© Gintarės Kulbytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Pelėdų kalnas – unikali Kauno Žaliakalnio vieta, pasižyminti gražia gamta, turtinga istorija, išskirtine architektūra ir kvapą gniaužiančia panorama. Jau nuo neatmenamų laikų žmonės mėgo šią vietą ne tik dėl romantiškos auros ar įstabių vaizdų į Kauno senamiestį ir Naujamiestį, čia taip pat buvo galima aplankyti ir pirmąją Kaune M. K. Čiurlionio galeriją. Tačiau šiandieną aplankius kalną užplūsta kiek kitokie jausmai: griūvanti pelėdų tvora ir netvarkinga aplinka tiesiog prašosi bent kiek priežiūros ir skleidžia anaiptol ne pačią romantiškiausią nuotaiką.

Kalno istorija mena jau  XIX amžiaus pradžią. Tuo metu netoli miesto centro besikuriantį rajoną pamėgo to meto inteligentai. Vaizdingame ąžuolų šlaite namus pasistatė Vladas Didžiokas ir Barbora Gorochova-Didžiokienė, dailininkas Jonas Šileika, skulptorius Juozas Zikaras.  1918 metais Lietuvai paskelbus nepriklausomybę buvo susirūpinta savos meno mokyklos steigimu. Dailininkui Justinui Vienožinskiui buvo pavesta rasti Kaune tinkamą žemės sklypą naujai mokyklai. Mokyklą įkurti buvo nuspręsta Ąžuolų kalne. 1922 metais pagal architekto Vladimiro Dubeneckio parengtą projektą buvo pradėta statyti mokykla, kurioje ir šiandien mokoma meno subtilybių. Rodos tinkamesnės vietos už būsimąjį Pelėdų kalną taip ir nepavyko rasti. Meno mokykla buvo pirmasis objektas Kaune, statomas nepriklausomos valstybės lėšomis.

© Gintarės Kulbytės nuotr. / KaunoZinios.lt

1924 metais vienas žymiausių Lietuvos skulptorių Vincas Grybas Kauno meno mokyklos tvorą papuošė įspūdingomis pelėdų skulptūromis. Nuo to meto šis kalnas buvo pradėtas vadinti Pelėdų kalnu. 2001 metais meno mokyklos pastatų kompleksas su tvora ir pelėdomis buvo įrašytas į Lietuvos Respublikos Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. 2003 metais buvo paskelbtas kultūros paminklu. 2007 metų birželio 19 dieną Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu buvo įtrauktas į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. 2014 metais buvo paruoštas tvoros su garsiosiomis pelėdomis restauracijos projektas. Dabar yra ieškoma lėšų šio objekto restauracijai.

© Gintarės Kulbytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Pelėdų kalno teritorijoje yra įsikūręs Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetas. Čia esantį paveldo saugomą pastatų kompleksą būtent ir valdo Kauno kolegija. Tačiau vienas statinys jai nepriklauso. 1962 m. šioje teritorijoje iškilo valstybinio taikomosios dailės susivienijimo “Praktika” dirbtuvės. Šis pastatas ne kartą ėjo iš rankų į rankas. Prieš metus šį pastatą įsigijo  bendrovė “REES investicija”. Žinoma, Kauno kolegijos ir bendrovės nuomonės dėl šio pastato ateities susikirto. „REES investicija“  šiose dirbtuvėse planuoja įrengti „Pelėdų loftus“. Tai unikalus loftų projektas, kuriuose būtų įkurtos kūrybinės dirbtuvės.  Juose kūrybingi, meniški žmonės galėtų realizuoti savo idėjas ir kurti. Kauno kolegija liko nepatenkinta šia mintimi ir  savo ruožtu iniciavo peticiją, kurios tikslas išsaugoti šios unikalios Kauno vietovės vientisumą. Pasirašiusieji peticiją, taip prisidėtų prie pastato ir kalno vientisumo išsaugojimo.

© Gintarės Kulbytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Dar viena nuomonė kuri yra vis dažniau išgirstama yra tai jog pelėdų kalną reikėtų integruoti į senamiestį. Ši Žaliakalnio vieta – dėkinga apžvalgos vietovė. Nuo kalno atsiveria įspūdingi vaizdai, ir būtent tai norima panaudoti pritraukiant daugiau turistų. Juos pritraukti turėtų ir pastatų komplekse esanti pirmoji M. K. Čiurlionio galerija.

© Gintarės Kulbytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Taip pat siūloma bendradarbiauti su visai šalia įsikūrusiu Juozo Zikaro muziejumi. Taip pelėdų kalnas būtų paverstas poilsio zona, kurioje žmonės mielai leistų savo laiką. Dabar parke jaučiama nostalgija tiems laikams, kai jame vaikščiojo daugiau laimingų žmonių. Tušti suoliukai ir liūdinčios pelėdos ant tvoros byloja – parkui reikia naujovių, kurios pritrauktų žmonių. O pasigrožėti tikrai yra kuo: unikalia parko tvora ir nuostabiai atsiveriančia senamiesčio panorama.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: