Organizatorių archyvo nuotr.

Ar šokiai jums asocijuojasi tik su šventėmis ir koncertais? Mokslininkai ir specialistai teigia, kad šokis gali būti stiprus ir reikšmingas terapinis įrankis jūsų sveikatai. Šokį kaip sveikatos gerinimo priemonę leido patirti asociacija „Neribota ateitis“ šiemet balandžio 30 d. – gegužės 9 d. Kaune įgyvendinusi Europos Sąjungos finansuojamos programos Erasmus+ jaunimo mainų projektą „Dance it out!“. Šis projektas subūrė entuziastingus jaunuolius iš Lietuvos, Rumunijos, Prancūzijos, Lenkijos ir Bulgarijos, kurie ne tik nagrinėjo šokio judesio terapijos naudą, bet ir patys patyrė jos poveikį.

Kultūrų sintezė per šokį

Dance it out!“ buvo daugiau nei tik šokio projektas – tai buvo kultūrinės įvairovės šventė ir įrodymas, kad judesys yra universali kalba. Per dešimt dienų jaunuoliai kasdien dalyvavo šokių užsiėmimuose, mokėsi įvairių šokio stilių ir technikų – nuo baleto iki hip-hop, nuo tradicinių iki modernių šokių. Jaunuoliai ne tik tyrinėjo skirtingus stilius, bet ir patys kūrė savo choreografiją, kurią, kaip finalinį mainų rezultatą, išdidžiai pristatė Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijoje, baigiamajame pasirodyme.

Organizatorių archyvo nuotr.

Psichinės sveikatos problemų sprendimas per šokį

Naujausi atlikti tyrimai rodo, kad pastarųjų metų pasaulį sukrėtusios tragedijos, tokios kaip: Covid-19 pandemija, Ukrainos karas, neramumai Izraelyje ir klimato kaitos sukeltos katastrofos, dar labiau paskatino psichinės sveikatos blogėjimą. Ypatingai tai jaučiama tarp jaunų žmonių, kurių tarpe sparčiai išaugo nerimas ir įvairių formų depresijos sutrikimai. Augant jaunuolių, vartojančių antidepresantus ir kitus panašius vaistus skaičiui, reikia pripažinti, kad būtina suskubti ir ieškoti alternatyvų medikamentams.

Organizatorių archyvo nuotr.

Šokio terapijos metodas pasaulyje yra plačiai specialistų ir mokslininkų pripažinta veiksminga priemonė psichinėms ir emocinėms problemoms spręsti. Pastebėta, kad šis metodas naudingas emocinei, kognityvinei, fizinei ir socialinei integracijai. Todėl mainų metu dalyviai ne tik šoko, bet ir mokėsi naudoti judesį kaip emocinės išraiškos ir streso valdymo priemonę. Šių jaunimo mainų metu dalyviai galėjo patys pajusti, kaip šis metodas gali pagerinti savimonę, savigarbą, padidinti pasitikėjimą savimi ir netgi teigiamai paveikti socialinį gyvenimą, nekalbant apie didesnio aktyvumo naudą ir geresnę savijautą.

Organizatorių archyvo nuotr.

Praktinis mokymasis ir kultūriniai mainai

Dalyviai mainų metu dalyvavo neformaliuose ir praktiniuose užsiėmimuose. Jie patyrė šokio terapijos poveikį ir mokėsi skirtingas technikas taikyti kasdieniame gyvenime. Projektas taip pat apėmė kultūrinius vakarus, kurių metu kiekviena nacionalinė grupė dalijosi savo tradicijomis, žaidimais, šokiais ir netgi kulinariniais patiekalais, skatindama turtingą tarpkultūrinį dialogą. O mainų kulminacija tapo įspūdingas pasirodymas Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijoje, kur dalyviai pademonstravo savo sukurtų choreografijų šokius. Renginį stebėjo mokiniai, mokytojai ir vietos bendruomenės nariai, suteikdami jauniesiems šokėjams platformą parodyti savo įgūdžius ir gauti šokio terapijos metodo naudą. Pasirodymas sulaukė entuziastingų plojimų ir bendruomenės palaikymo.

Organizatorių archyvo nuotr.

Šokio galia

Europos Sąjungos, Erasmus+ programos jaunimo mainų projektas „Dance it out“ supažindino jaunuolius su šokio galia ir padrąsino jaunuolius peržengti kultūrines ribas bei įgalino ieškoti natūralių būdų spręsti psichinės sveikatos problemas. Subūrę skirtingų kultūrų jaunuolius mokytis, kurti ir dalytis patirtimi mainai paliko neišdildomą įspūdį visiems dalyviams.

Organizatorių archyvo nuotr.

Grįžę į savo šalis, kiekvienas mainų dalyvis parsivežė ne tik naujas žinias, įgūdžius ir patirtis, bet ir įgytą didesnį pasitikėjimą, naujas tarptautines draugystes, pagerino savo anglų kalbos ir viešojo kalbėjimo įgūdžius, pažino kitas kultūras ir tradicijas. Todėl primename, kad Erasmus+ programa suteikia galimybę kiekvienam tobulėti visą gyvenimą, todėl nepraleiskit šanso pakeisti savo gyvenimo geresne linkme ir Jūs.

Organizatorių archyvo nuotr.

Dėkojame Jaunimo reikalų agentūrai ir Europos Sąjungai, kad suteikia jaunimui galimybes rengti ir dalyvauti tokio pobūdžio veiklose. O skaitytojus taip pat kviečiame prisijungti prie panašių iniciatyvų savo vietinėse bendruomenėse bei sekti mūsų naujienas Facebook paskyroje www.facebook.com/neribota.ateitis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: