus pristatytos atitinkamos Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisos, numatančios, kad piniginė parama skiriama tik tuomet, kai žmogus ne tik kreipimosi dėl jos, bet ir sprendimo priėmimo metu turėjo teisę ją gauti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos aiškinamajame rašte teigiama, kad pataisos turėtų padidinti nepasiturinčių šalies gyventojų integraciją į darbo rinką, sumažinti ilgalaikę priklausomybę nuo socialinės paramos ir mažinti piktnaudžiavimo parama galimybes.

Pataisomis siūloma nebeteikti paramos, jei jos gavėjas nutraukia registraciją darbo biržoje savo noru arba tai padaro pati birža. Pakartotinai kreiptis dėl paramos siūloma leisti tik tada, kai darbo biržoje išbūnama ne trumpiau kaip tris 3 mėnesius.

Taip pat pakeitimais numatoma iki 12 mėnesių sutrumpinti pašalpos gavimo laikotarpį, nuo kurio ji pradedama mažinti darbingo amžiaus bedarbiams.

Pataisomis siūloma nustatyti, kad pretenduojančiųjų gauti paramą kilnojamas turtas ir piniginės lėšos būtų vertinamos atskirai – kad gyventojai, turintys pakankamai brangų turtą ar piniginių lėšų, kuriomis gali disponuoti, nesikreiptų piniginės paramos.

Trijų asmenų šeimai ketinama nustatyti 15,75 tūkst. litų kilnojamojo turto vertės ir 10,5 tūkst. litų piniginių lėšų lubas.

Nuo 2012-ųjų piniginė socialinė paramą nepasiturintiems gyventojams pačios skirsto Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: