Organizatorių archyvo nuotr.

Prasidėjus mokslo metams į šalies mokyklas ir universitetus suguža didelis būrys jaunų žmonių. Pasibaigus pamokoms ir kitiems užsiėmimams nemažai daliai jaunuolių kyla klausimas: ką galima veikti laisvu laiku? Pasiūlymų galima rasti daug, bet ganėtinai sunku susigaudyti dideliame informacijos kiekyje.

Atsižvelgdama į šią problemą su jaunimo dirbanti organizacija „Jaunimo asmeninio tobulėjimo centras“ iniciavo projektą „Bendrinis jaunimo informavimas Kaune“, kurio metu jaunuoliams teiks bendrinio informavimo paslaugą. Rugpjūtį startavęs Kauno savivaldybės remiamas projektas skirtas visiems jaunuoliams, norintiems rasti tinkamiausią sau savanorystės, darbo ar studijų pasiūlymą ar tiesiog ieškantiems atsakymų į kitus rūpimus klausimus.

Apmokyti savanoriai jau nuo rugsėjo 8 d. pirmadieniais ir trečiadieniais 15-17 val. visų jaunuolių laukia kavinėje „Vero Coffee House“ įsikūrusiame jaunimo informavimo taške. Taške galima gauti ne tik su įvairiais klausimais susijusią pačią naujausią informaciją, čia taip galima rasti ir lankstinukų labai skirtingomis temomis. Pasak organizatorių, pagrindinės konsultacijų temos bus šios: savanorystė, darbas, kelionės, laisvalaikis; jaunimo teisės ir pareigos; socialinės paslaugos ir kiti jaunų žmonių poreikiai. Iki Naujų metų truksiančio projekto metu tikimasi sulaukti kelių šimtų jaunuolių, kuriems bus suteikta nemokama jaunimo bendrinio informavimo paslauga. Pasak projekto iniciatorių, šis trumpalaikis projektas ne tik suburs jaunus ir kūrybingus žmones veiksmui, bet ir padės rasti jaunam žmogui aktualiausią ir patikimiausią informaciją jam rūpimomis temomis. Plačiau papasakoti apie projektą sutiko mokymų vadovas ir šio projekto koordinatorius Žilvinas Mažeikis.

Organizatorių archyvo nuotr.

Paklaustas, ar idėja įkurti jaunimo informavimo tašką yra visiškai nauja, pašnekovas teigė, kad panašių idėjų jau buvo. „Praėjusiais metais mes teikėme informaciją jaunimo informacijos centre. Projektą, kaip ir šį, organizavo su jaunimu dirbanti organizacija „Jaunimo asmeninio tobulėjimo centras“. Lankytojai projektu buvo labai patenkinti, džiaugėsi gavę naudingos informacijos, tačiau jų buvo nedaug – supratome, kad vieta, kurioje buvo vykdomas projektas, nėra patogi jaunimui. Dėl šios priežasties šiais metais informacijos centras yra jaunimui patogioje ir lankomoje vietoje miesto centre – kavinėje „Vero Coffee House“. Šis taškas yra mobilus: sėdmaišius galime susimesti į automobilio bagažinę, lankstinukus į dėžes ir atvykti į bet kurią mokyklą ar renginį. Taip mūsų nebereikia ieškoti – mes patys lengvai pasiekiame jaunus žmones“ – sakė Žilvinas.

Toliau kalbėdamas apie tokio projekto svarbą vaikinas teigė, jog tai, kad jaunimui informacija turi būti teikiama jiems priimtina kalba, sugalvojo ne jie. Pirmieji jaunimo informacijos centrai atsirado dar antroje 6-o dešimtmečio pusėje Suomijoje, kuomet buvo pastebėta, kad jaunimui, persikėlusiam gyventi iš kaimo į miestą, reikalinga pagalba ieškant jiems aktualios informacijos įvairiomis temomis.

„Kita vertus, jaunimo informavimo poreikis akivaizdus: jaunimas dažnai papuola į pereinamuosius laikotarpius – iš mokyklos į universitetą, iš tėvų į savarankišką gyvenimą, iš universiteto į darbo rinką, iš gyvenimo vienam į šeimos kūrimą. Jie turi greitai ir per trumpą laiką padaryti daug tolimesniam gyvenimui įtaką turinčių svarbių sprendimų. Tokiais atvejais jaunam žmogui labai svarbu gauti pilną, atnaujintą, tikslią, praktišką ir lengvai suprantamą informaciją. Dabar, kai internetas yra prieinamas visiems, mes keliame ir papildomą lūkestį – ne tik padėti jaunimui surasti informaciją, bet ir mokėti ją analizuoti, vertinti patikimumą, atsirinkti“ – pridūrė pašnekovas. „Trumpai tariant, tikimės išbandyti informacijos taško modelį, nes Lietuvoje dar nėra informacijos taško, kuris veiktų kavinėje, bei, žinoma, tikimės informuoti jaunus žmones jiems rūpimais klausimais. Paprastai sakant, norime būti tada, kai mūsų reikia, ir suteikti informaciją, kai jos reikia.“

\

Organizatorių archyvo nuotr.

Žinoma, norėtųsi, kad šio projekto idėja ir veikla nenutrūktų ir ateityje. Kaip teigė projekto koordinatorius, šio projekto tęstinumas priklauso nuo dviejų dalykų: pačių jaunų žmonių iniciatyvos ir politinės valios. Svarbu, kad jauni žmonės, jei jiems reikalinga informavimo paslauga, apie tai kalbėtų, taptų jaunimo informavimo taško savanoriais, prisidėtų platinant informaciją bei ją renkant, rūšiuojant ir, aišku, teikiant bendraamžiams. Taip pat norint užtikrinti ilgalaikę perspektyvą ir veiklos kokybę tikimasi pastovios Kauno miesto savivaldybės paramos tokio pobūdžio veikloms Kaune. Savivaldybės parama leistų informaciją teikti ne tik kavinės patalpose, bet ir įvairių renginių metu bei leistų turėti organizacijos patalpas, kuriose būtų galima rengti savanorių mokymus, saugoti leidinių atsargas, konsultuoti jaunus žmones esant sudėtingesnėms gyvenimo situacijoms, reikalaujančioms daugiau privatumo. Be to, paprastai tokiame taške dirba taško koordinatorius, kuruojantis visų savanorių ir paties informacinio taško veiklą, todėl pastovi parama yra būtina.

Baigdamas pokalbį mokymų vadovas teigė, kad tiki projekto sėkme, kadangi „Jaunimo asmeninio tobulėjimo centras“ yra įgyvendinęs daug projektų ir jie visi turi savo sėkmės istorijas. Šio projekto sėkmės formulė tokia: nuostabūs, energingi ir atkaklūs savanoriai (projekto koordinatorius taria didelį „Ačiū“ jiems), Kauno miesto jaunimo reikalų koordinatorės patarimai, pagalba ir palaikymas, bei, žinoma, pozityvumas, lydintis projektą nuo pat jo pradžios.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: