© Žymantės Guogaitės nuotr./KaunoZinios.lt

Prasidėjus vasarai, norisi vis daugiau laiko praleisti gryname ore, gamtoje ar pasisėdi parke. Tačiau šiais laikais parkas tapo didele prabanga, nes Lietuvoje prekybos centrai užgožia net ir paskutinį žolės lopinėlį.

Nors pagrindinių lietuviškų prekybos tinklų tokių kaip: „Maxima“, „Iki“, „Rimi“ ir „Norfa“  plėtra  nuo 2000-2005 m. sumažėjo 2-3 kartus, tačiau vien Šilainių mikrorajone per pastaruosius metus duris atvėrė net trys prekybos centrai ir mažiausiai dar du šiuo metu statomi. Pastebima, jog dėl įvesto euro ir geros ekonominės padėties Lietuva pritraukė prekybos tinklų iš kitų šalių, tokių kaip Vokietijos „Lidl“. Spėjama, kad šis tinklas vienu metu atidarys nuo kelių iki keliasdešimties parduotuvių.

Kaip tai vertina gyventojai ?

Prekybos centrų daugėjimas jau seniai piktina žmones, tačiau,  vos prieš keletą mėnesių prasidėjus naujo prekybcentrio „Lidl“ statybos Šilainių mikrorajone nejuokais papiktino gyventojus. Paklausus šalimais gyvenančio asmens nuomonės apie naujo prekybos centro statybą, jis atsakė: „Kadangi gyvenu šalia, esu begalo pasipiktinęs dar vienu kuriamu prekybos centru. Iš žmonių atimta vieta automobilių  parkavimui, nors jos ir taip labai trūksta. Buvo plati pieva, kurioje laisviau galėjau vedžioti šunį, o dabar tokios vietos nebėra, nebėra ir takelio, kuriuo kasdien eidavau į darbą. Šalia yra ir taip didelis prekybos centras „ Maxima“ taip pat ir turgus, nesuprantu kodėl komerciniams tikslams visi keliai atviri ir leidžiama statyti prekybos centrus žmonėms ant galvų“. Šioje situacijoje prienama vieningos žmonių nuomonės, kad prekybos centras yra ne tik nereikalingas, bet ir sujauksiantis šalia gyvenančių žmonių kasdienybę.

Kodėl nebelieka vietos parkams ?

„Bent jau pagrindinių prekybos tinklų plėtra yra pasibaigusi. Per metus atidaromų visiškai naujų parduotuvių, kurios nepakeičia jau esamų, skaičius neviršija 10 parduotuvių kiekviename prekybos tinkle. Intensyviausi laikai, kai buvo atidaroma 20–30 parduotuvių per metus, tikrai yra praeity. Žmonėms gali atrodyti, jog pastaruoju metu parduotuvių atsidaro vis daugiau, nes prekybos tinklai uždaro esamas ir atidaro naujas parduotuves arba imasi renovuoti senuosius pastatus. “, – tvirtina L. Vilimas portale lrytas.lt. Tačiau naujos parduotuvių patalpos atsidaro šalia kitų prekybcentrių ir taip išnaudojama likusi erdvė. Šiuo atveju nebelieka vietos parkams, vaikų žaidimų aikštelėms, poilsiavietėms ar paprasčiausioms pasisėdėjimų vietoms gamtoje. Paskaičiavome, jog vien Šilainių mikrorajone yra net  14 prekybos centrų, o parkas viso labo vienas.

© Žymantės Guogaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Užsienio prekybos centrai

Lyginant su netolimais esančia Lenkija ar likusiomis kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, visi didieji prekybos centrai yra statomi už miesto ribų. Miesto centre statomos tik mini, būtiniausių prekių parduotuvės ir taip  paliekama galimybė plėtotis smulkiam verslui. Tokiu būdu miestas yra ne tik neapkraunamas, bet  ir  paliekama laisva teritorija kurtis parkams ar žaidimų aikštelėms. Lietuvoje daugelis nežino, jog prekybos centrai neiškyla taip paprastai, kaip jiems atrodo.Tai ilgas ir sudėtingas procesas vykdomas savivaldybės. Be to, gyventojai turi galimybę išreikšti savo nuomones kreipdamiesi į savivaldybę, jog laisvame plote atsirastų parkas ar kita laisvalaikio zona, tačiau vis dar lieka neaišku ar gyventojai to nežino, jog yra tokia galimybė ar tiesiog tai tik prietarai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: