© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Selfie“ – tai nuotraukos-autoportretai, dažniausiai daromi išmaniaisiais telefonais ir paskelbiami socialiniuose tinkluose tokiuose kaip „Facebook“, „LinkedIn“ ar „ Twitter“ ir gana greitai tapo fenomenu. Buvo pasklidęs ir toks gandas, kad populiariųjų asmenukių reiškinį, Amerikos Psichiatrijos Asociacija (APA) paskelbė kaip protinį-psichinį sutrikimą ir jį pavadino „Selfitis“.

Pats žodis „selfie“ 2013 metais oficialiai buvo pridėtas į Oksfordo žodyną. Tais pačiais metais „selfie“ tapo ir anglų kalbos metų žodžiu. „Oxford University Press“ žiniomis, pirmą kartą šis žodis buvo pavartotas 2002 metais Australijoje, kuomet vienas asmuo internete patalpino savo sužeisto veido nuotrauką ir skyrė jai šį pavadinimą. Lietuvių kalbininkams toks angliškas žodis nepatiko, tad sugalvojo jam naujadarą – asmenukė.

Sunku būtų rasti jaunuolį šiomis dienomis, kuris nežinotų, kas yra selfie. Kasdien tūkstančiai asmenukių yra keliamos į Facebook‘ą ar kitus socialinius tinklus. „Selfie“ turi net savo dainą. Panašu, kad pasaulį užvaldė savarankiškai daromi autoportretai. Faktas, kad šis fenomenas įsitvirtino socialinėje medijoje pastebimas plika akimi, o tuo tarpu psichiatrai visa tai sieja su narcisizmu ir perdėtu asmens susirūpinimu savo išvaizda.

Kodėl „selfie“ tokios populiarios?

„Selfie“ kultūrinis fenomenas mūsų gyvenime įsišaknijo palengva ir pakeitė socialinį bendravimą. Viskas prasidėjo nuo nuotraukų, kurios buvo daromos stovint priešais veidrodį. Tokių nuotraukų darymas pareikalaudavo nemažai laiko. Vėliau jas reikėdavo atrinkti ir tik vėliau jos būdavo talpinamos internete, pvz. populiariame „MySpace“ tinklalapyje. Vėliau technologijoms patobulėjus atsirado išmanieji telefonai su fotokameromis ekrano priekyje, kurie leido vienu spustelėjimu susikurti autoportretą. Štai ši inovacija buvo pagrindas, kuris pradėjo asmenukių erą.

Niekam ne paslaptis, kodėl „selfies“ tokios populiarios. Suprantama, kad kai kurie individai mėgsta dėmesį, jiems patinka atrodyti jų supratimu patraukliai, o taip pat stebėti ir kitų išvaizdą. Daugelis tokios rūšies autoportetų yra skirti pademonstruoti savo kūną. Išvardinti faktoriai leido asmenukėms sulaukti būtent tokio pasisekimo lygio, kurį galime matyti dabar.

Kad ir kaip smagiai atrodytų ši manija, po ja slepiasi ne vien tik linksmoji pusė. Gydytojai perspėja, kad žmonės, kurie itin dažnai reiškiasi socialiniuose tinkluose gali turėti problemų. Padarytos išvados, kad tokie asmenys dažniausiai realiame gyvenime būna vieniši, uždari, sunkiai sugeba bendrauti gyvai ir netgi gali sirgti psichinėmis ligomis.

Kai asmenukės patalpintos socialiniuose puslapiuose susilaukia teigiamų komentarų ir daug „like“ paspaudimų, žmonės jaučiasi įvertinti ir sulaukę dėmesio, kurio realioje aplinkoje negauna. Bet kas nutinka tada, kai asmens nuotraukos susilaukia kritikos ar neigiamo įvertinimo? To pasekmė gali būti netgi depresija. Neįvertintas žmogus gali pasijausti nelaimingas, nereikalingas ir netgi prarasti pasitikėjimą savimi.

Esi apsėstas „selfie“? Sergi BDD

„Selfie“ kaip kultūrinis reiškinys atskleidžia vieną pagrindinių žmogaus troškimų – būti pastebėtu ir įvertintu. Jau yra įprasta, kad kasdien socialiniuose tinkluose  asmenukėmis dalinasi ne tik garsenybės, bet ir paprasti žmonės. Šią priklausomybę autoportretams specialistai priskyrė psichinių sutrikimų grupei. Teigiama, kad asmenims, kurie reguliariai ieško puikaus „ kampo“ parodyti save, šis įprotis gali baigtis blogai. Psichiatrai jau atrado ryšį tarp kūno įvaizdžio sutrikimo (angl. Body Dysmorphic Disorder, BDD) ir „selfie“.

BDD arba kūno įvaizdžio sutrikimas yra charakterizuojamas kaip susirūpinimas savo išvaizdos trūkumu, kuris yra nepastebimas kitiems asmenims. Kartais defektas gali būti ir pastebimas, bet visiškai normalus pakitimas, pvz. vyro galvos nuplikimas. Kaip teigia psichiatras David Veale, savęs fotografavimas nėra tiesiog įprotis, bet tai BDD sutrikimo simptomas, į kurį įeina savos išvaizdos tikrinimas. Jis taip pat konstatavo faktą, kad du iš trijų BDD sergančių pacientų turėjo nuolatinį įprotį save fotografuoti ir viešinti tas nuotraukas socialiniuose tinkluose.

Asmenukių vergai gali praleisti valandų valandas bandydami išgauti nuotraukas, kuriose nesimatytų jokių jų turimų trūkumų apie kuriuos jie žino. Kaip nesėkmingai gali baigtis tokie bandymai iliustruoja atvejis nutikęs D. Britanijoje, kuomet paauglys D. Bowman bandė net nusižudyti dėl nevykusių nuotraukų. Jis fotografavimuisi praleido 10 valandų ir padarė daugiau nei 200 asmenukių. Vis dėlto jam nepavyko išgauti tinkamos nuotraukos ir praradęs viltį nusprendė pasitraukti iš gyvenimo, bandydamas perdozuoti migdomųjų. Laimei, jo motinai pavyko sūnų išgelbėti, tačiau po viso to jam teko kreiptis į specialistus.

„Selfie“ bus pakeistas į „ Wefie“?

Ar gali būti, kad asmenukės tai jau pasenusi mada? Šiais metais gana greitai populiarėjantis reiškinys yra „wefie“. Lietuvos kalbininkai jau yra sugalvoję pavadinimą ir šiam. Kaip „selfie“ asmenukė, taip „wefie“- grupinukė. Grupinukės nuotraukų technika yra tokia pati, kaip ir asmenukės. Skirtumas tik tas, kad nuotraukoje esi ne vienas, o kartu su draugais. Grupinukių, kaip ir asmenukių, pavyzdžių internetinėse platybėse jau labai daug, tad belieka klausti: kada visa tai atsibos ir kokių nuotraukų galime tikėtis 2015 metais?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: