Tvarus, daugiafunkcinis, bei išliekamąją vertę kuriantis dizainas yra neatsiejamas nuo šiuolaikinio žmogaus įpročių bei kasdien sutinkamų iššūkių sprendimo. 2020 metų rudenį, KTU Dizaino centro ir „DesignLibrary Kaunas“ rengtoje parodoje „Dizaino Intelektas“ buvo pristatyti dizaino pavyzdžiai, kurie kiekvienas savaip atspindi „Dizaino Intelekto“ koncepciją, kuri pristatoma kaip mąstysena ir kultūra, neišvengiamai papildanti Dirbtinio Intelekto formuojamą kasdienybę. Šių metų rugsėjo 25 d. pristatytas parodos katalogas – leidinys nagrinėjantis dizaino intelektą.

„Lietuvos dizaino savaitės 2020“ festivalio metu Kaune, „Dizaino Intelekto“ parodoje pristatyta koncepcija rezonuoja su daugelio kūrybinio sektoriaus atstovų mintimis, taip pat atspindi 5-tosios ne-tik-technologinės revoliucijos esmę, kuri atveria naują progreso scenarijų: nuo nuo dehumanizacijos tendencijų 4-ojoje, iki geriausiųjų inovacijos praktikų tikslingo panaudojimo žmonijos labui.

„Ketvirtoji pramonės revoliucija per rekordiškai trumpą laiką panaikino ribas tarp fizinės, skaitmeninės ir biologinės sferų. Šiandien technologijos susilieja su žmogaus gyvenimu ir gamta, tačiau tuo pačiu didėja atotrūkis – žmonės ir gamta nebespėja sekti eksponentiškai augančių technologijų kreive.  Dizainas – tai veikla priartinanti technologijas prie žmonių, bei nukreipianti jas žmonių ir aplinkos poreikiams. Todėl jame glūdinti projekto kultūra tampa naujoji mąstysena, arba intelekto rūšis, kurią pravartu įsisavinti kiekvienam šiuolaikiniam žmogui, gyvenančiam Dirbtinio Intelekto apsuptyje“, – taip, parodos ir katalogo kuratoriai Rūta Valušytė ir Lorenzo Piazzi pagrindžia „Dizaino Intelekto“ idėją ir poreikį apie ją diskutuoti.

Pasak parodos autorių, dizaino intelektas yra ne tik kūrybos procesas, bet ir tam tikras santykis su aplinka, savimi – kultūra. Dizaino Intelektas (DI) matomas kaip Dirbtinio Intelekto (DI) veidrodinis atspindys, ar „brolis dvynys“ palaikantis ir atstovaujantis žmogiškąją dimensiją, galintis sumažinti susidariusį atotrūkį tarp sparčiai augančių technologijų, žmonių ir gamtos.

Dizaino intelektas – ryšys su aplinka

Agnė Šutrikaite, „Old Rabbit“ dizaino studijos kūrybos vadovė įsitikinusi, kad dizaino intelektas yra sąmoninga ir prasminga kūryba, kurioje kiekvieno asmens įsitraukimas bei indėlis į procesą yra svarbus rezultatui.

„Pandeminis laikotarpis išmokė mus įsiklausymo bei sukūrė glaudesnį, asmeniškesnį ryšį su aplinka, aplinkiniais, klientais. Pasaulis buvo tarsi trumpam sustojęs, tad buvome priversi atsigręžti į pamatines vertybes ir siekti balanso“, – teigia A. Šutrikaitė.

Anot jos, laviravimą tarp procesų, harmonijos paieškas aplinkoje ir galima vadinti dizaino intelektu: „Taip mes jo ieškome per kūrybą.“

Kita parodos autorė, „Dizaino fondo“ atstovė, tyrėja Karina Simonson pabrėžia, kad dizaino intelektas yra ne tik siekis kurti tvarius, ne vienkartinius daiktus, bet ir kurti ilgalaikius, apgalvotus santykius su savimi bei aplinkiniais, miestu, gamta.

Kuria sąmoningą vartojimo kultūrą

„Raginti ne tik kūrėją, bet ir vartotoją siekti visapusiško tvarumo, nuosaikumo ir empatijos“, – taip dizaino intelektą įvardija KTU Dizaino centro lektorė, „Pelkių žolė“ studijos direktorė Indraja Raudonikytė. Anot jos, dizainas, grįstas empatija atliepia ne tik fizinius, bet ir dvasinius visuomenės poreikius.

  1. Raudonikytė, parodoje pristačiusi savo prekės ženklo smilkalinę, teigia, kad gamybos proceso optimizavimas yra neatsiejamas nuo dizaino intelekto: „Man visuomet svarbu derinti funkcinius bei estetinius gaminio tikslus, visa tai derinti su turimomis galimybėmis ir turimomis priemonėmis.“

Parodoje demonstruoti dizaino intelektą apibrėžiantys darbų plakatai dabar pateikiami kataloge su 11-os parodos autorių aprašymais. Parodoje savo darbus pateikė Andrius Vilkauskas, Gerda Liudvinavičiūtė, Gintarė Černiauskaitė, Indraja Raudonikytė, Karina Simonson, Kęstutis Lekeckas, Old Rabbit dizaino studija, Rasa Balaišė, Rūta Valušytė, Saimonas Mureika, Ūla Šveikauskaitė. Parodą ir katalogą kuruoja KTU Dizaino centro vadovė, docentė Rūta Valušytė ir „DesignLibrary“ tinklo įkūrėjas, Dizaino centro docentas Lorenzo Piazzi.

Lankytojai kviečiami apsilankyti bei apžiūrėti nuolatinę parodą KTU Dizaino centro patalpose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: