Kaunas.lt archyvo nuotr.

Napoleono kalnu vadinamas Jiesios piliakalnis pavasarį pasitinka gerokai atsinaujinęs. Nauji 127 metrų ilgio laiptai su turėklais,  lankytojus pasitinkanti garsaus paveikslo reprodukcija, sutvarkyta aplinka – visa tai mena vieną sėkmingiausių armijos persikėlimo operacijų per upę karybos istorijoje.

Atvykusius prie piliakalnio lankytojus pasitinka didžiulė 6 metrų pločio ir 3 metrų aukščio garsaus paveikslo reprodukcija. Dailininkų Ignaz Sebastian Klauber ir Giuseppe Pietro Bagetti kūrinio kopija vaizduoja 1812 metų birželio 24 dieną, kuomet Prancūzijos imperatoriaus Napoleono vadovaujama Didžioji armija pasiekė Kauną ir pastatė tris pontoninius tiltus per Nemuną. Kariuomenės persikėlimą stebėjo pats imperatorius.

Šį antradienį Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Claire Lignières-Counathe bei Kauno meras Visvaldas Matijošaitis oficialiai atidengė ir dar vieną informacinį stendą piliakalnio viršutinėje apžvalgos aikštelėje, bylojantį apie vieną sėkmingiausių armijos persikėlimo operacijų per upę karybos istorijoje.

„Nesitikėjau, kad vieną dieną būsiu šioje vietoje. Ačiū Kauno savivaldybei ir Karo muziejui už glaudų bendradarbiavimą, kurio rezultatas – unikali vieta turistams“, – ceremonijos metu kalbėjo Prancūzijos ambasadorė.

Napoleono kalno atnaujinimo darbai pradėti praėjusių metų pabaigoje. Pasak Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Sauliaus Rimo, laiptai pagaminti iš impregnuotos medienos, tvirtinimams dėl ilgaamžiškumo panaudotos metalinės konstrukcijos.

„Šis piliakalnis garsėja nuo jo atsiveriančiais pasakiškais vaizdais, todėl pašalinome dalį menkaverčių želdinių ir atvėrėme apžvalgos vietas. Tikrai rekomenduoju čia atvykti ir pasigrožėti nuostabiais Šančių, Jiesios ir Nemuno santakos vaizdais,“, – sakė S. Rimas.

Jiesios piliakalnis stūkso Aleksote, prie Piliakalnio gatvės, kairiajame Nemuno krante. Jo aukštis siekia 63,6 m. Į pietryčius nuo piliakalnio į Nemuną įteka Jiesia.

22

33

Visvaldas Matijosaitis

44

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: