(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Ar daugelis esame susimastę ir domėjęsi apie kitų valstybių kultūrines problemas, jų miestų istoriją, apie tai jog žmonės pasyvėja, o keičiantis kartom istorija nyksta? Ar daugelis esame pagalvoję, kaip galėtume prisidėti ne tik prie savo miestų, bet ir kitų, ne mažiau svarbesnių, valstybių miestų kultūrinio atgaivinimo? Galbūt ne pirmi pagalvoję, bet pirmieji ėmęsi konkrečių veiksmų yra britai.

2008m. Britų Taryba surengė tarptautinį projektą „Creative Cities“ (liet. „Kūrybingi Miestai“), kuriame skirtingų sričių atstovai ieško naujų būdų, kaip pasaulio didmiesčiuose pagerinti gyvenimo kokybę, plėtojant menines, kultūrines, socialines veiklas.

Projektą sudaro trys dalys:

  • Future City Game (liet. „Ateities miestų žaidimas“) – žaidimas paremtas komandiniu darbu, kuriuo siekiama atrasti naujų idėjų gerinti gyvenimo kokybę miestuose.
  • Urban Ideas Bakery (liet. „Urbanistinių idėjų kepykla“) – šioje dalyje jaunieji profesionalai turės galimybę dirbti kartu ir vystyti naujas idėjas ir problemų sprendimo būdus, bei jas atlikti praktikoje.
  • Urban Forum (liet. „Urbanistinis forumas“) – nuolatos vykstantys debatai, kurių metu suburiami jaunieji profesionalai, bendruomenių lyderiai ir miestų partneriai iš visos Europos. Debatų metu nagrinėjamos opiausios problemos susijusios su miestų vystymosi planavimu, urbanistinių naujovių kūrimu, ekonomika.

Projektas „Creative Cities“ bendradarbiauja tiek su privačiomis, tiek su visuomeninėmis organizacijomis ir yra vykdomas daugelyje Europos valstybių: D.Britanija, Lenkija, Čekija, Vengrija, Slovakija, Slovėnija, Ukraina, Švedija, Norvegija, Danija, Suomija, Estija, Latvija, Rusija ir Lietuva.

Tikrai taip, Lietuva taipogi susilaukė britų dėmesio. Net keturiuose, šalies miestuose vyko pirmoji projekto dalis: Ukmergėje „Ukmergės įvaizdžio kūrimas“, Klaipėdoje „Vasaros estrados atgaivinimas“, Plungėje „Ateities miesto kūrimas, ateities mieste“ ir laikinojoje sostinėje – Kaune “Laisvės alėjos atgaivinimas“.

Daugiausiai dėmesio iš Lietuvos gyventojų sulaukė laikinoji sostinė.

Prieš metus, KTU Karjeros centro ir Britų tarybos dėka, buvo suorganizuotos vienos dienos dirbtuvės, kuriose buvo kuriama Kauno, kaip miesto, ateities vizija. Dalyvavo 24 įvairių sričių atstovai: Kauno meras, verslininkai, politikai, Vilniaus-Kauno dipolio vadovas, Kauno plėtros forumo vadovas, kultūros specialistai. Viziją padėjo kurti ne tik miestą gerai pažįstantys lietuviai, bet ir įvairių tautų ir sričių atstovai Londone.

Dirbtuvių dalyviai užsibrėžė sau pagrindinį tikslą – rasti būdą, kaip atgaivinti Laisvės alėją.

Galiausiai, geriausiu sprendimu išrinkta idėja, dėmesį atkreipianti į neprižiūrimą pėsčiųjų gatvės dalį. Užmojis buvo pritraukti smulkius verslininkus, kurie steigtų kavinukes, restoranus, taip skatindami kūrybiškos bendruomenės susibūrimus juose.

Miestiečiai ir kiti atvykėliai, jaučia teigiamą šių dirbtuvių sambūrio pusę. Nuo Liepos mėnesio Laisvės alėjoje veikia nemokamas bevielis internetas, sumažinti mokesčiai kavinėms po atviru dangumi ir rengiami įvairūs pasirodymai Laisvės alėjoje.

Ir tai dar ne viskas, ko galime tikėtis iš šio puikaus projekto. „Creative Cities“ organizacija skelbia, jog Kauno laukia ir „Urban Ideas Bakery“ renginys, kuriame dalyvaus net dvylika užsienio ekspertų, kurie pasidalins savo idėjomis. Daugiau dalyvių – daugiau unikalių idėjų!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: