Priekinio fasado vizualizacija

Beveik prieš trejus metus miesto susigrąžinta ir jau iki šiol kosmetinių pokyčių sulaukusi Stoties turgaus teritorija ruošiasi kur kas ryškesniems pokyčiams. Balandžio 20 d. (ketvirtadienį) viešąjį konkursą laimėjusi architektų komanda rengia viešą projektinių pasiūlymų pristatymą visuomenei. Jų parengtose vizijose – raudonų plytų paviljonas su atnaujintomis erdvėmis lauko prekybai ir net renginiams.

Keisis visa teritorija

2021 m. antroje pusėje teritorijai sugrąžinta reprezentatyvi išvaizda ir funkcionalumas – atnaujintas fasadas, prekybos vietos ir praėjimų danga. Tačiau iki šiol laukta architektūrinio turgaus halės konkurso rezultatų. Dabar jau aišku, kaip ši vieta pasikeis per ateinančius kelerius metus.

„Stoties turgus – ne tik populiari prekyvietė, bet ir simboliniai miesto vartai, pirmiausiai matomi atvykstantiems autobusais ar traukiniais. Prieš trejus metus šią teritoriją sugrąžinome miestui. Žinojome, kad jos kapitalinis atnaujinimas gali užtrukti, todėl iškart pradėjome bent kosmetiškai tvarkyti labiausiai aptriušusias vietas. Architektai pateikė siūlymus, kaip ši vieta turėtų pasikeisti iš esmės. Dabar atėjo laikas savo pastebėjimus teikti kauniečiams“, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Terasos vizualizacija

Kauno stoties turgavietės atnaujinimo architektūrinį konkursą laimėjo architektės Gražinos Janulytės-Bernotienės komanda su idėja „Agora“. Autoriai savo viziją pristatys balandžio 20 d. (ketvirtadienį) 16 val. Kauno savivaldybės administracijos Pasitarimų kambaryje (203 kab.). Daugiau apie projektinius pasiūlymus – internete: bit.ly/viesaspristatymas.

Viešame aptarime susirinkusieji galės teikti siūlymus ir rekomendacijas, aktualius klausimus.

Praeivių traukos objektas

„Stoties turgaus teritorija nėra apleista, tačiau neatitinka šios dienos estetinių bei higienos reikalavimų. Turgavietės kaimynystė – geležinkelio ir autobusų stotys – įpareigoja turgavietę keistis ir tinkamai reprezentuoti Kauną atvykstantiems. Ateityje lankytojų srautai čia tik didės. Projektuojamas pastatas taps traukos tašku ne tik kauniečiui, bet ir miesto svečiui, turistui, keliaujančiam iš vienos stoties į kitą.

 

Vizualizacija

Projekto pagrindinis uždavinys – įsijungti, papildyti unikalią Naujamiesčio dalį. Jis kuria ne atskirai gyvenantį viešojo paviljono pastatą, bet daugiafunkcinį kompleksą, apjungiantį gyventojų, verslo atstovų, turistų bei miesto svečių interesus ir veiklas – nuo produktų ir jų gamybos patirčių mainų iki dalinimosi socialinėmis emocijomis, kultūriniais atradimais“, – teigia projekto autorė arch. G. Janulytė-Bernotienė.

Skaičiuojama, kad šiuo metu painioje teritorijos struktūroje, kurią sudaro penki sklypai, išsitenka apie 400 prekybos vietų.

Modernios daugiafunkcinės erdvės

Projektuojamą turgaus kvartalą sudarytų 3 elementai: halės tipo paviljonas su apželdintomis terasomis, renginių vieta ir lauko prekybos erdvės. Autoriai pateikė skirtingus scenarijus, kaip Stoties turgavietė atrodytų skirtingais metų laikais.

Paviljono konstrukcijos numatytos iš monolitinio gelžbetonio kolonų, sienų ir perdangų. Pirmajame ir antrajame aukšte siūlomos mūrinės sienos. Fasadų apdailai ketinama naudoti plytų mūrą ir medines pergolas. Siekiant vizualiai atverti patalpas į supančios aplinkos vaizdus, galimas skaidrių vitrinų sprendinys.

Įėjimo vizualizacija

„Žali stogai kaip sistema – vienas iš statinio tvarios architektūros elementų. Žalia drenuojanti stogo konstrukcija didina ne tik estetinį pastato suvokimo dėmenį, bet ir ekologinius, tvarios architektūros rodiklius. Numatytas centralizuotas miesto šilumos tiekimas. Antresolėje – galimybė įrengti kavinę.

Viduje matomi atviri laiptai. Šiaurinė dalis veda į lauko amfiteatrą, besijungiantį su renginių aikšte. Universali halės erdvė gali būti naudojama polifunkciškai, pagal skirtingus scenarijus skiriant ją ekspozicijai, mainams ar dalykiniams, proginiams susitikimams. Lauko terasos visais keturiais metų laikais būtų naudojamos kaip nedidelės žiūrovinės, šventinės ir individualaus poilsio erdvės“, – prideda architektų komanda.

A++ klasės statinyje numatoma ir požeminė saugykla su 58 vietomis automobiliams. Ji atlieptų ir kitą esminę turgaus funkciją – pasitarnautų prekių pristatymui. Čia pat suplanuotas liftas iki pat antresolės. Atviroje automobilių aikštelėje ketinama įrengti 12 vietų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: