algirdasbutkevicius.lt archyvo nuotr.

Premjeras teigia ir toliau manantis, jog euras turi būti įvestas 2015 metais. Algirdas Butkevičius teigia nesuprantantis Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės teiginių, esą dėl euro įvedimo turi būti tariamasi su koalicijos partneriais, kitaip ji nepalaikysianti šio sprendimo.

“Mano pozicija nesikeičiam ir šitą aš klausimą ir iškėliau kaip tik, kad 2015 metais euras turi būti įvedamas, ir aš visiškai nesuprantu šiuo metu išsakomų tam tikrų politinių niuansų, kodėl euras turėtų būti neįvedamas 2015 metais. Ir nesuprantu, kodėl yra siejamas pensijų kompensavimo tvarkos nustatymas su euru, arba kodėl siejamas euras su fiskalinės drausmės laikymusi”, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius, paklaustas, kaip vertina L.Graužinienės teiginius, kad ji nepritars euro įvedimui, jei dėl to nesusitars visa koalicija.

“Jeigu ir nebūtų buvę numatyta įsivesti euro 2015 metais, fiskalinės drausmės laikymasis būtų toks pat, taip pat būtų elgiamasi ir dėl pensijų kompensavimo, nieko bendro neturi euro įvedimas ir keliami klausimai dėl pensijų ir finansinės drausmės. Lietuva, jei nori įsivesti eurą, pirmiausiai turi įrodyti, kad vykdo tvarią ekonominę politiką, ir tai yra labai svarbu ir kalbant apie mūsų valstybės sėkmę”, – pridūrė premjeras.

Trečiadienį ryte L.Graužinienė pareiškė nepalaikysianti euro įvedimo, nesutarus dėl to koalicijoje. Ji priekaištavo, kad su koalicijos partneriais nebuvo derinta euro įvedimo data, todėl būtinos diskusijos.

Vyriausybė jau daugiau nei vienerius metus deklaruoja siekį nuo 2015 metų sausio įsivesti eurą. Pastarojo meto Vyriausybės ir Seimo sprendimai būtent nukreipti į tai, kad šaliai nekiltų formalių kliūčių įsivesti eurą – iki 1,9 proc. sumažintas šių metų šalies fiskalinis deficitas, daroma viskas, kas priklauso nuo valdžios, kad Lietuva vykdytų Mastrichto infliacijos kriterijų.

Litas šiuo metu yra susietas su euru, tačiau, kaip teigia bendros valiutos šalininkai, Lietuva negali pasinaudoti privalumais, kuriuos suteikia buvimas euro zonoje. Pasak analitikų, su euru šalis gautų aiškią materialinę naudą ekonominio augimo, investicijų, patikimumo ir pinigų kainos prasme.

Galutiniai sprendimai dėl Lietuvos prisijungimo prie euro zonos turėtų būti patvirtintas liepą.

Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavyko įsivesti euro 2007 metų pradžioje. Nuo 2011 metų pradžios prie euro zonos prisijungė Estija, o nuo šių metų – Latvija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: