Visvaldas ir Irena Matijošaičiai © BFL BNS nuotr.

Matijošaitienės fondo paslaptys: triukšminga reklama veiklos pradžioje ir dabartinė tyla kelia daug neatsakytų klausimų. 

Neseniai buvo minima Tarptautinė organų donorystės diena, tad yra gera proga prisiminti anuomet plačiai išgarsintą, kilniai organų donorystės ir transplantologijos idėjai skleisti įkurtą velionės Irenos Matijošaitienės vardo fondą, kuris po devynerių metų veiklos dabar yra tarsi užmirštas, o jo gyvybingumą palaiko tik gyventojų skiriama 1,2 proc. GPM parama, kurios per paskutinius penkerius metus surinkta beveik 26 tūkst. Eur. Nacionalinis transplantologijos biuras nurodo nepalaikantis jokių ryšių su I. Matijošaitienės fondu, o dabartinis fondo vadovas, Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sūnus Dainius neatsakė į pateiktus klausimus. Aiškinomės, kaip fondas panaudoja gyventojų skiriamus GPM pinigus ir kokia realia veikla dabar jis užsiima.

Šis fondas, priešingai nei kiti labdaros fondai, nėra viešai paskelbęs savo sąskaitos, todėl aukos čia nerenkamos, jos patenka tik per gyventojų paskirtą GPM. Tačiau, kaip fondas panaudoja gyventojų jiems skirtus pinigus, nėra atsakymų. Kokie geri darbai nuveikti už šiuos pinigus – taip pat neaišku, apie tai nėra pateikiama jokios informacijos nei fondo tinklalapyje, nei socialiniuose tinkluose. Kyla pagrįstas klausimas, kodėl nuo žiniasklaidos ir visuomenės yra slepiama ši informacija?

Makabriškas reklamos kokteilis ar nieko tokio?

Daugelis kauniečių tikriausiai prisimena 2015 m. prieš savivaldybių tarybų ir tiesioginius merų rinkimus Kaune iškabintas įspūdingo dydžio, tačiau dviprasmiškas mintis sukeliančias politines V. Matijošaičio ir jo judėjimo „Vieningas Kaunas“ reklamas, pakabintas šalia I. Matijošaitienės fondo plakatų, raginančių „Jei gali ir po mirties padėti – tai padėk“.

© Dariaus Vainilavičiaus nuotr.

Fondo plakatas atspindi gerąją žinią apie organų donorystę, tačiau ji šalia politinės reklamos atrodo keistai ir nevienareikšmiškai. Internete pradėjus sklisti šioms nuotraukoms, pasipylė tokie komentarai, kaip „apgailėtina“, „siaubas“, o aktorius Ramūnas Šimukauskas jas įvertino taip: „Gavosi makabriškas reklamos kokteilis“. „Vieningo Kauno“ komandos narys Povilas Mačiulis, kurio veidas taip pat yra šiose reklamose, jas apgynė, sakydamas, kad „be komentarų“.

Į mero postą tuomet kandidatavęs V. Matijošaitis žiniasklaidai teigė tokiame plakatų iškabinime nematantis nieko blogo. Beje, fondo plakatas su I. Matijošaitienės atvaizdu taip pat buvo iškabintas ir šalia V. Matijošaičių šeimos verslo – „Vičiūnų grupės“ – gaminamų koldūnų reklamos. Taigi, tai nėra pirmas atvejis, kai Matijošaičių šeima savo tikslams pasiekti pasitelkia taktiką – „Tikslas pateisina priemones“.

Įsteigė Matijošaičių šeima

Grįžkime į fondo, pavadinto vienos turtingiausių Lietuvos moterų, „Vičiūnų grupės“ bendraturtės I. Matijošaitienės vardu, veiklos pradžią. Šis fondas buvo įkurtas 2013 m. balandžio 2 d., praėjus porai savaičių po tragiškos I. Matijošaitienės žūties. Tiriant žūties aplinkybes, šešėlis krito ir ant jos sutuoktinio V. Matijošaičio, bet jokie oficialūs kaltinimai jam nebuvo pateikti, prokuratūros tyrimas nenustatė jo kaltės.

Beveik pagal identiškus faktus „Netflix“ 2018 m. yra sukūręs didelio populiarumo sulaukusį serialą „The staircase“ (angl. „Laiptų byla“, „Laiptai“), kuriame narpliojamos paslaptingos žymaus rašytojo dviejų žmonų mirtys, joms nukritus namuose nuo laiptų. Galbūt ir apie I. Matijošaitienės istoriją ir jos šeimos gyvenimą kažkada bus kuriamas serialas?

I. Matijošaitienės fondo steigėjais tapo „Vieningo Kauno“ lyderiu, Kauno m. tarybos nariu tuomet buvęs V. Matijošaitis su sūnumis Dainiumi ir Šarūnu. Fondo teisinė forma – asociacija, jis buvo įregistruotas prekybos centro „Saulėtekis“ adresu Kaune, V. Krėvės pr. 97.

Fondui nuo jo įkūrimo 2013 m. iki 2019 m. vadovavo Kauno mero V. Matijošaičio pavaduotojas Andrius Palionis, kuris taip pat yra ir visuomeninės organizavijos „Vieningas Kaunas“ valdybos narys. Merui lojalų politiką fondo vadovo kėdėje pakeitė V. Matijošaičio sūnus, politikas, verslininkas, sportininkas, Kauno m. tarybos narys Dainius Matijošaitis.

Šiuo metu D. Matijošaitis vadovauja agroverslo UAB „Groward Group“, kurios adresu yra ir fondo būstinė. D. Matijošaitis taip pat yra tėvo ir jo verslo partnerio įsteigtos „Vičiūnų grupės“ valdybos narys. Ši įmonių grupė yra sulaukusi kritikos, kaip iki šiol nepasitraukianti iš karą prieš Ukrainą pradėjusios Rusijos, Kaliningrado srities, kurioje veikia kompanijos gamykla.

Nurodomi pasenę duomenys

Nors fondui nuo 2019 m. vietoj A. Paliono vadovauja D. Matijošaitis, tačiau fondo tinklalapyje vis dar nurodomi pasenę duomenys ir A. Palionio kontaktai. Panašu, kad paskutinis tinklalapio atnaujinimas veikiausiai atliktas dar 2018 m., kai čia buvo paskelbtas Nacionalinio transplantacijos biuro pranešimas spaudai.

Lankantis fondo tinklalapyje, susidaro įspūdis, kad didžiausias akcentas jo veikloje – tai reklaminių kampanijų, kurios buvo skirtos informacijos apie jo įkūrimą paviešinimui, apžvalga ir pasiekimai įvairiuose tarptautiniuose rinkodaros konkursuose. Tačiau, kokia šiuo metu yra reali fondo veikla, kai jau pasibaigė reklaminės kampanijos, nėra aiški. Taigi, akivaizdžiai trūksta duomenų apie fondo gyvybingumą.

Pasakojama apie darnią šeimą

Fondo tinklalapyje „Imf.lt“ nurodoma, jog jis „įkurtas siekiant tęsti pradėtus Irenos darbus, įgyvendinti jos norą dalintis gyvybe ir po mirties, puoselėti donorystės idėją. Viena iš pagrindinių fondo veiklų yra donorystės skatinimas ir visuomenės švietimas šia tema. Fondas puoselės ir kitas idėjas švietimo, bendruomenių stiprinimo, pilietiškumo srityse.“ Kokius darbus pastarojoje srityje fondas nuveikė – nėra informacijos. Nurodoma, jog fondo vizija – laiminga visuomenė, sugebanti džiaugtis ir dalintis gyvenimu.

Fondo tinklalapyje pateikta I. Matijošaitienės biografija, joje nemažai dėmesio skirta pasakojimui apie buvusią darnią šeimą, vyro Visvaldo ir sūnų Dainiaus ir Šarūno palaikymą, ilgus santuokos metus su Visvaldu, poros puoselėtos gražesnio Kauno vizijos kūrimą. „Irena Matijošaitienė buvo šeimos žmogus, labiausiai vertino ne turtus, o darną šeimoje, džiaugėsi vyro Visvaldo ir sūnų Dainiaus ir Šarūno draugija ir palaikymu“, – pažymima tinklalapyje.

Transplantacijos biuras nepalaiko ryšių su I. Matijošaitienės fondu

Tituliniame I. Matijošaitienės fondo interneto svetainės puslapyje yra nuoroda į Nacionalinį transplantacijos biurą prie Sveikatos apsaugos ministerijos, taip pat bendra informacija apie tai, kaip tapti organų donoru (apie tai yra visiems lengvai pasiekiama informacija internete), bei nuoroda į feisbuko paskyrą „Laukiu.lt“ – tai I. Matijošaitienės fondo iniciatyva, skleidžianti organų donorystės idėją. Kasmet per šią paskyrą pakviečiama skirti GPM I. Matijošaitienės fondui. Tiesa, paskutinįkart jame informacija patalpinta pernai vasarį. Ši paskyra turi virš 1.700 sekėjų. O fondo „Youtube“ kanalas turi tik 2 prenumeratorius.

Susisiekus su Transplantacijos biuro direktorės pareigas einančia Ieva Grybauskiene, paaiškėjo, kad pastaruoju metu jiems neteko bendrauti su I. Matijošaitienės fondo atstovais ir dalintis aktualia informacija. „Šiuo metu daugiausiai bendradarbiaujame su Lietuvos šaulių sąjunga ir Lietuvos asociacija „Gyvastis“, – įvardija I. Grybauskienė. 1993 m. įkurta asociacija „Gyvastis” yra visuomeninė inkstų ligomis sergančiųjų, transplantuotųjų ir laukiančiųjų transplantacijos, jų artimųjų, medikų ir kitų, organų donorystei pritariančių asmenų organizacija.

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje transplantacijos laukia 332 žmonės: 72 laukia inksto, 35 širdies, 9 plaučių, 5 širdies-plaučių komplekso, 56 kepenų, 155 ragenų transplantacijos. Iš jų – 3 vaikai. „Šiais metais jau atlikta 141 organų ir audinių transplantacija: 62 inksto transplantacijos, 8 širdies, 20 kepenų, 1 kasos-inksto komplekso ir 50 ragenų transplantacijų, – informuoja Transplantacijos biuro vadovė I. Grybauskienė. – Donoro kortelę Lietuvoje turi daugiau nei 42 tūkstančiai žmonių.“

Transplantacijos biuro tinklalapyje yra talpinama visa aktualiausia informacija apie organų donorystę, transplantacijas, tad kyla pagrįstas klausimas, jei I. Matijošaitienės fondas realių darbų neatlieka, o tik gauna gyventojų paskirtas GPM lėšas, kokia jo veiklos prasmė ir nauda?

Į žiniasklaidos užduotus klausimus neatsakė

Praėjus porai metų po fondo įsteigimo V. Matijošaitis tiesioginiuose merų rinkimuose išrinktas Kauno meru, o jo sūnūs Dainius ir Šarūnas irgi pasuko į politiką ir buvo išrinkti Kauno m. tarybos nariais, dirba jo tėvo su bendraturčiu vystomame versle „Vičiūnų grupė“. Trečius metus I. Matijošaitienės fondui vadovauja D. Matijošaitis, kuris yra Kauno m. tarybos narys, šeimos valdomos įmonių grupės „Vičiūnų grupė“ valdybos narys, agroverslo UAB „Groward Group“ ir motociklų dalių UAB „Motoshop“ vadovas.

Su D. Matijošaičiu nepavyko susisiekti, jis neatsakė ir į „KaunoŽinios.lt“ raštu pateiktus klausimus apie fondo veiklą. Atrodo, kad po įsteigimo 2013 m. balandį kelerius metus buvęs gyvybingas fondas dabar tėra tik „šešėliu“ to, kokia aktyvi veikla jame buvo vykdoma pirmaisiais metais.

Politiko, verslininko, lenktynininko D. Matijošaičio klausėme, kokia šiuo metu realia veikla užsiima fondas, kokie pastaruoju metu yra nuveikti fondo darbai, kaip panaudojamos gyventojų skiriamos GPM lėšos, kodėl neskelbiamos fondo sąskaitos, kaip tą daro kiti labdaros ir paramos fondai, kiek Matijošaičių šeima skyrė fondui savo lėšų, kiek kainavo ir kas finansavo veiklos žinomumui didinti organizuotos kelios sėkmingos ir veiksmingos socialinės kampanijos, tokios kaip „Laukiu.lt“ ir „Mirštu, kaip noriu gyventi“. Domėjomės ir tuo, ar pavyko įgyvendinti fondo viziją. Atsakymų į šiuos klausimus, kaip jau minėjome, nesulaukėme.

Veiklos ataskaitose yra neteisingų teiginių

Tuo metu, pavyzdžiui, Rimanto Kaukėno paramos grupė, jau tituliniame puslapyje skelbia sąskaitos, į kurią galima aukoti, numerį. Taip pat jų tinklalapyje skelbiamos ir kasmetinės veiklos ataskaitos. Kai yra skelbiama sąskaita – tai reiškia, kad turėsi ir viešai atsiskaityti už gautas ir išleistas lėšas, o kai sąskaita nėra skelbiama, o teisinė forma kita – tada lyg ir nėra prievolės visuomenei skelbti, kiek surinkai ir kur išleidai.

Registrų centrui pateiktose I. Matijošaitienės fondo ataskaitose nurodoma, jog 2021 m. gruodžio 31 d. jų einamojoje sąskaitoje yra 28,1 tūkst. Eur. Šiame fonde yra 2 darbuotojai (R. Kaukėno paramos grupėje – 6). Tačiau Registrų centrui pateiktoje 2021 m. fondo veiklos ataskaitoje nurodomi neteisingi duomenys: D. Matijošaičio parašu patvirtintoje ataskaitoje teigiama, esą 2021 m. fondo „svetainė buvo nuolat atnaujinama, siekiant, kad žmonės rastų naujausią informaciją“.

Vaizdo klipą sukūrė garsi lietuvių režisierė

Dabar apie I. Matijošaitienės fondą nėra viešai gyventojams prieinamos atnaujintos informacijos. Tiesa, visai kitokia situacija buvo įkūrus fondą, pakabinus minėtas įvairių atgarsių sukėlusias politines ir socialinę fondo reklamas šalia, fondo veiklai išpopuliarinti buvo mestos didelės pajėgos. Ir pinigai. Visgi, D. Matijošaitis taip ir nepatikslino, kokias sumas jo šeima išleido šio fondo išpopuliarinimui.

2014 m. tarptautinėje Jerevano komunikacijos bienalėje fondo socialinė kampanija „Laukiu.lt“ įvertinta sidabro apdovanojimu. 2015 m. vykusiame tarptautiniame reklamos festivalyje „Golden Hammer“ ši kampanija buvo išrinkta geriausiu projektu viešųjų ryšių kampanijos kategorijoje.

2018 m. startavo plataus masto fondo socialinė kampanija „Mirštu, kaip noriu gyventi“, kuri jos kūrėjams pelnė apdovanojimą kaip geriausia Baltijos regiono socialinė kampanija ir geriausias integruotos komunikacijos projektas kasmetiniame Baltijos regiono ryšių su visuomene konkurse „Mi:t&links“. Šia kampanija siekta skatinti susimąstyti apie organų donorystę.

Kampaniją „Mirštu, kaip noriu gyventi“ vainikavo Vilniaus geležinkelio stotyje ir Kauno autobusų stotyje vykę renginiai-performansai, kur tyloje stovėdami žmonės buvo kviečiami patirti, ką reiškia laukimas be jokių laiko orientyrų – taip, kaip organų transplantacijos laukia pacientai, kurie nėra tikri, ar sulauks jiems gyvybiškai svarbių operacijų. Performane Kauno autobusų stotyje kurį laiką stovėjo ir Matijošaičių šeima – Visvaldas, Šarūnas ir Dainius.

I. Matijošaitienės fondo, kurio pagrindinė veikla, kaip nurodoma, yra organų donorystės skatinimas, žinomumui didinti buvo pasitelkta ir garsios režisierės, „Sidabrinės gervės“ laimėtojos Kristinos Buožytės, kuri neseniai pristatė naują didelio susidomėjimo sulaukusį filmą „Vesper“, pagalba. K. Buožytė režisavo ir 2018 m. pradžioje pristatė beveik 2 minučių I. Matijošaitienės fondo vaizdo klipą „Mirštu, kaip noriu gyventi“.

Tarsi nustumtas į šalį

Šiuo metu D. Matijošaičio vadovaujamas jo mamos vardo fondas gyvuoja iš žmonių paramos, tai yra kasmet GPM skiriamų 1,2 proc. (iki 2020 m. sausio 1 d. GPM skiriama paramos dalis siekė 2 proc.) Užpernai vienos turtingiausių Lietuvos šeimų įkurtam fondui, Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, gyventojai skyrė beveik 12,9 tūkst. Eur, pernai – 2,9 tūkst. Eur, 2019 m. – beveik 4 tūkst. Eur, 2018 m. – 4,9 tūkst. Eur, 2017 m. – 1 tūkst. Eur.

Skelbiama, jog fondo trumpalaikio turto vertė 2017 m. siekė 12,3 tūkst. Eur, 2018 m. – 6,5 tūkst. Eur, 2019 m. – 9,5 tūkst. Eur, 2020 m. – 10 tūkst. Eur, 2021 m. – 28,1 tūkst. Eur.

Žvelgiant iš dabarties perspektyvos, panašu, kad I. Matijošaitienės fondas atsirado itin tinkamu laiku – tuomet, kada jo reikėjo labiausiai: stipriai politinei paramai sutelkti, galimo skandalo malšinimui bei visuomenės dėmesio nukreipimui. O įgyvendinus jam numatytus tikslus, fondas buvo tarsi nustumtas į šalį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: