Kova tarp žmonių ir dirbtinio intelekto vyksta jau ilgai, su daugybe netikėtų posūkių. Ypač pastaraisiais metais vis dažniau kalbama apie dirbtinio intelekto galimybes. Ysra tokių sričių, kur dirbtinis intelektas jau lenkia žmogų, vienas iš pavyzdžių yra žaidimai. Ankščiau žmonės lengvai įveikdavo kompiuterį tokiuose žaidimuose kaip šachmatai, šaškės, „Othello,“, „Connect Four“, tačiau dabar situacija yra pasikeitusi.

Vienas didelis mūšis tarp žmogaus ir kompiuterio prie žaidimų stalo įvyko 2016-aisias metais, kai garsaus žaidimo GO pasaulio čempionas Lee Se-dol iš Pietų Korėjos varžėsi prieš vieną iš „Google“ valdomos įmonės „DeepMind“ sukurtą dirbtinio intelekto sistemą „AlphaGo“.

AlphaGo“ per penkis mačus, keturis sykius pranoko profesionalą. Pasak daugelio ekspertų, ši kompiuterio pergalė tokiame sudėtingame žaidime kaip GO, kuris turi daugiau galimų ėjimų nei yra atomų visoje visatoje, perkelė dirbtinio intelekto industriją į naują etapą.

Siekiant pergalės, „DeepMind“ sukurtas dirbtinis intelektas, skirtingai nei kai kurie superkompiuteriai, nesinaudoja vien savo turima ypač didele skaičiavimo galia. „AlphaGo“ buvo pateikta daugybė informacijos, susijusios su Go žaidimu ir šis dirbtinis intelektas iš šios informacijos turėjo suprasti žaidimo taisykles. Supratus žaidimo taisykles, „AlphaGo“ po truputį mokinosi žaisti šį žaidimą žaisdamas prieš kitus – iš principo tai yra panašu kaip vaikai klausydamiesi ir bandydami patys, mokinasi komunikuoti.

Praėjo dveji metai nuo tada kai „AlphaGo“ nugalėjo pasaulio Go čempioną ir du dešimtmečiai nuo tada kai IBM šachmatus žaidžiantis kompiuteris „Deep Blue“ nugalėjo pasaulio šachmatų čempioną Gari Kasparovą. Praėjusiais metais, dirbtinis intelektas nukreipė savo žvilgsnį į kitą žaidimą, kuris tuo metu, ekspertų nuomone, buvo per sudėtingas kompiuterizuotoms sistemoms norint nugalėti profesionalus.

Dirbtinis intelektas Texas Hold‘Em pokeryje

Dirbtinis intelektas 2017 metais įrodė, jog jis gali žaisti ir nugalėti profesionalius pokerio Texas Hold‘em pokerio žaidėjus. Specialistai, dirbantys DeepStack įmonėje, su savo dirbtinio intelekto sistema, per keturių savaičių laikotarpį žaidė prieš 33 profesionalius pokerio žaidėjus, atrinktus tarptautinės pokerio federacijos. Viso, ši dirbtinio intelekto sistema su pokerio žaidėjais vienas prieš vieną sužaidė 44852 kartus ir pabaigoje sugebėjo laimėti ženkliai didesnes sumas nei pokerio profesionalai.

Nors pokeryje sėkmė gali ženkliai įtakoti pasiektus rezultatus, visgi šiame žaidime didelė dalis priklauso ir nuo naudojamos strategijos. Tai reiškia jog šią žaidimo dalį gali perprasti ir ja pasinaudoti dirbtinis intelektas, kuris, su daugybe jam preinamos informacijos, gali žaidime priimti geriausią galimą sprendimą kur kas dažniau nei patys geriausi pokerio žaidėjai.

Tačiau, nors dirbtinis intelektas ir sugeba įrodyti savo pranašumą prieš pokerio žaidėjus, yra žaidimų, kur sėkmė yra ne tik dalinis, bet esminis elementas. Žaidžiant tikruose ar internetiniuose kazino populiarius žaidimus kaip kaip „BlackJack“ ar klasikinę ruletę, kuriuose sėkmė ir atsitiktinumas nulemia žaidimo baigtį, tikrai neverta jaudintis dėl dirbtinio intelekto dominavimo. Tačiau žaidimuose, kuriuose laimėjimą ar pralaimėjimą lemia strategija, robotai randa vis daugiau nišų dominuoti.

C2

Niekas negali įveikti Elono Musko

Šios antraštės nepriimkite tiesiogiai. Garsusis Tesla įkūrėjas Elonas Muskas pats nesėda žaisti prieš kompiuterius – iš esmės yra priešingai, jo remiamos OpenAI sistemos pagrindu sukurta speciali kompiuterinė sistema praėjusiais metais vykusiame Valve Dota 2 turnyre tiesiog triuškino varžovus.

Komanda, sukūrusi šią dirbtinio intelekto sistemą, prieš turnyrą ją treniravo tik dvi savaites, tačiau šio laiko pakako, kad ji įveiktų daug aistruolių visame pasaulyje turintį DOTA žaidėją Danilą Išutiną. Pastarasis dusyk iš eilės pralaimėjęs robotui atsisakė likusių rungtynių ir su nuostaba stebėjosi, kaip logiškai ir lengvai ėjimus gali daryti dirbtinis intelektas. Elonas Muskas sveikino šį pasiekimą kaip pirmą pavyzdį, kuriame dirbtinis intelektas sugebėjo nugalėti profesionalų e-sporto žaidėją viename iš didžiausių turnyrų.

Viskas prasidėjo nuo šachmatų

Turbūt daug kam kyla klausimų kaip dirbtiniu intelektu paremtos programos pradėjo žaisti žaidimus? Iš esmės viskas prasidėjo nuo šachmatų.

Prieš gerą dešimtmetį žmogus dar galėjo mesti iššūkį kompiuteriui prie šachmatų lentos, tačiau dabar apie tokią galimybę net nėra kalbama. Kompiuteris paprasčiausiai nebedaro klaidų.

Būtent žaidimai yra puikus dirbtinio intelekto pažangos pavyzdys. Jei per trumpą laiką dirbtinis intelektas taip ištobulėjo, galime tik spėlioti koks progresas mūsų laukia po kelerių metų. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: