(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Kuomet Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Davidui Cameronui buvo užduotas klausimas, ką jis žino apie Lietuvą, šis atsakė: „Lietuvoje yra geriausiai išvystyta interneto infrastruktūra Europoje, ir ji užima antrą vietą pasaulyje mobilių aplikacijų sektoriuje“.

Kas yra mobilios aplikacijos ir kokia nauda iš jų pritaikymo bei daugelį kitų įdomių dalykų buvo galima sužinoti kovo 17 – 18 dienomis sostinės „Litexpo“ parodų rūmuose vykusioje didžiausioje interneto tendencijų konferencijoje Baltijos šalyse „Login 2011“.

Ne pirmus metus vykstantis renginys interneto ir technologijų entuziastus šiemet stebino ypatinga žinomų užsienio ir Lietuvos pranešėjų gausa bei įtraukiančiomis interaktyvių pramogų erdvėmis. Renginyje pranešėjai kalbėjo apie interneto mobilumą, saugumą, socialumą ir inovacijas. Per abi konferencijos dienas 40 pranešėjų vizijas interneto ateičiai išgirdo daugiau nei 2500 lankytojų.

Įdomių susitikimų scenoje buvo galima sužinoti, kaip per metus išauginti pasaulinį mobilų socialinį tinklą. Lietuviško kapitalo socialinio tinko eskimi.com atstovo Povilo Skrebutėno teigimu, Lietuvoje vykdyti pasaulinius interneto projektus kainuoja keturis kartus pigiau nei vakaruose. Tam yra palankios tiek darbuotojų rinkos, tiek techninių galimybių sąlygos. Dieną prieš konferencijos pradžią eskimi.com vartotojų skaičius įveikė 1 milijono ribą. Didžiausia socialinio tinklo vartotojų dalis gyvena Afrikos žemyne bei Azijoje, kur laidinio interneto tinklų išvystymo lygis labai žemas. Tačiau ten yra šimtai milijonų vartotojų, naršančių internetą pigiais, Kinijoje pagamintais „NOKLA“ tipo telefonais, žymių prekių ženklų kopijomis, kuriems išleidžiami beprotiški kiekiai pinigų. Namuose galima apsieiti be durų ar maisto, bet ne be mobilaus telefono. Netikėtai augantis regiono gyventojų aktyvumas atveria naujas iki tol nežinomas rinkas. Pasak pranešėjo, vien mokestis už interneto reklamos skydelių paspaudimus per pastarąjį pusmetį minėtuose kraštuose šoktelėjo devynis kartus. Vystant veiklą svetimuose, mažai pažįstamuose kraštuose, būtina pažinti šalies specifiką. Tyrimas, kuriame buvo tiriama apsikeitimas virtualiomis dovanomis, skirtomis pamaloninti socialinio tinklo draugus, parodė, kad azijiečiai itin noriai perka ir dovanoja virtualius pliušinius žaislus, tuo tarpu Afrikoje populiariausi virtualūs aukso dirbiniai: žiedai, apyrankės medalionai. Taip pat kai kuriuose regionuose vietoj užrašo „rekomenduoja draugai“ geriau rašyti „šis daiktas jums tinka pagal horoskopą“.

„The Telegraph” technologijų skilties autorius Milo Yiannopoulos įspėjo apie internetinės priklausomybės pavojų lygindamas vartotojų prieraišumą pornografiniams puslapiams bei socialiniams tinklams. Internetinę priklausomybę įgiję žmonės jos pasekmes skaudžiai patiria ir realiame gyvenime. Prarandami tikri, realūs santykiai su draugais ir artimais žmonėmis. Pasak pranešėjo, gyvename amžiuje, kuomet įvairūs prietaisai kovoja dėl mūsų dėmesio. Šiuos prietaisus kuriančios įmonės nori užvaldyti vartotoją, atitraukti jį nuo dalykų, kurie tikrai svarbūs ir iš to uždirbti milijonus.

Keista, bet labiausiai konferencijoje nuvylė itin reklamuotas ir lauktas „The Pirate Bay“ įkūrėjo Peterio Sunde pranešimas. Sunku pasakyti kas buvo ne taip, gal pavedė rusenantis skandinaviškas kraujas, gal pranešėjo komercinių pristatymų patirties trūkumas, bet kitų pasirodymų kontekste piratų škunos kapitonas atrodė išties blankiai. Greičiausiai Peteris Sunde neįvertino lietuviškos publikos informuotumo ir išmanymo piratavimo klausimais, o galbūt nebuvo informuotas, kokį dėmesį tam skiria lietuviška blogosfera, internetiniai forumai, visa viešoji erdvė apskritai. Galima drąsiai daryti išvadą, kad ir kokio garsumo pranešėjas bebūtų, jam vis tiek būtina pasidomėti būsimos auditorijos sudėtimi, o taip pat bet kuriame valandos trukmės viešajame pasisakyme, jei tik tai nėra iškilminga valstybės vadovo laidotuvių ceremonija, būtina dozuotai naudoti skanius sveiko humoro intarpus. Pastabų taip pat galėtų sulaukti Euroblogo organizuota diskusija. Susidarė įspūdis, kad vienišas energingas pranešėjas dėmesį prikausto labiau nei grupelė ramių kultūringąją Leonido Donskio laidą „Be pykčio“ primenančių dalyvių. Galbūt kalta prieštaringumo ar kontroversijos stokojanti diskusijos tema, arba diskusijos moderatoriai labiau turėjo priminti ginkluotus, aštriadančius, arkliena mintančius pokalbio vedėjus, nes dėl nuobodžiaujančios publikos šurmulio susikaupus klausytis diskusijos buvo neįmanoma. Puiki proga vienoje scenoje suspindėti Iljai Laursui, Domui Mituzui, Dr. Kastyčiui Gečui liko neišnaudota.

Kalbant apie gerus dalykus, maloniai nustebino antrame parodų rūmų aukšte veikusi kompanijos „Apple“ atstovybė, kuri iPad2 nebuvimą ekspozicijoje kompensavo įmonės atstovų paslaugumu bei begaline kantrybe konsultuojant visus susidomėjusius. Pagrindinį „Login 2011“ apdovanojimą siūlyčiau įteikti konferencijos dalyviams – porai tūkstančių jaunų, besidominčių, optimistiškai nusiteikusių žmonių, nepagailėjusių nemažų pinigų už galimybę susiburti ir pasidalinti naudingomis žiniomis. Nepraleiskite progos išvysti tai savo akimis kitais metais!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: