© muziejai.lt archyvo nuotr.

“Velnių muziejus” – vienintelis visame pasaulyje, galintis pasigirti įspūdingai didele kolekcija linksmų, keistų, gazdinančių, įdomių, suktų velniukų.

Šiose patalpose eksponatų skaičius siekia tris tūkstančius, tai viena iš garsiausių A. Žmuidzinavičiaus kolekcijų. Muziejus turi tradiciją, kuri skatina svetimšalius dar labiau praplėsti velnių gretas – visi turistai gali atvežti ir padovanoti muziejui savo krašto velniuką.

Velnių kolekcionavimo mintis pradėta įgyvendinti XX a. pradžioje, o pirmąjį suvenyrą muziejui padovanojo kunigas rašytojas ir visuomenės veikėjas – J. T. Vaižgantas. Muziejus susideda iš dviejų dalių: pats Velnių muziejus ir A. Žmuidzinavičiaus memorialinis muziejus.

Antano Žmuidzinavičiaus memorialinis muziejus

Memorialiniame muziejuje galima pamatyti archyvinę medžiagą, sukauptus rinkinius ir sužinoti apie tapytojo ir jo šeimos gyvenimą. Čia išlaikyti tuometiniai autentiški baldai, šviestuvai, visos interjero detalės nepakitusios, telefono aparatus galima rasti pakabintus ant sienų, miegamuosiuose, jų buvo visur pilna. Koridoriai siauri, nedideli, miegamąjame sudėti būtiniausi daiktai – lova, staliukas, spinta. Svetainėje matoma daug paveikslų, pasisėdėjimui skirta sofa, kėdės, patalpa šviesi, jauki. Vaikštant po kambarius, kuriuose kadaise gyveno A. Žmuidzinavičius su šeima, apima keistas jausmas, tarsi niekas nebūtų prisilietęs prie jo daiktų. Tas kelias minutes, kuomet grožiesi matomu vaizdu, nusikeli į XX amžių, kada nebuvo didelės prabangos ar  naujausių technologijų. Sugrįžus į dabartį,  galima pasigrožėti A. Žmuidzinavičiaus paveikslų galerija.

„Velnių muziejus“

Velnių muziejus yra priskirtas prie unikaliausių pasaulio muziejų. Didžioji dalis velnių yra vyriškos giminės ir vaizduojami ne tik kaip meno kūriniai, bet tokiu pavidalu daiktų galima rasti ir tarp namų apyvokos reikmenų. Statulėlės gaminamos iš medžio, akmens, keramikos, daugiausiai vyrauja juoda ir raudona spalvos. Vieni velniai šypsosi, kiti susimastę ar meiliai žiūrintys, yra ir klastingai nusiteikusių, kurie galbūt ir išeitų iškrėsti kokią išdaigą, jeigu tik galėtų. Be įvairiausių spalvų ir dydžių statulėlių, randama ir užgavėnių kaukių.

© muziejai.lt archyvo nuotr.

Per tris aukštus išsidėstę lietuviški ir iš kitų šalių atkeliavę raguotieji siaubūnai (Rusijos, Lenkijos, Ukrainos ir daugelio kitų). Matomos žmonių ir velnių grumtynės. Žavi ne tik tradicinė velnių išvaizda, bet ir orginalios detalės: uodegos, gaurai.

Patiems drąsiausiems suteikiama galimybė užsiimti burtais

Velnių muziejuje rengiamos karikatūrų, fotografijų, užgavėnių kaukių parodos. Didžioji dalis apsilankiusių yra moksleiviai ir užsienio turistai. Šio muziejaus duris per metus praveria daugiau kaip 30 000 žmonių. Yra galimybė susiorganizuoti ekskursiją tiek lietuvių tiek užsienio kalba, o mokslo metų laikotarpiu muziejų galima aplankyti nemokamai – trečiadieniais. Taip pat rengiamos edukacinės programėlės, kurios skirtos tiek ikimokyklinio amžiaus vaikams, tiek pradinukams ar vyresniems. Užsiėmimų metu galėsite ne tik pažiūrėti, bet ir paliesti velniukus, pasiklausyti įvairiausių pasakojimų, turėsite galimybę pagaminti stebuklingą eleksyrą, išmoksite šokti raganiškus šokius, užsiiminėsite įvairiausiais burtais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: