© Ramintos Česnaitės nuotr. / KaunoZinios.lt.

Turbūt dažnas iš mūsų neretai pamąsto apie greitai bėgantį laiką, bei kelia sau klausimą „kokia gi bus mano senatvė?“. Senatvė būna graži, jei senu žmogumi yra kam rūpintis, tačiau kas laukia seno, vienišo ir ligoto žmogaus, kai nėra artimo žmogaus galinčio juo pasirūpinti? Dažnai vieninteliu prieglobsčiu tampa senelių namai. Neretai aplinkiniai pasmerkia ir vaikus ar artimuosius, pasiryžusius senyvus giminaičius apgyvendinti senelių namuose. Tačiau tai nėra blogiausias variantas.

Apsigyvendinimui senelių globos namuose yra keletas būdų, nepriklausomai nuo to ar tai privati ar valstybinė įstaiga. Sprendimą apgyvendinimo senelių namuose klausimu gali priimti savivaldybės Socialinės paramos skyrius, kuris tada ir padengia dalį gyvenimo išlaidų, arba pats žmogus ar jo artimieji tiesiogiai kreipdamiesi į senelių globos namų administraciją. Gyvenimo kainos Lietuvoje veikiančiose senelių globos įstaigose yra gana panašios – priklausomai nuo teikiamų paslaugų pobūdžio kainos svyruoja nuo 490 iki 690 eurų.

Svarbiausia – priežiūra

Metus Aleksote veikiančiuose senelių VšĮ „Akacijų užuovėja“ svarbiausias veiklos principas yra visapusė senelių priežiūra ir rūpestis jais. Nauji senelių globos namai Kaune „Akacijų užuovėja“ teikia ilgalaikės ir trumpalaikės globos paslaugas. Čia namų gyventojams suteikiama kvalifikuota priežiūra visą parą, matiniam, rūpinamasi asmens higiena bei organizuojamas laisvalaikis. Šiuos senelių namuose teikiamos visos pilnaverčiam gyvenimui reikalingos paslaugos: ilgalaikė ir trumpalaikė senelių globa, maitinimas, buitinės paslaugos, asmens higienos priežiūra, asmens sveikatos priežiūra ir slauga bei sauna, masažinė vonia ir dušas. Senelių slaugos namai „Akacijų užuovėja“ yra įsikūrę gražioje ir jaukioje, didelę teritoriją apimančioje vietoje, kur aplinka gyventojams džiugina akį ir suteikia dvasinę ramybę.

Šiuo metu senelių namuose „Akacijų užuovėja“ gyvena kiek daugiau nei 30 asmenų. Šiuose namuose teikiamos ne tik asmens priežiūros, bet ir socialiniams įgūdžiams lavinti reikalingos paslaugos.  Čia yra įrengta poilsio zona – vyksta įvairūs užsiėmimai, reikalingi socialinių įgūdžių priminimui ir lavinimui: piešimo užsiėmimai, čia ruošiami sveikinimai, švenčiami senelių gimtadieniai, kartu skaitoma ir aptarinėjama spauda. Taip pat bendravimo įgūdžių plėtojimui svarbu bendravimas su aplinkiniais, už senelių namų ribų gyvenančiais, asmenimis, todėl čia nuolatos organizuojami bendri renginiai, į kuriuos yra kviečiami senelių artimieji, taip pat lankosi Garliavos Jonučių gimnazijos mokiniai ar skautų būrelio atstovai, kurie būna paruošę seneliams visokių dovanėlių ar programėles. Taip vyksta senelių integravimas į visuomenę. Dažniausiai šiuose senelių namuose lankosi  skautų atstovai.  Seneliai jų visuomet laukia ir džiaugiasi kai juos aplanko jaunimas.

Prieš didžiąsias metų šventes lankosi kunigas, kuris, su kiekvienu čia gyvenančiu senuku, pabendrauja asmeniškai. Kiekvieną penktadienį lankosi Marijos Legiono moterys, jos organizuoja bendras maldas.  Senelių namai stengiasi laikytis ir didžiųjų metų švenčių tradicijų. Pavyzdžiui per Kūčias yra lankomasi kiekviename kambaryje ir bendrai laužiama plotkelė, o Velykų rytą su kiekvienu yra daužiami margučiai. Taip pat švenčiamos ir Užgavėnės. Senelių namuose dirbantis personalas atlieka didelį ir sunkų darbą – ne tik rūpinasi senelių priežiūra, bet ir visomis išgalėmis stengiasi paįvairinti senolių kasdienybę. Visas pastangas ir sunkų darbą atperka senelių padėkos ir šypsenos.  Senelių namų prieigose sėdinti gyventoja Aldona sakėsi viskuo patenkinta: „Man čia viskas gerai. Aš džiaugiuosi“.

„Suteikime metams daugiau gyvenimo, o ne gyvenimui metų“

Kaune veikiantys Panemunės senelių namai skaičiuoja jau 28 darbo metus. Per tiek laiko nusistovėjo pačios svarbiausios šių namų vertybės – orumas, atsakomybė prieš čia gyvenančius seneliui, privatumas, konfidencialumas. Pagrindinis Panemunės senelių globos namų tikslas – tenkinti psichologines, socialines, kultūrines ir dvasines kiekvieno šių  namų gyventojo reikmes – sudaryti jiems tinkamas žmogaus orumą išsaugančias gyvenimo sąlygas, užtikrinti socialinę reabilitaciją, materialinį ir buitinį aptarnavimą, teikiant būsto, maitinimo, transporto, buitines, asmens higienos, socialinio darbo, bendravimo, konsultavimo ir kitas paslaugas, išvardytas Socialinių paslaugų kataloge, atsižvelgiant į gyventojų sveikatą, pomėgius, interesus. Čia teikiamos ilgalaikės ir trumpalaikės globos paslaugos. Šie, kaip ir kiti senelių namai, labiausiai orientuojasi į tinkamą senelių priežiūrą, tačiau didelį dėmesį skiria ir socialinių įgūdžių lavinimui.

„Mūsų pareiga seneliams priminti jų įgūdžius“ – teigia Kauno Panemunės senelių namų direktorė Aldona Krinickienė. Čia vyksta daug įvairių užsiėmimų, atitinkančių kiekvieno gyventojo poreikius: užimtumo terapija, t.y. įvairūs rankdarbiai, dailės užsiėmimai, kompiuterinio raštingumo mokymas. Užimtumo terapijos tikslas – skatinti pagyvenusių žmonių kūrybiškumą, palaikyti mąstymą ir protinį darbingumą. Taip pat pagal poreikius vyksta individualūs ir grupiniai psichologo, kineziterapeuto, socialinių darbuotojų vedami užsiėmimai: darbo terapijos užsiėmimai, gydomoji mankšta, atminties palaikymo užsiėmimai, stalo žaidimai – šaškės, šachmatai, bingo, muzikos terapijos užsiėmimai. Taip pat vyksta spaudos ir senelių namuose įrengtoje bibliotekėlėje esančių knygų skaitymas, pentadieniais – filmų peržiūra.

Šiuose senelių namuose yra įrengta ir specialiai to norintiems gyventojams nedidelė skalbyklėlė bei virtuvėlė. Čia senoliai gali patys išsiskalbti savi drabužius ar pasigaminti sau gardų patiekalą, pagal paties norimą receptą. Tai seneliams leidžia palaikyti savo socialinius įgūdžius. Kauno Panemunės senelių namai turi geras galimybes organizuoti nedideles ekskursijas už globos namų ribų, todėl čia kartais organizuojamos trumpalaikės išvykos į Botanikos sodą, Pažaislio vienuolyną ar į miesto aikštė pasigrožėti Kalėdine eglute. Prieš didžiąsias metų šventes ir šių globos namų neaplenkia lankytojai. „Ypač prieš Kalėdas ir Velykas aplanko daug aktyvių jaunų žmonių iš Nevyriausybinių organizacijų, atvyksta nemažai įvairių koncertuotojų, kurie seneliams parūpina šiltų kojinių ar puodelių, miesto mokyklų vaikai – atviručių“, – sako Kauno Panemunės senelių namų vyriausioji socialinė darbuotoja Judita Kliūčienė. Reikšmingiausia šių namų šventė – Kūčios. Jos čia švenčiamos su kapelionu. Taip pat švenčiami ir senelių gimtadieniai.

Panemunės senelių namų direktorė pasakojo, kad labai svarbu yra skatinti bendravimą tarp kartų. „Su daugeliu miesto mokyklų esame sudarę sutartis“ – teigia direktorė Aldona Krinickienė. Ji pasakojo, kad mokyklų mokiniai nuolat lanko čia gyvenančius senelius, sugalvoja vis naujų įdomių užsiėmimų. Vienas tokių – „Senjorų sodelis“. Namų darbuotojai parūpino nedideles medines talpas, kuriose seneliai kartu su mokiniais sodino įvairius augalus, kūrė savo darželius. „Buvo gražu žiūrėti kai vaikai moko senelius, o seneliai vaikus“, – sako senelių namų direktorė. Taip vyksta bendravimas tarp kartų, bendravimas su kitais visuomenės nariais, vyksta socialinių-bendravimo įgūdžių lavinimas. Taip pat Kauno Panemunės senelių namų direktorė Aldona Krinickienė teigia, kad nesvarbu senolio amžiaus – jis neturi reikšmės jo norams ir vadovaujasi posakiu „Suteikime metams daugiau gyvenimo, o ne gyvenimui metų“.

Lietuvos Statistikos departamento duomenimis globos įstaigų seniems žmonėms skaičius kasmet auga. 2014m. pabaigoje šalyje veikė 108 senų žmonių globai skirtos įstaigos, galinčios apgyvendinti 5158 asmenis. 2014m. pabaigoje senelių globos įstaigose gyveno 4829 asmenys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: