Icchokas Meras / Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus arch. nuotr.

Kauno technologijos universitete (KTU)penktadienį atidengta atminimo lenta žymiam žydų kilmės lietuvių rašytojui ir diplomatui, Nacionalinės premijos laureatui Icchokui Merui.

Ceremonija vyko minint 80-ąsias I.Mero gimimo metines – pats rašytojas šio įvykio nesulaukė, jis mirė šiemet kovo 13-ąją Tel Avive.

“Icchokas Meras yra ir Lietuvos, ir pasaulio rašytojas. Tokie yra visi dideli žmonės. Simboliška, kad šio iškilaus visuomenininko, kultūrininko, Asmenybės atminimo lenta yra atidengiama šiame pastate, kuriame 1922 m. vasario 16 d. buvo įsteigtas Lietuvos universitetas”, – sakė KTU Senato pirmininko pavaduotojas Algis Krupavičius.

KTU Filosofijos ir psichologijos katedros profesorius Saulius Keturakis, apžvelgęs I.Mero kūrybą, priminė, kad žydų tautybės rašytojas sakydavo turintis dvi tėvynes – Lietuvą ir Izraelį.

Mažojo romano meistru vadinamo menininko kūriniai išversti į daugiau kaip dvidešimt kalbų ir ligi šiol leidžiami pasaulyje.

Atminimo lentos atidengimo renginyje dalyvavo nemažai rašytojo studijų laikų draugų, kurie ir inicijavo jo įamžinimą atminimo lentoje – Edmundas Čepė, Raimundas Barcevičius ir kiti, KTU muziejaus direktorė Audronė Veilentienė, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja.

I.Meras gimė 1934-ųjų spalio 8-ąją Kelmėje. Per nacių okupaciją jo tėvai buvo sušaudyti, o jį patį išgelbėjo ir užaugino žemaičių valstiečių Dainauskų šeima.

1958 metais baigęs tuometinio Kauno politechnikos institutoElektrotechnikos fakultetą, I.Meras dirbo inžinieriumi. Dar būdamas studentas pradėjo rašyti prozos kūrinius, priklausė instituto literatų būreliui. Sovietų Lietuvoje jis tapo pripažintu rašytoju – čia buvo išspausdintos šešios jo knygos.

1972 metais I.Merui išvykus gyventi į Izraelį, sovietų valdžios nurodymu jis išbrauktas iš rašytojų sąrašo, tačiau išlaikė glaudų ryšį su Lietuva, nuolat bendravo su lietuvių rašytojais išeivijoje.

1990 metais Lietuvai atkūrus valstybingumą, iki Lietuvos ambasados įkūrimo, I.Meras buvo Lietuvos konsulas Izraelyje. 2011-aisiais rašytojas apdovanotas Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: